Τουρκική κορβέτα ακολουθεί κατά πόδας το πλοίο- γεωτρύπανο της Eni-Kogas

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014, 12:33
Τουρκική κορβέτα ακολουθεί κατά πόδας το πλοίο- γεωτρύπανο της Eni-Kogas
Ένα πλοίο-γεωτρύπανο της κοινοπραξίας Eni- Kogas, αφίχθη αργά το απόγευμα της Τρίτης στο σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου 9, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Ο υπουργός ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανήρτησε σχετική ανακοίνωση μέσω twitter, η οποία ανέφερε ότι το πλοίο παρακολουθείται από τουρκική κορβέτα.

Στην ίδια ανακοίνωση ο υπουργός ενημέρωσε ότι έως τώρα όλα κυλούν σύμφωνα με το πρόγραμμα και ότι η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί σε περίπου 80 ημέρες. Η πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Τούλα Ονουφρίου, δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες για τις γεωτρήσεις, προσθέτοντας ότι η κοινοπραξία έχει προγραμματίσει σειρά γεωτρήσεων για τον επόμενο ενάμιση χρόνο στα τεμάχια 2, 3 και 9.

Στην Άγκυρα, ο τουρκικός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρει ότι πρόκειται για το σκάφος της κοινοπραξίας Eni- Κogas, σύμφωνα με την οποία το σκάφος «Σαϊπέμ Χίλια», με σημαία από Μπαχάμες, που συμμετέχει στις έρευνες για φυσικό αέριο της Κύπρου, παραβίασε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, στα νότια της Κύπρου.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι το σκάφος αναγνωρίστηκε και παρακολουθείται συνεχώς από την κορβέτα «Μπάφρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη στο κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ ανέφερε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση της κυβέρνησης, δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση του γεωτρητικού σκάφους.

«Αυτό που έγινε είναι εκ του μακρόθεν παρακολούθηση», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενεργώντας προληπτικά, είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο προκλήσεων κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, στη Νέα Υόρκη. Είχε επίσης υποδείξει ότι οι παρενοχλήσεις δεν συνάδουν με τη διεξαγωγή συνομιλιών.

«Είχαμε διαβεβαιώσεις, ότι δεν θα γίνει οποιαδήποτε παρενόχληση στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη», είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας πως οι εργασίες στο τεμάχιο 9 θα συνεχισθούν κανονικά.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014, 12:35