Το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής για το 2025 απονεμήθηκε στη Μέρι Μπάνκοφ, τον Φρεντ Ράμσντελ και τη Σιόν Σαγκαγκούτσι, για τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις τους γύρω από την «περιφερειακή ανοσιακή ανοχή», τους βιολογικούς μηχανισμούς που προστατεύουν το σώμα από υπερβολικές ή λανθασμένες ανοσολογικές αντιδράσεις.

Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή των βραβείων του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, οι τρεις ερευνητές — δύο με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένας στην Κίνα — συνέβαλαν καθοριστικά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτυγχάνει την ισορροπία ανάμεσα στην άμυνα απέναντι στις λοιμώξεις και την αποφυγή επιθέσεων κατά των ίδιων των ιστών του οργανισμού.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, οι ανακαλύψεις τους ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων, στοχευμένων θεραπειών ενάντια στα αυτοάνοσα νοσήματα και τον καρκίνο, μέσω της καλύτερης ρύθμισης των ανοσολογικών αποκρίσεων.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης