«Διαφαίνονται θετικότατες προοπτικές και χειροπιαστά αποτελέσματα» για την κυπριακή οικονομία, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά από το 2007 η ανεργία μειώνεται», ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία επέφεραν «εκκρεμότητα» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η παρουσία μου στην Ουάσινγκτον σχετίζεται με την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία για να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση με το ΔΝΤ, που αποτελεί πυλώνα και της τρόικας, σε σχέση με την πρόοδο της προσπάθειας για τη σταθεροποίηση, μεταρρύθμιση και εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας. Μιας προσπάθειας που πρέπει να πω έχει διανύσει τεράστια απόσταση και ήδη διαφαίνονται θετικότατες προοπτικές και χειροπιαστά αποτελέσματα. Τόσο σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα όσο και με τα δημοσιοοικονομικά, αλλά κυρίως με την πραγματική οικονομία. Για παράδειγμα, η ανεργία, για πρώτη φορά από το 2007, έχει ξεκινήσει σιγά σιγά να καταγράφει πτωτική πορεία» ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «για αυτήν την πρόοδο, θα ενημερώσουμε και θα συζητήσουμε με το ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας όμως την ίδια ώρα πως αυτή η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά αντιθέτως θα πρέπει με την ίδια ένταση να συνεχιστεί. Θα έλεγα ότι σ’ ένα τόσο εκτεταμένο, απαιτητικό πρόγραμμα είναι αναμενόμενο ότι θα παρουσιαστούν κάποιες πολιτικές δυσκολίες και κάποιες καθυστερήσεις σ’ ένα-δυο επιμέρους ζητήματα. Θέλω να ελπίζω πως σ’ αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν προκύψει θα μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε και να τα ξεπεράσουμε».

Όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αποτελούν «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εξέφρασε την άποψη ότι αυτά «δεν είναι ζήτημα διαπραγματεύσεων. Είναι ζήτημα προσπάθειας και χρόνου, ώστε να αρχίσει σιγά σιγά να αντιμετωπίζεται αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο αφέθηκε δυστυχώς και δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Με τον αλόγιστο δανεισμό, τον υπερδανεισμό που αναπόφευκτα θα οδηγούσε κάποια στιγμή στο σημερινό πρόβλημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «ο ποιο σημαντικός, υποβοηθητικός παράγοντας είναι το γεγονός πως η οικονομία γενικότερα σταθεροποιείται και έτσι θα επιτρέψει τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους, μαζί βεβαίως με τις αναδιαρθρώσεις του δανεισμού και οι οποίες θα υποβοηθηθούν και από ένα αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο».

X.Λ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης