Ένας τεράστιος αστεροειδής αναμένεται να περάσει πολύ κοντά από τη Γη – περίπου στα 7,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα – σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA.

Ο αστεροειδής αυτός, γνωστός ως 2021 KT1, έχει μέγεθος περίπου 183 μέτρα, όσο και ο Ολυμπιακός Πύργος της Νέας Υόρκης ή η Διαστημική Βελόνα του Σιάτλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η NASA έχει κατηγοριοποιήσει τον αστεροειδή ως ένα «δυνητικά επικίνδυνο αντικείμενο» καθώς έχει μέγεθος που ξεπερνά τα 150 μέτρα και βρίσκεται εντός 7,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Θα περάσει κοντά από τη Γη με ταχύτητα περίπου 64.300 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το εργαστήριο της NASA, το οποίο παρακολουθεί αντικείμενα που πλησιάζουν την περιοχή της τροχιάς της Γης.

Παρόλο που ο αστεροειδής δεν αναμένεται να χτυπήσει τη Γη, η NASA τον παρακολουθεί στενά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι ο μόνος αστεροειδής που έχει πλησιάσει τη Γη. Ένας αστεροειδής γνωστός ως 2021 GW4 βρέθηκε τον Απρίλιο στα 19.312 χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνεια της Γης, ταξιδεύοντας με 30.094 χιλιόμετρα την ώρα.

Τέσσερις μικρότεροι αστεροειδείς σε μέγεθος ενός αεροπλάνου ή ενός σπιτιού αναμένεται να περάσουν κοντά από τη Γη από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, αλλά κανένας από αυτούς δεν θεωρείται επικίνδυνος.

Σύμφωνα με τη NASA, ένας αστεροειδής ορίζεται ως «βραχώδη θραύσματα που έχουν παραμείνει από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια». Κανονικά, βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο αλλά μερικές φορές παρεκκλίνουν από την πορεία τους εξαιτίας της βαρυτικής έλξης των πλανητών.

Παρόλο που η Γη δεν έχει δεχθεί εδώ και δεκαετίες κάποιο ισχυρό πλήγμα από αστεροειδή, υπάρχουν μικροί αστεροειδείς οι οποίοι περνούν ανάμεσα στη Γη και την τροχιά της Σελήνης αρκετές φορές κάθε μήνα, σύμφωνα με το τμήμα «Πλανητικής Άμυνας» της NASA.

Σημειώνεται πως η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία μελετά τρόπους αποτροπής χτυπημάτων από αστεροειδείς σε περίπτωση που κάποιος αποτελέσει όντως μια μεγάλη απειλή για τη Γη.

Πηγή: Usatoday

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης