ΣΥΡΙΖΑ: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου από τον Αλ. Τσίπρα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Απριλίου 2014, 18:49
ΣΥΡΙΖΑ: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου από τον Αλ. Τσίπρα
Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση στον Βοτανικό. O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε μία ώρα καθυστέρηση στον χώρο της εκδήλωσης μαζί με τον Μανώλη Γλέζο.

Στις 20.30, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του υπό τα χειροκροτήματα των οπαδών του κόμματος. «Ήρθε η ώρα της ανατροπής» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι. Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως φέρει από την περιοδεία του στο εξωτερικό «ένα μήνυμα αισιοδοξίας». «Όλη η Ευρώπη μιλά για τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά. «Όλη η Ευρώπη», τόνισε, «περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα και να ανάψει τη σπίθα της αλλαγής σε όλη την Ευρώπη».

Ο Αλ. Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα

Με την παρότρυνση «Έλληνες σηκωθείτε» για «να τελειώνουμε με τα ψέματα, με τους Μπαλτάκους, με την ακροδεξιά του Μαξίμου, με τον φασισμό, με τη διαπλοκή, με το σάπιο πολιτικό σύστημα, με το κράτος εχθρό, με τη μετατροπή της δημοκρατίας σε υπηρέτρια των μεγάλων συμφερόντων», ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε την τυπική έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.  O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον ελληνικό λαό να δώσει μία και μόνη εντολή στις ευρωεκλογές: «να φύγει η κυβέρνηση της υποτέλειας».

Εκτιμώντας ότι η Ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι χτίζονται τείχη τα οποία αποκλείουν εκατομμύρια ανθρώπους όχι μόνο από τα οφέλη της προόδου, αλλά και από τα στοιχειώδη για μια ανθρώπινη ζωή και πρόσθεσε:

«Η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε υποδεικνύουν απροσχημάτιστα στους Έλληνες τι να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Πιο επιτακτικά μάλιστα απ' ό,τι το κάνουν στη Σαξονία ή στη Βαυαρία. Γιατί έμμεσα ή άμεσα απειλούν τους Έλληνες με σκληρές τιμωρίες αν δεν στηρίξουν τον κύριο Σαμαρά και την ακροδεξιά ομάδα του Μαξίμου. Αυτή η Ευρώπη του διχασμού, αλλά και της φτώχειας, της ανεργίας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης, δεν έχει σχέση με τη δική μας Ευρώπη».

Αντιπαρατάσσοντας το δικό του όραμα για την Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η δική μας Ευρώπη είναι η Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης», και σημείωσε: «Την Ευρώπη της κας Μέρκελ και των τραπεζιτών, εμείς θα την αλλάξουμε. Με την ψήφο και με τους αγώνες μας».

Οι Ευρωπαίοι πολίτες, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσβλέπουν στην Ελλάδα για να αρχίσει η αντεπίθεση των λαών. «Στον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε, «επενδύουν ελπίδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι που υποφέρουν από τις πολιτικές της κυρίας Μέρκελ και της ευρωπαϊκής ιερής συμμαχίας. Κι εμείς υποσχόμαστε να μην τους απογοητεύσουμε. Ούτε τους Έλληνες, ούτε τους Ευρωπαίους».


Κάνοντας ειδική αναφορά στον Μανώλη Γλέζο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Έχουμε μαζί μας τον Μανώλη Γλέζο, τον άνθρωπο που έχει αποδείξει ότι ακόμα και οι σιδερόφρακτοι είναι ανίσχυροι μπροστά στη θέληση των λαών για ελευθερία, ανεξαρτησία και πρόοδο. Που είναι έτοιμος να μας οδηγήσει και πάλι, για να κατεβάσουμε τη σημαία των μνημονίων, της λιτότητας, της υποτέλειας, της υποταγής, του φόβου, από την Ακρόπολη. Που είναι έτοιμος και ακούραστος να μας οδηγήσει να διεκδικήσουμε ανυποχώρητα αυτό που η Γερμανία χρωστάει, όχι μόνο σε εμάς, αλλά σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Στη γενική του αναφορά στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ «δεν προσφέρει κλάδο Ελιάς σε όσους κατέστρεψαν και καταστρέφουν τη χώρα. Δεν προσφέρει την ασπίδα του life style και του "ας το πάρει το Ποτάμι" στους αίτιους και στις αιτίες της καταστροφής. Είναι ψηφοδέλτιο αλήθειας και μάχης».

Απαντώντας και σε αρνητικά σχόλια που έγιναν τις τελευταίες ημέρες για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, ο κ. Τσίπρας επισήμανε:

«Συζητήσαμε πολύ όταν άλλοι κατάρτιζαν ψηφοδέλτια με ένα "αποφασίζουμε και διατάζουμε". Βασανιστήκαμε, δοκιμάσαμε, διορθώσαμε, κάπου διαφωνήσαμε, αλλά το αποτέλεσμα μας κάνει όλους περήφανους. Σήμερα, λοιπόν, παρουσιάζουμε ένα ψηφοδέλτιο νίκης και ανατροπής. Ποτέ άλλοτε δεν καταφέραμε να συμπυκνώσουμε σε ένα ψηφοδέλτιο τόσο αποτελεσματικά, την εμπειρία και τη συλλογική σοφία, με την αγωνιστικότητα και το ριζοσπαστισμό. Τη γνώση της διανόησης με το αυθόρμητο των κινημάτων. Το νεανικό με το ώριμο. Στο ψηφοδέλτιό μας εκφράζονται και εκπροσωπούνται: η αντίσταση, η αντιδικτατορική πάλη, τα δημοκρατικά κινήματα, τα σκιρτήματα λαϊκής πρωτοβουλίας, οι συλλογικότητες, η εργατική τάξη, οι επιστήμονες, οι νέοι, οι γυναίκες, η κοινωνική αλληλεγγύη. Όλοι οι μεγάλοι και μικροί αγώνες των καιρών μας. Αλλά και η σύγχρονη ιστορία των αγώνων του λαού μας».

Την εκδήλωση άνοιξε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει εκδηλωθεί «τεράστια, πρωτοφανή επιχείρηση ψεύδους και εξαπάτησης» από τα μεγάλα ΜΜΕ της διαπλοκής, τους ολιγάρχες και τους τραπεζίτες που έχουν θησαυρίσει από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και εξακολουθούν να ελέγχουν τη ζωή μας και τη ζωή της χώρας», και συνέχισε λέγοντας:

«Και θέλω να σας διαβεβαιώσω για κάτι: Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί. Όσοι παρανόμησαν χαρίζοντας στους ολιγάρχες τις τράπεζες που αναπνέουν ακόμα χάρη στα δισεκατομμύρια που χρεώνονται στους πολίτες. Όσοι εγκλημάτησαν ξεπουλώντας με ύποπτες διαδικασίας δημόσιο πλούτο. Όσοι εκβίασαν ανθρώπους, βίασαν το περιβάλλον και παραβίασαν τους νόμους της χώρας θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Θα κριθούν από τη δικαιοσύνη».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε «κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα» να κάνει την οργή του πολιτική «και να δώσει μία και μόνη εντολή στη συγκυβέρνηση της υποτέλειας: φύγετε».

Σημειώνεται ότι μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις και παρατράγουδα, με αποκορύφωμα εκείνο της αποχώρησης της Σαμπιχά Σουλεϊμάν και του Θ. Καρυπίδη, το ευρωψηφοδέλτιο καταρτίστηκε το Σάββατο και απαρτίζεται με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών όπως -μεταξύ άλλων - ο Δ. Παπαδημούλης, ο Γ. Μηλιός, ο Ν. Χουντής, η Σ. Σακοράφα, ο Αλ. Καλύβης, η Δ. Σπανού, καθώς και σημαντικών εξωκομματικών προσωπικοτήτων όπως -μεταξύ άλλων- ο Ν. Ξυδάκης, ο Κ. Χρυσόγονος, ο Γ. Κατρούγκαλος, ο Σ. Ρομπόλης, ο Δ. Χριστόπουλος, ο Ν. Κανάκης, η Κ. Κούνεβα.

Η εμβληματική προσωπικότητα που δίνει το στίγμα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Μ. Γλέζος ο οποίος και έκλεισε την εκδήλωση. Αναλυτικά όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ
ΑΡΣΕΝΗΣ ΚΡΙΤΩΝ
ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΛΕΖΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΓΟΛΕΜΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΡΗΣ)
ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ
ΚΑΛΥΒΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΚΑΝΑΚΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ ΘΕΜΗΣ
ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΚΟΥΝΕΒΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΑΣΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΑΝΩΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΜΑΡΤΑΛΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΜΕΣΤΑΝ ΟΣΜΑΝ ΟΥΜΙΤ
ΜΗΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΠΕΝΟΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΞΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ ΣΟΦΗ
ΠΕΡΚΑ ΠΕΤΗ
ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΠΗ
ΡΟΜΠΟΛΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ
ΣΒΙΓΚΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ (ΡΑΝΙΑ)
ΣΠΑΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑ
ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΤΟΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΣΟΥΛΑΚΟΥ ΑΛΚΗΣΤΙΣ
ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΧΟΥΝΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑΣΙΑ
ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων


Ο Αλ. Τσίπρας εισέρχεται στην αίθουσα της εκδήλωσηςΗ άφιξη του Αλ. Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε 10 λεπτά μετά τις 20.00 στον χώρο της εκδήλωσης συνοδευόμενος από τον Μανώλη Γλέζο

Περιμένοντας τον Αλέξη Τσίπρα. Η ώρα είναι πέντε λεπτά πριν τις 20.00. Σημειωτέον ότι η έναρξη της εκδήλωσης είχε οριστεί για τις 19.00

Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014, 19:17