Η χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Σε όλα τα δημοσιεύματα αναδεικνύεται το θέμα του «νέου οδικού χάρτη».

Η «Αλήθεια» σημειώνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε τις ιδιαίτερες αναφορές στο Κυπριακό, αλλά ζήτησε νέο οδικό χάρτη, ενώ προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπέδειξε πως η επανενωμένη και ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να είναι μια κανονική χώρα της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παίρνουν τη σκυτάλη για την προετοιμασία» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «Πολίτης», στο οποίο σημειώνεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει προπαρασκευή στο Κυπριακό και ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για την ανάγκη οδικού χάρτη, ενώ συναντήσεις για την ασφάλεια πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο «Φιλελεύθερος» επισημαίνει ότι σε «βαρύ ψυχροπολεμικό κλίμα» διεξήχθησαν οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Τσίπρας – Ερντογάν αναζητούν οδικό χάρτη για το Κυπριακό» και γράφει πως συμφώνησαν να εργαστούν για τη λύση του Κυπριακού. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο Ερντογάν θέτει ως προϋπόθεση την πολιτική ισότητα και την ανάγκη να οριστεί νέος οδικός χάρτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, κατά τη συζήτηση για το Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε λόγο για λύση δύο κρατών, αλλά επίλυση του προβλήματος με όρους επανένωσης. Για την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για προπαρασκευαστικές συναντήσεις όσον αφορά στα θέματα ασφάλειας, στα οποία εμπλέκονται Ελλάδα και Τουρκία, το ΡΙΚ αναφέρει ότι αυτή έγινε αποδεκτή από την Άγκυρα, χωρίς, ωστόσο, να τεθεί χρονοδιάγραμμα ή να συμφωνηθεί το επίπεδο στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες συναντήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης