Τα μελλοντικά σχέδια της Τουρκίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στις ακτές του Ευξείνου Πόντου στην Τραπεζούντα παρουσιάζει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» σε σημερινό της άρθρο.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου με τον χαρακτηριστικό όρο «μπλε πατρίδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
H ναυτική βάση του Άκσαζ στη Μαρμαρίδα έχει έκταση 40.000 στρεμμάτωνΣύμφωνα με την «Yeni Safak», ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία δημιουργούν στρατιωτικές και εμπορικές συμμαχίες στην περιοχή με τις οποίες αλλάζει το status quo της Κύπρου και για αυτόν τον λόγο η Άγκυρα σχεδιάζει τη δημιουργία μιας μεγάλης ναυτικής βάσης στην Κύπρο, 280.000 στρεμμάτων, επτά φορές μεγαλύτερη από τη βάση του Άκσαζ στη Μαρμαρίδα.
Με βάση τις επισημάνσεις του Τούρκου αναλυτή Τουράν Ογούζ, η τουρκική εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μακροπρόθεσμα το νέο αεροπλανοφόρο της Τουρκίας, Ανάντολου, θα μπορούσε να αγκυροβολήσει στην Κύπρο.
«Το αεροπλανοφόρο TCG Anatolia αναμένεται να αγκυροβολήσει στη νέα ναυτική βάση στην ΤΔΒΚ» γράφει η τουρκική εφημερίδα

Το άρθρο στη 'YENI SAFAK'

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου» η οποία επικαλείται την «Yeni Safak», τον Αύγουστο το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας πρότεινε στο Υπουργείο Εξωτερικών τη δημιουργία μιας ναυτικής βάσης στην Κύπρο.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή η Τουρκία είχε πραγματοποιήσει προσεκτικά βήματα στο νησί, έτσι ώστε να χαλάσουν οι εύθραυστες ισορροπίες, αναφέρει η «Καθημερινή της Κύπρου» σε άρθρο της με τίτλο: «Οργιάζουν οι φήμες για “κυρίαρχη” τουρκική βάσηΜέχρι εκείνη τη στιγμή η Τουρκία είχε πραγματοποιήσει προσεκτικά βήματα στο νησί, έτσι ώστε να χαλάσουν οι εύθραυστες ισορροπίες, αναφέρει η «Καθημερινή της Κύπρου» σε άρθρο της με τίτλο: «Οργιάζουν οι φήμες για “κυρίαρχη” τουρκική βάση».

Ωστόσο, σήμερα, η «Yeni Safak», υπογραμμίζοντας αυτό το σημείο, στο δημοσίευμά της αναφέρει ότι στην Άγκυρα συζητείται η ιδέα μιας «κυρίαρχης» βάσης στην Κύπρο.

Και αυτό διότι, ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία και περιφερειακές δυνάμεις δημιουργούν στρατιωτικές και εμπορικές συμμαχίες με τις οποίες αλλάζει το status quo της Κύπρου.

Δεν επιβεβαιώνει το «Προεδρικό»

Σε αντίθεση με τα νέα τουρκικά δημοσιεύματα, η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν επιβεβαιώνει τη σύναψη συμφωνίας με την Τουρκία για τη δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο. Κύκλοι του «Προεδρικού» διαψεύδουν φήμες περί συμφωνίας ή ακόμη και επίσημων διαβουλεύσεων.
Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συντηρητική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak»
ευθυγραμμίζεται με την κεμαλιστική και εθνικιστική Αϊντινλικ για να μεταδώσει τα σχέδια του τουρκικού στρατού για την Κύπρο, μολονότι η τουρκική πλευρά δεν έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί επί του θέματος.

To άρθρο στην 'Καθημερινή της Κύπρου' με τίτλο: «Οργιάζουν οι φήμες για “κυρίαρχη” τουρκική βάση»

Ναυτική Βάση και στην Τραπεζούντα
Παράλληλα, η «Yeni Safak» στο δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Τουρκία προχωρά στη δημιουργία μιας νέας, μεγάλης ναυτικής βάσης στη Σουμελά της Τραπεζούντας. Στη ναυτική βάση θα εγκατασταθούν 400 στρατιώτες. Με αυτήν την κίνηση, η Τουρκία δηλώνει παρούσα σε μια περιοχή όπου η ένταση κορυφώνεται σταδιακά.

Ο Τούρκος αναλυτής Τουράν Ογούζ μιλώντας στην «Yeni Safak» εκτιμά ότι η νέα ναυτική βάση στον Πόντο ήρθε ως ιδέα στο προσκήνιο μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης