Η άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το βόρειο τμήμα της Κύπρου τίθεται ως προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση την έκθεση προόδου της Τουρκίας στην προενταξιακή της πορεία, που εγκρίθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο Ψήφισμα καθίσταται σαφές ότι η συνεχιζόμενη άρνηση εφαρμογής του Πρωτοκόλλου, για το οποίο το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη βαθιά του λύπη, μπορεί να έχει περαιτέρω σοβαρές επιπτώσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται στο κείμενο:

• Η Τουρκία καλείται να αρχίσει να αποσύρει ΑΜΕΣΑ τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Κύπρο, προκειμένου να διευκολύνει τη δημιουργία πρόσφορου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις. Να σημειωθεί ότι, χρησιμοποιείται το πιο ισχυρό λεκτικό που έχει χρησιμοποιηθεί για το εν λόγω ζήτημα τα τελευταία χρόνια σε έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία.

• Η Άγκυρα καλείται επίσης να σταματήσει να εμποδίζει έρευνες για υδρογονάνθρακες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην αντιμετώπιση του ζητήματος των Τούρκων εποίκων, καθώς και στην επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της.

• Γίνεται επίσης λόγος για τα δικαιώματα των εκτοπισθέντων και των θρησκευτικών μειονοτήτων, με ιδιαίτερη μνεία στα μαρωνίτικα χωριά, καθώς και στο ζήτημα των αγνοουμένων.

Στο ψήφισμα χαρακτηρίζεται «περιορισμένη» η πρόοδος που σημείωσε το 2009 η Τουρκία, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, ενώ εκφράζεται και η λύπη της Ολομέλειας για το γεγονός ότι, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ – Τουρκίας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Τουρκία.

Καλείται, μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση να το εφαρμόσει πλήρως και χωρίς καθυστέρηση, κατά τρόπο που δεν θα εισάγει διακρίσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι «η μη εφαρμογή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Ζητείται, ακόμη, από τις τουρκικές Αρχές, να εντατικοποιήσουν τη διαδικασία θέσπισης νομοθεσίας στους τομείς των δικαιωμάτων των γυναικών, της καταπολέμησης των διακρίσεων, της ελευθερίας του πνεύματος, της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και έκφρασης, της μηδενικής ανοχής των βασανιστηρίων και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Κατηγορηματικός, ως προς τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία για να μπει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ήταν και ο Τσέχος Κοινοτικός Επίτροπος, αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε, που διευκρίνισε ότι:

«Για την Τουρκία ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Και εμείς και η Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει επιπρόσθετες προσπάθειες για τον εκδημοκρατισμό της, για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, να εφαρμόσει όλα όσα υποσχέθηκε για τους συνοριακούς ελέγχους και την επανεισδοχή μεταναστών».

«Εμείς» κατέληξε «χορηγούμε βοήθεια 259 εκατομμυρίων ευρώ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και εργαζόμαστε για την επανένωση της Κύπρου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης