Τσαβούσογλου για Κυπριακό: Όλοι είναι ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές

Τσαβούσογλου για Κυπριακό: Όλοι είναι ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές
Κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα όλοι συμφώνησαν πως είναι ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι ήταν σημαντική η δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη συνέντευξη Τύπου ότι «είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές».

Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους από την Αττάλεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αξιολογώντας την επίσκεψή του στα Kατεχόμενα είπε ότι «μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά άρχισαν να υποβάλλονται νέες επιλογές».

«Οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία μέχρι σήμερα δεν έφεραν αποτέλεσμα. Και η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε επιλογές, κι εμείς υποβάλαμε. Ξεκινήσαμε με κάποιο τρόπο να τα συζητούμε αυτά και φτάσαμε μέχρι σήμερα» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «ειδικά στη βόρεια Κύπρο», όπως αποκάλεσε τα Κατεχόμενα, «κάποια άτομα συνεχώς υπαγορεύουν, λέγοντας ότι "με βάση τη δική μου ιδεολογία η ομοσπονδία είναι η καλύτερη. Έτσι πρέπει να είναι". Εμείς είπαμε είτε ως Τουρκία είτε όλες οι πλευρές να αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές ανεπίσημα και να συζητήσουμε ποιες από αυτές τις επιλογές είναι ωφέλιμες για τον "τουρκοκυπριακό λαό", με ποια μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα και ασφαλώς τι συμφέρει στην Τουρκία. Να διαβουλευτούμε και αναλόγως να κάνουμε βήματα».

Αναφερόμενος στην ομιλία του στο «αμερικανικό πανεπιστήμιο Κερύνειας», ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ήθελε να πει πως «ένα άτομο δεν μπορεί να θυσιάσει την κυπριακή υπόθεση χάριν των απόψεων ή της ιδεολογίας του», προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να είναι το Α ή το Β άτομο.

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι ο στόχος της επίσκεψής του στα Kατεχόμενα δεν ήταν να συζητήσουν το πολιτικό σύστημα, καθώς, όπως είπε, έχει ωριμάσει η δημοκρατία. Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό, άλλωστε, το βλέπουμε. Μάλιστα, βλέπουμε ότι υπάρχει περισσότερο από τον "Νότο"», όπως χαρακτήρισε τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βασικά, συνέχισε, το σημαντικό εδώ είναι αυτό που είπε ο κ. Ακιντζί στη συνέντευξη Τύπου. «Είναι σημαντικό που είπε ότι "είμαστε έτοιμοι για όλες τις επιλογές" και είναι σημαντικό για την υπόθεση της Κύπρου που στη συνάντηση που κάναμε μέσα συμφώνησαν όλοι για αυτό».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, η επίσκεψη και οι συνομιλίες στα Κατεχόμενα δεν ήταν για να συζητηθεί το σύστημα της Κύπρου ή το σύστημα διακυβέρνησης. «Άλλωστε, αυτού του είδους οι διακηρύξεις είναι αχρείαστες διακηρύξεις» επεσήμανε. «Βασικά, το σημαντικό είναι τι είπαμε αναφορικά με την κυπριακή υπόθεση και τη διαπραγμάτευση (για το Κυπριακό). Εμείς αυτό κοιτάμε. Είναι σημαντικό που συμφώνησαν όλοι σε αυτήν τη γραμμή» κατέληξε.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019, 05:06