Σήμερα ίσως να έχουμε την καλύτερη ευκαιρία από ποτέ για επανένωση της Κύπρου γι `αυτό και θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, Ανδρέας Μαυρογιάννης, προσθέτοντας ότι «αυτή η ευκαιρία είναι μοναδική και αυτό το παράθυρο ευκαιρίας δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα».

Ο κ. Μαυρογιάννης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη δεύτερη για φέτος συνάντηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που πραγματοποιήθηκε στο Δικοινοτικό Καφέ του Stelios Philanthropic Foundation, στη Λευκωσία κατά την οποία ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις πρόσφατες εξελίξεις και την τρέχουσα κατάσταση στο κυπριακό πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε ότι υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ηγετών, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση κατά την οποία διαπιστώθηκαν μια σειρά από δυσκολίες. Είπε επίσης οι δυο ηγέτες επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντηση τους το κοινό τους όραμα για ένα κοινό μέλλον.

«Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία και μια πλήρως λειτουργούσα δημοκρατία στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία να συνάδει πλήρως με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αρχές της ΕΕ», είπε. Για να οικοδομήσουμε αυτό το κοινό μέλλον, πρόσθεσε, θα πρέπει να έχουμε μια λύση «και έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να είμαστε σε θέση να πούμε ότι έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε με ολοκληρωμένο τρόπο όλα τα ζητήματα ή ακόμα και ένα μόνο κεφάλαιο. Υπάρχει πρόοδος οριζόντια σε όλα τα θέματα, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα κεφάλαιο το οποίο να έχει πλήρως συμφωνηθεί».

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι σήμερα ίσως να έχουμε την καλύτερη ευκαιρία από ποτέ για επανένωση της Κύπρου γι `αυτό και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε και να κάνουμε ό, τι μπορούμε, γιατί αυτή η ευκαιρία είναι μοναδική και αυτό το παράθυρο ευκαιρίας δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα. Κατά τους προσεχείς μήνες, συνέχισε, υπάρχει μια πολύ ισχυρή δέσμευση από τους ηγέτες να συνεχίσουν να εργάζονται και να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν.
 
Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλει το όραμα της ντε φάκτο ενσωμάτωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό πράγμα σήμερα για εμάς είναι να αντισταθούμε στη λογική της ντε φάκτο ενσωμάτωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Τουρκία και να εργαστούμε προς τη λογική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κάνοντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα μέρος μιας επανενωμένης Κύπρου και μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι εάν η Τουρκία δεν διαγράψει το χρέος της τουρκοκυπριακής κοινότητας που ανέρχεται στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε η λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί και να είναι βιώσιμη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης