Τα δύο μηνύματα-οδηγίες Τσαβούσογλου προς Τουρκοκυπρίους

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Απριλίου 2018, 12:45
Τα δύο μηνύματα-οδηγίες Τσαβούσογλου προς Τουρκοκυπρίους
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη σύσκεψη που είχε στο «προεδρικό γραφείο» στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί και την πολιτική ηγεσία του ψευδοκράτους, τους έδωσε δύο μηνύματα τα οποία στην πράξη αποτελούν οδηγίες για το πώς θα πορευθούν στη συνέχεια.

Αμφότερες οι υποδείξεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το Κυπριακό.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε, σύμφωνα και με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, κατ’ οίκον εργασία για τη μορφή της λύσης του Κυπριακού.

Τους κάλεσε να σκεφτούν πρόταση για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας ως τη μορφή της λύσης του Κυπριακού.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της «Γενί Ντουζέν», η πρόταση για συνομοσπονδία έπεσε στο τραπέζι όπου παρευρίσκονταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και τα έξι «κοινοβουλευτικά» κόμματα, αλλά δεν ήταν απόφαση, επικαλούμενο πηγές σύμφωνα με τις οποίες η διαρροή των πληροφοριών για εκείνη τη σύσκεψη δεν είναι σωστή στην ολότητά της.

Αναφέρεται ακόμη πως κατά τη σύσκεψη υπήρξαν δύο συγκλίσεις:

- Η πρώτη, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, υποστηρίζει πως «σε αυτό το στάδιο η ελληνοκυπριακή ηγεσία στο θέμα του διαμοιρασμού, (που είναι εκ των ων ουκ άνευ για μια ομοσπονδιακή συνεργασία), αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες».

- Η δεύτερη σύγκλιση των παρευρισκομένων στη σύσκεψη ήταν ότι ουδείς επιθυμεί να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία. «Δηλαδή δεν είναι επιθυμητές οι διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα». Σύμφωνα με την ίδια πηγή «στη θέση του υφιστάμενου μοντέλου, το τουρκικό και το τουρκοκυπριακό μέρος αναζητούν συμφωνία για το τι μπορεί να γίνει».

Στο δημοσίευμα της «Γενί Ντουζέν» σημειώνεται επίσης πως στην πρόταση του Τούρκου ΥΠΕΞ υπήρξε αντίδραση από τον Μουσταφά Ακιντζί: «Εναντιώθηκε στα πλαίσιο της πολιτικής αβρότητας. Τα κόμματα τοποθετήθηκαν με βάση τις γνωστές τους πολιτικές θέσεις».

Αντιγράφοντας, σε εισαγωγικά πάντα, την πηγή του, ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι τα πολιτικά κόμματα σίγουρα θα πρέπει να αξιολογήσουν τη διαδικασία αυτή στα συλλογικά τους όργανα. «Επειδή η Τουρκία ψάχνεται, έβαλε κάτω την σκέψη της, και προχωρούμε στην αναζήτηση κοινής απόφασης».

Η δεύτερη δοκιμασία έχει να κάνει με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε στη σύσκεψη ότι μέχρι τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία δεν θέλουν πρωτοβουλίες στο Κυπριακό.

«Να είστε υπομονετικοί. Μην μας δυσκολέψετε μέχρι τις εκλογές», φέρεται να είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους συνομιλητές του.

Στην «Κίπρις Πόστασι» αναφέρθηκε χθες πως μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να «δείξει δυνατή βούληση για γρήγορη λύση στο Κυπριακό».

Και αν δεν υπάρξει λύση, όπως προσθέτει, τότε μπορεί η «ΤΔΒΚ» - όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος - «να αποτελέσει μια αυτόνομη δομή συνδεδεμένη με την Τουρκία», επισημαίνοντας δήλωση προ εβδομάδων του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι «εάν δεν υπάρξει λύση στην Κύπρο, ίσως αναζητηθούν νέοι τρόποι».

Χθες ο Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας σε τουρκική εορτή - Ημέρα του Παιδιού και της Εθνικής Κυριαρχίας -δεν θέλησε να απαντήσει στα όσα είχαν προηγουμένως λεχθεί σε σχέση με την επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

«Αναζητώντας τη λογική (προσέγγιση) σε αυτόν τον τόπο, πρέπει να είμαστε σε κάποιο σημείο και πολύ προσεκτικοί. Σε αυτή τη διαδικασία δεν έχουμε την πολυτέλεια του διαχωρισμού, των αντιπαραθέσεων μεταξύ μας. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν πολλές εικασίες, γίνονται πολλές δηλώσεις. Δεν ήθελα μια τέτοια μέρα να αναφερθώ σε αυτό το θέμα, αλλά επειδή δίδω σημασία σε αυτό το θέμα ήθελα έστω και σήμερα να το υπογραμμίσω αυτό».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, «ήθελαν (η ελληνοκυπριακή ηγεσία) αντί μιας κοινής, ισότιμης ζωής σε αυτό το νησί, να το ενώσουν με την Ελλάδα. Έτρεξαν πίσω από τις φιλοδοξίες τους για ένωση. Εάν σήμερα το νησί είναι σε σημείο διαχωρισμού, ο λόγος είναι η κατάσταση που δημιούργησε η ελληνοκυπριακή ηγεσία που δεν ξέρει πού πρέπει να σταματήσει», υποστήριξε.

«Εμείς οι Τουρκοκύπριοι αυτό που πάντοτε προσπαθούμε είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, αναζητούμε λύση σε λογικά πλαίσια και δίκαιη σε έναν βαθμό, ώστε να ζήσουμε σε αυτόν τον τόπο ισότιμα, ελεύθερα σαν άνθρωποι». Αυτό προσπαθούμε και σήμερα, πρόσθεσε.

ΤΑΛΑΤ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΑΠΟ ΟΗΕ

Σε δηλώσεις του ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρει ότι «δεν υπάρχει διάθεση ως προς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πως τα ΗΕ δεν εμπιστεύονται τα δύο μέρη».
«Δεν είναι ξεκάθαρο», προσθέτει, «τι θα γίνει με τη διαδικασία αφού οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν, κατέρρευσαν».

«Υπάρχει η πολύ κακή έλλειψη εμπιστοσύνης που αφορά και στα 4 μέρη. Ταυτόχρονα υπάρχει η πραγματικότητα ότι τα ΗΕ σε περίπτωση που δεν δουν επιθυμία για έναρξη της διαδικασίας, δεν θα κάνουν οτιδήποτε».

Για τον κ. Ταλάτ η μόνη διέξοδος είναι κάποια ενέργεια των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών με πρωτοβουλία στο πλαίσιο των προτάσεων Γκουτέρες. Υπάρχει, συνέχισε, μια μικρή ελπίδα για λύση αλλά αυτή είναι εφικτή μόνο αν οι Ελληνοκύπριοι το θέλουν.

Πηγή: philenews.com

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Απριλίου 2018, 12:45