Σε κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το Κυπριακό ζήτημα αποτελεί τη λυδία λίθο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή.
 
Έπειτα από τη συνάντησή τους στη Λευκωσία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνηση. Όπως είπε, η οικονομική κρίση έχει επιβαρύνει την Ελλάδα και την Κύπρο, δύο χώρες οι οποίες «παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η έλευση του ερευνητικού σκάφους “Μπαρμπαρός”» τόνισε «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αναστασιάδης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη νέα κυβέρνηση σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα τονίστηκε η διαχρονική στήριξη της Ελλάδας προς το κυπριακό κράτος και τον κυπριακό ελληνισμό.
 
«Επαναβεβαιώσαμε πως οι δύο κυβερνήσεις στρατηγικό στόχο την επίλυση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό» είπε.

Αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις και σημείωσε ότι αισιοδοξεί πως «οι τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα συνειδητοποιήσουν πως ανάλογες κρίσεις που δημιουργούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν κανενός τα δικαιώματα ιδιαίτερα όταν γίνονται προσχηματικά».

«Με τον κ. Τσίπρα συμφωνήσαμε ότι πέραν από τις πολιτικές ανάπτυξης, προκειμένου να επιτύχουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων των λαών μας, απαραίτητη κρίνεται και η εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών πολιτικών. Συμφωνήσαμε στην καθιέρωση ενός συνεχούς διαλόγου προς περαιτέρω εμβάθυνση των άριστων μεταξύ μας σχέσεων αλλά και ενίσχυση του συντονισμού για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης