Έτοιμο να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται το Βερολίνο υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνέχιση της καλής συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας εξαρτάται από την τήρηση των συμφωνηθέντων, το μήνυμα του Γερμανού εκπροσώπου της Καγκελαρίας

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας στον απόηχο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, η οποία αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από μερίδα του γερμανικού Τύπου. «Οι ισχύουσες συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν» είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε δημοσιογράφους. Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν τη δήλωση αυτή ως ένα σαφές μήνυμα προς την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ ότι η βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων συνδέεται άμεσα με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
«Είναι σημαντικό για μας τα μέτρα της νέας κυβέρνησης να στοχεύουν στη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, το οποίο σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν» τόνισε και επανέλαβε ότι στόχος της γερμανικής κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας θα συγχαρεί τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης μετά την ορκωμοσία, ως είθισται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, μένοντας μόνο στο γεγονός ότι «πρόκειται για την κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μαριάνε Κοτέ δήλωσε ότι στη σημερινή σύσκεψη του Eurogroup στις Βρυξέλλες θα τεθεί επί τάπητος το σενάριο μιας ενδεχόμενης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η χώρα από τις πιέσεις των διεθνών αγορών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης