Από κοντά παρακολουθεί, όπως είναι φυσικό, ο κυπριακός Τύπος την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» κάνει λόγο για «νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας» με τη σύσταση του «Ελληνοτουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου». Η εφημερίδα προβάλλει τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών για το Κυπριακό και τη δήλωση του Θ. Πάγκαλου για την «εθνική ντροπή», που αισθάνεται, για την αγορά οπλικών συστημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα «Μάχη», με τίτλο «Βλέπει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου», υποστηρίζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε «ένα νέο επικοινωνιακό τρικ» στην Αθήνα και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση του Κυπριακού έως το τέλος του χρόνου.

Η «Σημερινή» προβάλλει, επίσης, τη δήλωση Ερντογάν για λύση του Κυπριακού ως το τέλος του 2010 και τη δήλωση Παπανδρέου, ότι οι εγγυήσεις διαίρεσαν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και γι’ αυτό είναι αχρείαστες μετά τη λύση του Κυπριακού.

Ο «Πολίτης» γράφει ότι οι κύριοι Παπανδρέου και Ερντογάν εμφανίζονται έτοιμοι να αφήσουν πίσω τους όσα χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ιδιαίτερης σημασίας» κρίνεται η πρόθεση για μείωση της έντασης στο Αιγαίο, για περιορισμό των στρατιωτικών δαπανών και η ετοιμότητα των δύο πρωθυπουργών να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, προβάλλεται η δήλωση Ερντογάν για το παρασκήνιο στο Μπούργκενστοκ το 2004 σχετικά με το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι οι δύο πρωθυπουργοί προσβλέπουν σε στενότερη συνεργασία και ότι «προέταξαν αισιοδοξία παρά διαφωνίες». Επίσης, προβάλλεται η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι με την κατοχή (στην Κύπρο) δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση και του κ. Θ. Πάγκαλου για «κατασκευασμένους και φανταστικούς κινδύνους στο Αιγαίο».

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Αμετακίνητος» γράφει ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας του στο Κυπριακό. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι Κυπριακό και Αιγαίο «μονοπώλησαν» τη συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης