Μπορεί η Τουρκία να μην είναι μεταξύ των έντεκα χωρών που φιλοξενούν αγώνες του Euro 2020, αλλά η ομάδα του Σενόλ Γκιουνές θα αισθανθεί σαν να παίζει στο… σπίτι της την Τετάρτη (16/6, 19:00), όταν θα αντιμετωπίσει την Ουαλία στο Μπακού. Οι κοινές καταβολές, η μουσουλμανική θρησκεία, αλλά και οι στενοί πολιτικοί δεσμοί, καθιστούν την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν ιδιαίτερα… φιλόξενη για τους Τούρκους και μία βόλτα στους δρόμους του Μπακού είναι αρκετή για να το αντιληφθεί ο καθένας. Τουρκικές σημαίες κρεμασμένες σε παράθυρα σπιτιών και γραφείων, αξεσουάρ στα χρώματα της Τουρκίας στα καταστήματα και ο απλός κόσμος που ανυπομονεί να υποστηρίξει τα «αδέλφια» του, όπως χαρακτηρίζουν πολλοί Αζέροι τους Τούρκους.

«Έχουμε τις ίδιες ρίζες, μιλάμε σχεδόν την ίδια γλώσσα, οπότε καταλαβαινόμαστε. Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, όπως και το ότι είμαστε γείτονες, με κοινά σύνορα. Υπάρχει μεγάλη αζέρικη κοινότητα στην Τουρκία και τουρκική στο Αζερμπαϊτζάν», αναφέρει σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Αζερμπαϊτζάν, Ελχάν Μαμάντοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη διέλευση από τα σύνορα να είναι πολύ εύκολη (δεν απαιτείται βίζα ούτε ιδιαίτερες διατυπώσεις), περίπου 4.000 Τούρκοι φίλαθλοι αναμένεται να βρεθούν αύριο (16/6) στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου του Μπακού, όμως η ομάδα του Γκιουνές είναι βέβαιο ότι θα έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των θεατών. Μέχρι σήμερα το πρωί, είχαν πουληθεί περίπου 25.000 από τα 31.000 διαθέσιμα εισιτήρια του αγώνα. «Θα υπάρξει μεγάλη υποστήριξη της Τουρκίας από τους Αζέρους φιλάθλους», προβλέπει ο Μαμάντοφ.

Οι ιστορικά εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών (η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το Αζερμπαϊτζάν το 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης), ενισχύθηκαν έτι περισσότερο μετά την πρόσφατη σύρραξη Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Άγκυρα απέστειλε στρατιωτικές δυνάμεις και συνέβαλε αποφασιστικά στη νίκη των Αζέρων, που απέκτησαν τον έλεγχο σημαντικών εδαφών. «Οι Τούρκοι είναι αδέλφια μας. Θα υποστηρίζω πάντα την Τουρκία, γιατί μας υποστήριξαν στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ», λέει ο Ελίμ, ένας 18χρονος μαθητής λυκείου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει υιοθετήσει το σύνθημα «ένα έθνος, δύο χώρες», αναμένεται να παρακολουθήσει δια ζώσης τον αγώνα, μαζί με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ. Σύμφωνα με τον Ελχάν Μαμάντοφ, είναι μία επιπλέον απόδειξη των ισχυρών δεσμών που ενώνουν τις δύο χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης