Με «ξεναγό» τον διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου δάσους Λέσβου Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, τo απόγευμα του Σαββάτου 8 Αυγούστου στις 6.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα απογευματινή περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους.

Η μοναδικότητα της περιήγησης συνίσταται στο ότι το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους στη Θέση Μπαλή Αλώνια αποτελεί την ιστορική τοποθεσία του Απολιθωμένου Δάσους που απαλλοτριώθηκε το 1966 και μετατράπηκε σε επισκέψιμο Πάρκο το 1995. «Στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμένων κορμών ενώ αναδείχθηκαν για πρώτη φορά νέες απολιθωματοφόρες θέσεις μετά από επίπονη προσπάθεια αποκατάστασης, ανασύστασης και ανάδειξης συστάδας απολιθωμένων κορμών στο νότιο τμήμα του Πάρκου» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζούρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απογευματινή εκδήλωση περιλαμβάνει την περιήγηση στις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες θέσεις και ενημέρωση για τα μοναδικά απολιθώματα που βρίσκονται στην ιστορική θέση του Απολιθωμένου Δάσους που φέρει από τον 17ο αιώνα την χαρακτηριστική ονομασία «Κύρια Απολιθωμένη», για τις εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμάτων, για τα νέα ευρήματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά αλλά και για τη σημασία της θέσης για τη διεθνή αναγνώριση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

«Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έκτασης 250 στρεμμάτων, λέει ο κ. Ζούρος, αποτελεί μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση. Αποτελείται από δύο τμήματα, το παράκτιο και το χερσαίο, στα οποία από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από ενενήντα κορμοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο ψηλότερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο, το ύψος του φτάνει τα 7,2 μέτρα και η περίμετρος του φτάνει τα 8,5 μέτρα. Πρόκειται για δένδρο σεκόιας με γιγάντιες διαστάσεις, ενδεικτικό της σύνθεσης του δασικού οικοσυστήματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γνωρίσουν παράλληλα τις πευκίδες και τα κυπαρίσια του Πάρκου καθώς και καρποφόρα φυτά, συνθέτοντας έτσι το τοπίο της βλάστησης στην Λέσβο πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Και καταλήγει ο διευθυντής του Μουσείου: «Οι δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και οι ηφαιστειακές, τεκτονικές γεωμορφές κατά μήκος των περιπατητικών διαδρομών, και η ιστορία εκατομμυρίων ετών που ξετυλίγεται σε κάθε σημείο του Πάρκου, αποτελούν μάρτυρες της συναρπαστικής γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου».

Εσείς μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά, παρακολουθώντας το παλαιότερο οδοιπορικό του zougla.gr στο Απολιθωμένο Δάσος.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης