Μετεωρίτης που έπεσε στην Αυστραλία έφερε αστρόσκονη ηλικίας... μεγαλύτερης από το ηλιακό μας σύστημα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020, 09:24
Μετεωρίτης που έπεσε στην Αυστραλία έφερε αστρόσκονη ηλικίας... μεγαλύτερης από το ηλιακό μας σύστημα

Επιστήμονες ανακάλυψαν σε έναν μετεωρίτη, ο οποίος είχε πέσει στην Αυστραλία πριν από 50 χρόνια, αστρόσκονη που είχε σχηματιστεί πριν από πέντε έως επτά δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή προτού καν δημιουργηθεί το ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται για το αρχαιότερο υλικό που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στη Γη, η οποία έχει ηλικία 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ ο Ήλιος 4,6 δισ. ετών.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ελβετία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Φίλιπ Χεκ του Πανεπιστημίου του Σικάγο και του Μουσείου Field, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν τον μετεωρίτη Murchison, ο οποίος είχε βρεθεί το 1969.

Οι περισσότεροι κόκκοι αστρόσκονης (το 60%) χρονολογήθηκαν προ 4,6 έως 4,9 δισεκατομμυρίων ετών, μερικοί (το 10%) ξεπερνούσαν τα 5,5 δισ. έτη, ενώ κάποιοι έφθαναν έως πριν από επτά δισεκατομμύρια χρόνια.

Τα υλικά που βρέθηκαν ενσωματωμένα στον μετεωρίτη είναι προ-ηλιακά ορυκτά, τα οποία δημιουργήθηκαν πριν καν υπάρξει ο Ήλιος μας. «Είναι στερεά δείγματα άλλων άστρων του γαλαξία μας, πραγματική αστρόσκονη» δήλωσε ο Χεκ. 

Τέτοια αρχέγονα υλικά είναι πολύ σπάνια (υπάρχουν ίσως στο 5% των μετεωριτών που πέφτουν στη Γη) και πολύ μικροσκοπικά.

Ο σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση εδώ.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ του zougla.gr για τους μετεωρίτες:

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020, 09:37