Έκθεση για τον τρόπο με τον οποίο τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια μπορεί να επηρεάσουν τους αστροναύτες σε μια αποστολή στον Άρη, θα παρουσιαστεί στη διάσκεψη για τη διαστημική βιολογία και την αεροδιαστημική ιατρική που διεξάγεται αυτή την περίοδο στη Μόσχα.

«Έχουν γίνει εκτιμήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η ακτινοβολία που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια μιας μακράς αποστολής στον Άρη μέχρι και τρία χρόνια κατά τη διάρκεια της μέγιστης ηλιακής δραστηριότητας και με διαφορετική πυκνότητα της προστασίας αλουμινίου, για τη συνολική διάρκεια ζωής του κοσμοναύτη», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένας νορμάλ ανθρώπινος οργανισμός που ταξιδεύει στην τροχιά του Άρη σε υψηλή ταχύτητα μέσα σε ένα απλό σφαιρικό διαστημόπλοιο «σε μια διετή αποστολή προς τον Άρη και πίσω (θα εκτεθεί) σε ακτινοβολία επικίνδυνη για τη διάρκεια της ζωής του, ανεξαρτήτως ηλικίας» και αναφέρει πως αυτό μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά 2,5 χρόνια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε τον Μάρτιο ότι μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη ήταν ένας από τους στόχους της χώρας του, παράλληλα με την εξερεύνηση στην Σελήνη και σε άλλα σημεία του διαστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης