Τουρκικός τσαμπουκάς στην Ανατολική Μεσόγειο

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Ιουνίου 2019, 17:00
Τουρκικός τσαμπουκάς στην Ανατολική Μεσόγειο

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμφωνία που έχει προβεί η «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου» - όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία – με κάποιες ιδιωτικές εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο για τα έσοδα από το φυσικό αέριο», δήλωσε ο σήμερα εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσοϊ υποστηρίζοντας ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα «απτό παράδειγμα της συνέχισης σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού» από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όπως αναφέρεται στον τουρκικό Τύπο, ο κ. Άκσοϊ στην γραπτή του απάντηση σε ερώτημα που του τέθηκε για την εν λόγω συμφωνία, ανέφερε ότι στηρίζουν και συμφωνούν με την ανακοίνωση του «ΥΠΕΞ» για το θέμα, προσθέτοντας ότι στη συμφωνία αυτή δεν γίνεται καμία αναφορά στους Τουρκοκυπρίους και «γίνεται κατανοητό ότι δεν δίδεται μερίδιο από τα έσοδα στους Τουρκοκυπρίους».

Αυτό, συνέχισε, και για την Τουρκία αλλά και για την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ( όπως ονομάζουν οι Τούρκοι το ψευδοκράτος.), δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ως... απάντηση στις χθεσινές αμερικάνικες προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα να εγκαταλείψει τα σχέδια της στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Η «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου» - όπως συνέχισε να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ– «αλλά και οι εταιρείες που συνεργάζονται με αυτή, δεν μπορούν να ενεργούν, , παραβλέποντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου». 

«Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια αποφασιστική στάση που βασίζεται σε αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων και των Τουρκοκυπρίων και των δικών της στην ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό δεν πρόκειται να αποφύγει να κάνει τα απαραίτητα βήματα». Επανέλαβε δε την δήλωση Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραχωρήσει σε κανέναν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Όσο η ε/κ πλευρά δεν τερματίζει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της στο θέμα των υδρογονανθράκων και δεν εντάσσει τους Τουρκοκύπριους που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για το θέμα και τον διαμοιρασμό των εσόδων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην δική τους υφαλοκρηπίδα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, και στις περιοχές του ψευδοκράτους που αδειοδοτήθηκαν στην ΤΡΑΟ το 2011, τα πλοία Γιαβούζ και Φατίζ, θα αρχίσουν σύντομα γεωτρήσεις. Ο κ. Άκσοϊ κατέληξε στην γραπτή του απάντηση λέγοντας ότι με αυτή την ευκαιρία θα ήθελε να υπενθυμίσει την διεθνή κοινότητα για ακόμη μια φορά, ότι είναι η ε/κ πλευρά που δεν διστάζει να θέτει ανεύθυνα σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, δεν λαμβάνει υπόψη τα δίκαια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους φυσικούς του πόρους, απορρίπτει τις προτάσεις συνεργασίας και «παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της».

Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος για τους S-400

Εν τω μεταξύ, ανώτατος διπλωμάτης της Τουρκίας δήλωσε στο BBC πως η Άγκυρα ακόμα και να το ήθελε, δεν μπορεί να κάνει βήμα πίσω για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Ο διπλωμάτης μίλησε στο βρετανικό δίκτυο για την κρίση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας που επέφερε τον εξοβελισμό της δεύτερης από το πρόγραμμα αγοράς και εκπαίδευσης των πιλότων της για τα F-35, λόγω της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος. «Είναι πλέον πολύ αργά για να κάνει πίσω η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης.

Πηγή: Sigmalive

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 9 Ιουνίου 2019, 17:01