Αντιπροσωπεία Τουρκοκυπρίων συνδικαλιστών, μεταξύ των οποίων, ο ΓΓ της Συντεχνίας των Τουρκοκύπριων Δασκάλων (ΚΤΟΣ) Σενέρ Ελτζίλ, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας των Τουρκοκύπριων Καθηγητών (ΚΤΕΟΣ) Ταχίρ Γκιόξεμπελ, ο Πρόεδρος της DEV-IS Μεχμέτ Σεΐς, ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας για τα Βαρώσια Σετέρ Απαΐ, στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος «Νέα Κύπρος» Μουράτ Κανακλί, έδωσαν το «παρών» τους στην επίσημη τελετή έναρξης της Κυπριακής προεδρίας στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας τους καλωσόρισε θερμά και ευχήθηκε σύντομα όλοι οι Κύπριοι «να γιορτάζουμε στην κοινή μας πατρίδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Τουρκοκύπριοι έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους , όταν κατά τον χαιρετισμό του κ. Μπαρόζο, άνοιξαν πανό που έγραφε στα αγγλικά: «EU What are you doing against the extinction of the Turkish Cypriots and occupations» (Ευρωπαϊκή Ένωση τι κάνεις εναντίον του αφανισμού των Τουρκοκυπρίων και της κατοχής;) .

Στο πολιτιστικό μέρος της τελετής ακούστηκαν τα έργα Elegie-Humoreske του Niels W. Gade, Allegro του Σόλωνα Μιχαηλίδη, απόσπασμα από το έργο Ροζαμούνδη – η Πριγκίπισσα της Κύπρου, του Franz Schbert, Βάλς – έργο 64 αρ.2 του Frederic Chopin και «Χρυσοπράσινο Φύλλο» του Μίκη Θεοδωράκη.

Στο μέρος αυτό η τελετή περιελάμβανε καλλιτεχνικό δρώμενο με προβολή πολυμέσων, χορόδραμα και αφήγηση υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αγγελου Αγγελή, με αφηγητή τον Έλληνα ηθοποιό Γιώργο Χωραφά, τραγούδια σε αναγεννησιακή ποίηση στην κυπριακή διάλεκτο (Βενετία 1500 μ.Χ.) του μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη σε ερμηνεία Δώρου Δημοσθένους και Παυλίνας Κωνσταντοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης