Χριστοδουλίδης: «Επανέναρξη των συνομιλιών, δεν υπάρχει άλλη οδός»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Απριλίου 2019, 07:00
Χριστοδουλίδης: «Επανέναρξη των συνομιλιών, δεν υπάρχει άλλη οδός»

Μια σειρά από ανατροπές στη γεωπολιτική σκακιέρα έχουν φέρει την Κύπρο στο επίκεντρο των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο. Η επίλυση του Κυπριακού έχει τεθεί εκ νέου στην ατζέντα της διεθνούς διπλωματίας.

Μιλώντας στο euronews από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε το στίγμα της Λευκωσίας για την επόμενη ημέρα.

«Αν πραγματικά θέλουμε και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, ότι το στάτους κβο κάθε μέρα που περνά γίνεται ακόμα χειρότερο και κατ' επέκταση δυσκολεύει και την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να συζητήσουμε και να δούμε πώς μέσα από νέες προσεγγίσεις, νέες ιδέες, μπορούν να δημιουργηθούν δεδομένα για επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν υπάρχει άλλη οδός» λέει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η ενέργεια αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τη δημιουργία νέων συμμαχιών στην περιοχή, ταυτόχρονα όμως δυσχεραίνει τις σχέσεις με την Τουρκία. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει: «Εμείς λαμβάνουμε αποφάσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση της σχετικής σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας το 1982. Είναι για αυτόν τον λόγο, εξάλλου, που ενεργειακοί κολοσσοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνεστε ότι, εάν υπήρχε η όποια αμφιβολία, δεν θα βρίσκονταν αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή όμως έχουμε καλέσει δημόσια την Τουρκία να καθίσουμε, να συζητήσουμε για καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μας στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε και για τις προετοιμασίες εν όψει ενδεχόμενου άτακτου Brexit. «Η προσπάθειά μας είναι να είμαστε έτοιμοι στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ειδικότερα η Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί πέραν του γεγονότος ότι η Βρετανία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει μια διαχρονική σχέση, υπάρχουν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα: η ανάγκη να διασφαλίσουμε, όποια κι αν είναι η εξέλιξη, ότι οι Κύπριοι που εργάζονται ή ζουν εντός των βρετανικών βάσεων δεν θα επηρεαστούν καθ' οιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματά τους αλλά και πολλά άλλα θέματα».

Πηγή: euronews

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Απριλίου 2019, 07:00