«Ενώ γύρω μας υπάρχει τόση ενέργεια εμείς δεν θα καθίσουμε να παρακολουθούμε» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να προειδοποιήσει: «Την ενέργεια ουδείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ως όπλο, επειδή αυτό θα είναι το μεγαλύτερο πλήγμα τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό».  Είπε ακόμη απειλητικά, πως «όσο καθυστερεί η ειρήνη στην Κύπρο το κόστος αυξάνεται». 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, είπε πως «πρέπει να υπάρξει λύση αμέσως, σημειώνοντας ότι αν οι διαπραγματεύσεις θα καθυστερήσουν, τότε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι «να ιδρύσουν μια κοινή επιτροπή για τη διαχείριση του φυσικού αερίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη ομιλία του στη Σύνοδο του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως στην Κύπρο, εάν όλοι μείνουν σύμφωνοι ότι οι φυσικές πηγές γύρω από την Κύπρο ανήκουν σε ολόκληρο το νησί και χρησιμοποιήσουν αυτή την ενέργεια με ένα κοινό όραμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης, «τότε όλοι θα κερδίσουν».

«Κάνω έκκληση προς την Ελληνοκυπρικαή διοίκηση. Εάν μονοπωλώντας τις φυσικές πηγές, κάνοντας διαγωνισμούς μονομερώς σαν να ανήκουν μόνο σε εκείνους αυτές οι πηγές, θέλουν να διαθέτουν στις διεθνείς αγορές αυτές τις πηγές στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι, τότε κι εμείς κάνουμε στο ίδιο μέρος έρευνες μαζί με τους Τουρκοκύπριους και χρησιμοποιούμε το ίδιο δικαίωμα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ακόμη πως αν οι πλευρές «καθίσουν μαζί και συζητήσουν και υπάρξει βούληση για την ένωση του νησιού το συντομότερο με διαπραγματεύσεις, η Κύπρος θα γίνει μια χώρα η οποία ανεβαίνει – όπως το Ιράκ – και γι’ αυτό η πιο ευτυχισμένη χώρα θα είναι η Τουρκία».
«Πρέπει το συντομότερο να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και ένα λεπτό να καθυστερήσει η ειρήνη, το κόστος είναι μεγάλο. Ειρήνη αμέσως» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι δεν γίνεται (οι Ελληνοκύπριοι) να λένε – κατά τον ισχυρισμό του – ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα πεδίο κλειστό για τους Τούρκους και τους Τουρκοκύπριους και εμείς θα κάνουμε έρευνες όπου θέλουμε. Ανέφερε πως ούτε στην πολιτική γίνεται αυτό, ούτε και σε ό,τι αφορά θέματα διεθνούς ενέργειας.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι «η Τουρκία είναι ο πιο εύκολος προορισμός για το φυσικό αέριο που θα βγει από τις περιοχές γύρω από την Κύπρο. Η Τουρκία είναι και η διεθνής αγορά που θα ανοίξει πιο άνετα». Επομένως, συνέχισε, «ας μην χρησιμοποιήσει κάποιος την ενέργεια ως όπλο. Εάν πουν ας αποκτήσω εγώ τα αέρια και να επιβάλω την ειρήνη που θέλω στην απέναντι πλευρά, τότε αυτό θα είναι το πιο μεγάλο πλήγμα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Ας χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως μέσο ειρήνης».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι τις επόμενες μέρες θα πάει στην Αθήνα και θα μοιραστεί με την ελληνική κυβέρνηση όλες αυτές τις προοπτικές.

«Ενεργειακή γέφυρα ειρήνης» η Τουρκία

Για τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι επιδιώκουν να γίνουν ένας ενεργειακός κόμβος ωστόσο δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ώστε να ζητήσουν πολιτικά οφέλη από άλλες χώρες. «Αντίθετα όσο περισσότεροι αγωγοί περάσουν από τη χώρα μας θα είμαστε γέφυρα ειρήνης μεταξύ των χωρών από τις οποίες ξεκινούν αυτοί οι αγωγοί και εκείνων που καταλήγουν».

«Κι ενώ γύρω μας υπάρχει τόση ενέργεια εμείς δεν θα καθίσουμε και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις», είπε, προσθέτοντας ότι η μεταφορά του ιρακινού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας είναι και προς το συμφέρον της κεντρικής διοίκησης του Ιράκ και της περιφερειακής διοίκησης. Ανέφερε πως αν στο Ιράκ υπάρξει σταθερότητα, τότε εντός πέντε ετών θα βρίσκεται ανάμεσα στις πλέον αναπτυγμένες χώρες. «Ελάτε, πλέον το Ιράκ να μην το θυμόμαστε σαν μια χώρα της τρομοκρατίας αλλά να το θυμόμαστε σαν μια χώρα για τα πλούτη της», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι επιθυμούν να αυξηθούν οι επενδύσεις στην Τουρκία η οποία αποτελεί γεωγραφικό κέντρο ενέργειας. «Ελπίζουμε να εφαρμοστεί μια ενεργειακή πολιτική από την οποία όλοι να επωφεληθούν αντί να υπάρξει πόλεμος για τις τιμές του πετρελαίου», σημείωσε.

Ανέφερε ότι αν η ενέργεια χρησιμοποιηθεί ως μέσο διαμάχης, ουδείς θα είναι κερδισμένος.

Καταλήγοντας οΤούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι και η Ουκρανία πρέπει να σταματήσει να είναι πεδίο γεωπολιτικης διαμάχης.

Μπάιντεν: Σημαντική η ενεργητική προοπτική της Αν. Μεσογείου

Για συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου, ακόμη και του Λιβάνου μίλησε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι η ενέργεια είναι ένα σημαντικό μέσο συνεργασίας.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα με το φυσικό αέριο να παίξει ένα μεγαλύτερο ρόλο, επισημαίνοντας ότι άλλωστε είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Στην ομιλία του στη Σύνοδο του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στη συνεργασία των χωρών της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής και πρόσθεσε ότι και για την Κύπρο είπε το ίδιο πράγμα. «Μόνο όταν ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος συναντηθεί και εργαστεί από κοινού μπορούν να μετατραπεί σε ένα διεθνές κέντρο ως μια σημαντική αγορά φυσικού αερίου», υπέδειξε ο κ. Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε πως «η ενεργητική προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ σημαντική, μπορούν να φέρουν οικονομικά οφέλη στην Ευρώπη. Το ίδιο και στην περιοχή.
Ελπίζουμε μια μέρα να προσεγγίσουν το Ισραήλ, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος και ο Λίβανος ακόμη. Σε αυτή την περιοχή μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και να αυξηθεί το επίπεδο της ευημερίας. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί με την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την αύξηση των πηγών».

Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι «η Τουρκία άλλωστε έχει μεγάλη σημασία για το πετρέλαιο. Τώρα ισχύει και για το φυσικό αέριο το ίδιο».

 «Είναι πολύ σημαντικό για τη συνεργασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Πρέπει να δούμε την ενέργεια ως ένα σημαντικό μέσο συνεργασίας. Είναι στα δικά σας χέρια να διασφαλίσετε την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτό θα ωφελήσει όλους μας. Η Τουρκία άλλωστε είναι πολύ σημαντική και τώρα με αυτό το θέμα του φυσικού αερίου ετοιμάζεται να παίξει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο. Η στρατηγική θέση της Τουρκίας εδώ είναι πολύ σημαντική. Άλλωστε την επόμενη χρονιά η Τουρκία θα φιλοξενήσει τους G20. Σε επίπεδο G20 εξακολουθούν να συζητούνται θέματα όπως η ενεργειακή απόδοση, η ενεργειακή ασφάλεια, οι κλιματολογικές αλλαγές», είπε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ακόμα ότι «η Τουρκία είναι από τις πιο μεγάλες αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης. Η Τουρκία τα επόμενα δέκα χρόνια είναι η μόνη αγορά που αναμένεται να αυξηθεί» και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να φέρει εις πέρας αυτή τη δυνητικότητα της Τουρκίας.

«Πρέπει να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις, να αναπτυχθούν οι υποδομές. Και για να γίνει η Τουρκία ένα κέντρο φυσικού αερίου πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες» προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο Τζο Μπάιντεν. Ανέφερε ότι στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζονται οι εργασίες των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ
Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης