Ένα ρηξικέλευθο επίτευγμα στο πεδίο της αστρονομίας και της αστροφυσικής ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη 12 Μαΐου, οι επιστήμονες: τη «φωτογράφηση» για πρώτη φορά της τεράστιας μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του δικού μας γαλαξία.

Το επίτευγμα-ορόσημο κατέστη εφικτό από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT) και η ανακοίνωση έγινε με συνεντεύξεις Τύπου ταυτόχρονα σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Χιλή, Ιαπωνία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Κίνα κα) από τις ερευνητικές ομάδες της μεγάλης κοινοπραξίας του ΕΗΤ, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) και άλλους επιστημονικούς φορείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα έχει μάζα, 4 εκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου μας και βρίσκεται περίπου 26.000 έτη φωτός και 9,5 τρισεκατομμύρια χλμ. από τη Γη. Η μαύρη τρύπα του Τοξότη Α*, θα είναι η δεύτερη σε σειρά μαύρη τρύπα που απεικονίστηκε ποτέ.

Πριν από τρία χρόνια κυκλοφόρησε μια εικόνα της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στο κέντρο ενός άλλου γαλαξία,  που ονομάζεται Messier 87 ή M87, που δείχνει έναν λαμπερό δακτύλιο κόκκινου, κίτρινου και λευκού που περιβάλλει ένα σκοτεινό κέντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαύρες τρύπες είναι ασυνήθιστα πυκνά αντικείμενα με τόσο ισχυρή βαρύτητα, που ούτε το φως μπορεί να διαφύγει, καθιστώντας την παρατήρησή τους αρκετά δύσκολη. Ο ορίζοντας γεγονότων μιας μαύρης τρύπας είναι το σημείο χωρίς επιστροφή, πέρα από το οποίο οτιδήποτε – αστέρια, πλανήτες, αέριο, σκόνη και όλες οι μορφές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας – σύρεται στη λήθη.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες μαύρων τρυπών. Οι μικρότερες είναι οι λεγόμενες μαύρες τρύπες αστρικής μάζας, που σχηματίζονται από την κατάρρευση τεράστιων μεμονωμένων αστεριών στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Υπάρχουν επίσης μαύρες τρύπες μέσης μάζας, ένα βήμα προς τα πάνω σε μάζα.

Και τέλος, υπάρχουν οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, που κατοικούν στο κέντρο των περισσότερων γαλαξιών.

Αυτές πιστεύεται, ότι προκύπτουν σύντομα μετά τον σχηματισμό των γαλαξιών τους, καταβροχθίζοντας τεράστιες ποσότητες υλικού για να επιτύχουν κολοσσιαίο μέγεθος.

 

 

Πηγή΄: Reuters
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης