Το ζητούμενο ήταν η συνέχιση του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε στο Μοντ Πελεράν, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι γίνονται ήδη διαβήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη, αλλά και της Ε.Ε., η οποία είναι «εκ των ων ουκ άνευ».

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αύριο στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης, αλλά και στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας πως, αν παραστεί ανάγκη, θα υπάρξει και συνάντηση στην Αθήνα για συζήτηση των θεμάτων που αφορούν στην πολυμερή.

«Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, εντούτοις νιώθω ότι έγινε ένας παραγωγικός διάλογος, άκουσα τις ανησυχίες και κάποιες διαφωνίες που διατηρούν οι πολιτικοί αρχηγοί, με πλήρη σεβασμό λαμβάνω υπ’ όψιν όλα όσα ελέχθησαν και ανάλογα θα πολιτευθούμε στην πορεία, πάντα σε συνεννόηση και με τους αρχηγούς και με την ελληνική κυβέρνηση» επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για τη σύνθεση της πολυμερούς διάσκεψης και για τη διασφάλιση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε πως ο ίδιος θεωρεί πως «αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν και δεν είναι μέσω ανακοινώσεων ή από αέρος η χάραξη μιας υπεύθυνης πολιτικής».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θα τον συνοδεύσουν οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Κύπριος πρόεδρος είπε πως, πέραν του ότι επί τακτικής βάσεως έχουμε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έχει γίνει συνεννόηση για συνάντηση αύριο στο Ισραήλ, εν όψει της τριμερούς, αλλά και στις 16 του μηνός στις Βρυξέλλες.

«Και βεβαίως αν παραστεί ανάγκη, και οπωσδήποτε το βλέπω σαν αναγκαίο, θα γίνει και συνάντηση στην Αθήνα προκειμένου με την ελληνική κυβέρνηση να εναρμονιστούμε όσον αφορά στα θέματα που θα απασχολήσουν την πολυμερή διάσκεψη» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ