Μπλόκο επιχειρούν να στήσουν Βρετανία και Άγκυρα, μέσω συντονισμένων ενεργειών, προκειμένου να αποτρέψουν την επιδίωξη της Λευκωσίας να επιβάλει ευρωπαϊκά αντίποινα για τις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ, στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Όπως πληροφορείται ο «Φιλελεύθερος»(Κύπρου), ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε οδηγίες για διπλωματική εκστρατεία, στο πλαίσιο της οποίας αντιπροσωπεία του τουρκικού ΥΠΕΞ αναμένεται να έχει επαφές στο Βερολίνο την προσεχή βδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τουρκικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι η Γερμανία θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις εξελίξεις και αναμένεται να επιστρατεύσει χάρτες, γραφήματα και νομική επιχειρηματολογία για να πείσει ότι η Τουρκία διαθέτει δήθεν «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική αντιπροσωπεία, υπό τον πρέσβη Cagatay Erciyes, πραγματοποίησε ήδη επαφές σε Παρίσι και Βρυξέλλες στις 27 Μαΐου, όπου επέδωσε μεταξύ άλλων σημείωμα και χάρτες συνολικής έκτασης 26 σελίδων.

Επίσης, η αντιπροσωπεία υπό τον πρέσβη Erciyes πραγματοποίησε επαφές με το ιδιαίτερο γραφείο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την Clara Martinez Alberola-Richard Szostak, τον διευθυντή Διεύρυνσης της Κομισιόν Christan Danielsson και την Angelina Eichhorst (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης), διατυπώνοντας μεταξύ άλλων τους ισχυρισμούς ότι η Ε.Ε. δεν έχει κάποια αρμοδιότητα να εμπλέκεται στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και ότι σε κάθε περίπτωση η Τουρκία ενημέρωσε την Κοινότητα από το 2011 ότι έχει δήθεν «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα», παραθέτοντας και συντεταγμένες. Όπως  ανέφεραν έγκυροι κοινοτικοί κύκλοι, η Άγκυρα έχει θορυβηθεί από τις δηλώσεις στήριξης της Ε.Ε. προς τη Λευκωσία για την ΑΟΖ και επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περιοριστεί στην αυστηρή ρητορική και ότι δεν θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων… 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κινήσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ αποτελούν συνέχεια της ενημέρωσης που εγκαινίασε στην Άγκυρα, στις 10 Μαΐου, και υποστηρίζονται από το Λονδίνο, το οποίο ως γνωστό φρόντισε να «γκριζάρει» την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, προλειαίνοντας το έδαφος. Με αφετηρία την περιβόητη δήλωση του Βρετανού ΥΦΕΞ  Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος πριν την επίμαχη τοποθέτηση είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο.

Ο συντονισμός Λονδίνου και Άγκυρας εστιάζεται στην αποτροπή της προσπάθειας της Λευκωσίας να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά μέτρα για τις έκνομες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε αυτό άλλωστε στοχεύει και το γκριζάρισμα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο από τον Άλαν Ντάνκαν όσο και από τη διευκρινιστική δήλωση που φρόντισε να εκδώσει το Φόρεϊν Όφις, ρίχνοντας νερό στον μύλο της Τουρκίας.
Η Λευκωσία έχει πλήρη εικόνα της βρετανοτουρκικής συμπαιγνίας αλλά και των ενεργειών που συντονισμένα έχουν εκδηλωθεί προκειμένου να πέσει στο κενό η προσπάθεια για επιβολή κόστους προς την Άγκυρα, για τις έκνομες ενέργειες στην ΑΟΖ.

Όπως πληροφορείται ο «Φιλελεύθερος», ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε οδηγίες για «συσκότιση» γύρω από τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το ΥΠΕΞ, προκειμένου να εξασφαλίσει ισχυρή στήριξη ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων του προσεχούς Ιουνίου. Συνεπώς, όλες οι ενέργειες μεταφέρονται στο παρασκήνιο, χωρίς να δημοσιοποιούνται. 

Έκθεση κόλαφος για την Τουρκία

Η εφετινή έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία είναι η χειρότερη που έχει εισπράξει η υποψήφια χώρα από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Για πρώτη φορά η Κομισιόν δεν αφήνει κάποια χαραμάδα για προώθηση κάποιου τουρκικού ντοσιέ, κλείνοντας την πόρτα στο ζήτημα της προώθησης τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων και υιοθετώντας χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση, τη θέση των «28», σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω εργασία για προώθηση της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας.

Επίσης, η έκθεση, διατηρεί ανοικτό τον δρόμο για την επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας, για την ΑΟΖ, συντηρώντας και αναπαράγοντας το λεκτικό, σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. θα απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Επιπλέον, η έκθεση καταγράφει μια προς μια όλες τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για το κυπριακό στο ευρωπαϊκό πεδίο, όπως καθορίζονται στη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005. 

Πληροφορίες από philenews.com

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης