Ερευνητές στην Ανταρκτική που μελετούν το μεγαλύτερο παγόβουνο της περιοχής (Ross Ice Shelf) ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να ακούσουν το… «τραγούδι του πάγου»! Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι επιστήμονες αναπαρήγαγαν τους ήχους που παράγονται στο χιονισμένο περιβάλλον, καταστώντας τους αντιληπτούς για το ανθρώπινο αυτί. 

«Ανακαλύψαμε ότι από το παγόβουνο κοντά στη βάση μας ακούγεται διαρκώς ένας ήχος, σε πολύ χαμηλές συχνότητες, στους πέντε κύκλους το δευτερόλεπτα. Ο ήχος προκαλείται από τον άνεμο που φυσάει στο συγκεκριμένο χιονισμένο ανάγλυφο», αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετική τους δημοσίευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ήχος του.. παγόβουνου έχει επιταχυνθεί 1.200 φορές, προκειμένου, μόλις πατήσετε το play, να τον ακούσετε για πρώτη φορά:  

Το ανθρώπινο αυτί αντιλαμβάνεται ήχους από 20 έως 20.000Hz. Ο συγκεκριμένος ήχος ακούγεται διαρκώς στα 5Hz. Η καταγραφή επιτεύχθηκε χάρη στην εγκατάσταση, πριν από 3 χρόνια, 34 σεισμικών ανιχνευτών, εξοπλισμένων με μικρόφωνα, κάτω από την επιφάνεια του χιονιού. Οι ερευνητές στη συνέχεια ανέλυσαν τα αποτέλεσματα των καταγραφών τους και με την κατάλληλη επεξεργασία, έγινε δυνατό το παραπάνω ακουστικό αποτέλεσμα…

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης