Η Τουρκία προσπαθεί μέσα από παιχνίδια εντυπώσεων να φορτώσει την ευθύνη της μη επανέναρξης των συνομιλιών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και παράλληλα να προωθήσει τη θέση της για αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» (philenews.com), ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπαθεί στις επαφές του στη Νέα Υόρκη να πλασάρει ιδέα για μια προσυμφωνία στο θέμα της πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής συμμετοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κίνηση η οποία εκ προοιμίου δείχνει πως η Τουρκία προσπαθεί να βρει άλλοθι ώστε να δικαιολογείται η αλλαγή της βάσης των συνομιλιών.

Η Άγκυρα γνωρίζει ότι η θέση αυτή δεν θα τύχει υποστήριξης από τους Ελληνοκυπρίους. Κι αυτήν την άρνηση σκοπεύει να τη χρησιμοποιήσει στη συνέχεια προκειμένου να εμφανίσει την «αλλαγή βάσης» ως «αναγκαιότητα» για να προχωρήσουν οι προσπάθειες στο Κυπριακό.

Η Τζέιν Χολ Λου μίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας), ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, καθώς εκτιμάται ότι σε επικοινωνία θα βρίσκεται και με τους Τουρκοκυπρίους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι ακόμα «δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποια θα είναι η έκβαση αυτής της προσπάθειας» και «αναμένεται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ να αποφασίσει μετά την ολοκλήρωση των χωριστών συναντήσεών του με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει σήμερα τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και αύριο θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτιέρες. Πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβαίνει σε σημαντικές αναφορές σ’ ό,τι αφορά στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. 

Η συνάντηση του γ.γ. ΟΗΕ με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί τελικά την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου.

Αρχικά η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο. Το ραντεβού Γκουτιέρες-Ακιντζί ανακοίνωσε ο Μπαρίς Μπουρτζιού. 

Πομπέο: Ισχυρό μήνυμα για Βαρώσια και στήριξη στη ΔΔΟ

Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν το μήνυμα στην Τουρκία πως όλα τα μέρη θα πρέπει να σεβαστούν τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 και 789 για τα Βαρώσια έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
 

Όπως ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή στην Ουάσινγκτον, απαντώντας σε επιστολή του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, ημερομηνίας 13 Σεπτεμβρίου, ο Μάικ Πομπέο σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται τις ανησυχίες του ότι τυχόν μονομερείς ενέργειες για να ανοίξουν ξανά τα Βαρώσια ή να εγκατασταθούν στην πόλη άλλοι πλην των αρχικών της κατοίκων δεν θα συνέβαλλαν στην επανάληψη των συνομιλιών διευθέτησης και θα ήταν αντίθετες με τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν όλα τα μέρη να σεβαστούν αυτά τα ψηφίσματα και να δώσουν με σαφήνεια το ίδιο μήνυμα στην Τουρκία» αναφέρει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιστολή Πομπέο.

Πηγή: www.philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης