Το νέο σώμα της Ευρωβουλής περιλαμβάνει μέλη που δεν αναγνωρίζουν το Ολοκαύτωμα, φασίστες, ξενοφοβικούς, αλλά και έναν αριστερό ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με αυτή τη φράση η εφημερίδα Guardian προλογίζει τις νέες οκτώ πιο ξεχωριστές, αλλά και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που ψηφίστηκαν από τους Ευρωπαίους πολίτες. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στην αξία του Μανώλη Γλέζου.

Ιδού λοιπόν, το προφίλ του Μανώλη Γλέζου όπως το παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι: Remi Adekoya, Helena Smith, Lizzy Davies, Anne Penketh και Philip Oltermann:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι όλοι οι νέοι ευρωβουλευτές ακροδεξιοί, ξενοφοβικοί και αντιευρωπαϊστές, αναφέρει ο Guardian. Ο Μανώλης Γλέζος, ο γηραιότερος ευρωβουλευτής, είναι 92 ετών, ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα είδωλο της αριστεράς, μανιώδης συγγραφέας και ακούραστος ακτιβιστής. Τη Δευτέρα, πρόσθεσε ένα ακόμη στοιχείο στο βιογραφικό του, κερδίζοντας περισσότερες από 105.184 ψήφους, τις περισσότερες από τους υπόλοιπους 20 Έλληνες ευρωβουλευτές.

Δεν τουιτάρει, δεν χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και επιμένει στο να παίρνει κάθε ημέρα τη μεσημεριανή του σιέστα, μια κληρονομία της 16χρονης εξορίας για τα πολιτικά του πιστεύω. «Με αυτόν τον τρόπο κερδίζω δύο ημέρες μέσα σε μία» είχε κάποτε δηλώσει σε συνέντευξη του στον Guardian. «Ξεκινώ την ημέρα μου στις 7 το πρωί, την σταματώ στις 3 το μεσημέρι και την ξαναρχίζω στις 5 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα. Βγάζω εις πέρας έναν τεράστιο όγκο δουλειάς».

Διάσημος για το ξήλωμα της σβάστικας από την Ακρόπολη μέσα σε ελάχιστες ημέρες από την είσοδο των Ναζί στην Αθήνα, ο Μανώλης Γλέζος θεωρείται ως ένας από τους εν ζωή αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με τεράστιο κύρος. Ο ίδιος έχει γράψει δύο ογκωδέστατους τόμους για το κίνημα της αντίστασης κατά των δυνάμεων του Χίτλερ στην Ελλάδα (και οι δύο με περισσότερες από 800 σελίδες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενόσω το ριζοσπαστικό κόμμα της αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε πρώτος σε ποσοστά στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, ο Μ. Γλέζος δεν προτίθεται να αφήσει τα όπλα. Ο αντικαπιταλιστής Γλέζος έχει πολλά να πει στο 766 θέσεων ευρωκοινοβούλιο. Αν μη τι άλλο, θα μιλήσει για τη γερμανική «αποικιοποίηση» της Ευρώπης. «Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο των πολιτικών που επιβάλλονται από κυβερνήσεις οι οποίες έχουν ως μόνο Θεό τα λεφτά» έχει δηλώσει. «Ξεκίνησε εδώ (σ.σ. από την Ελλάδα), αλλά θα επεκταθεί και σε άλλα κράτη. Οι πολίτες αντιδρούν με καθαρό τρόπο και εμείς πρέπει να τους δώσουμε φωνή». Το να το καταφέρουμε αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, επισημαίνει η εφημερίδα.

Ωστόσο, ο ατρόμητος Γλέζος έχει μόνο έναν φόβο: τα αεροπλάνα. Με εντολή γιατρού, δεν θα μπορεί να επιβιβαστεί με τους υπόλοιπους Έλληνες ευρωβουλευτές στην πτήση Αθήνα-Βρυξέλλες. Ωστόσο, έχει ήδη συντάξει ένα εφεδρικό σχέδιο με πλήρη καταγραφή των δρομολογίων πλοίων και λεωφορείων, και τις ώρες των ανταποκρίσεών τους.

Κατά τα άλλα, η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει και την άλλη πλευρά της ευρωβουλής την οποία αντιπροσωπεύουν ο υπέρμαχος του Πούτιν και φανατικός αντιευρωπαϊστής Janusz Korwin-Mikke από την Πολωνία, η ανιψιά της Σοφία Λόρεν και η εγγονή του Ντούτσε Αλεσάντρα Μουσολίνι από την Ιταλία, ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Bruno Gollnisch από τη Γαλλία, το μέλος της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά που είχε πέρυσι χαρακτηρίσει την ιταλική κυβέρνηση ως διοίκηση “bongo-bongo” Mario Borghezio από την Ιταλία, ο πρώτος Γερμανός νεοναζιστής που πήρε το εισιτήριο για την ευρωβουλή Udo Voigt και ο επίσης Γερμανός Martin Sonneborn ο οποίος είχε πει το αξεπέραστο: «Η Μέρκελ είναι χαζή».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης