Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Ο Τζόνι Μπλέιζ (Νίκολας Κέιτζ) παλεύει ακόμα με την προσωπική του κατάρα. Ταυτόχρονα όμως κινδυνεύει να χάσει τα πάντα, όταν συμμαχεί με μια επαναστατική ομάδα μοναχών, με αρχηγό τον Μορό (Άιντρις Έλμπα) και στόχο τη σωτηρία ενός νεαρού αγοριού από το διάβολο. Ίσως όμως τελικά αυτή του η ενέργεια να τον λυτρώσει και από την κατάρα του για πάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο GHOST RIDER ΕΡΧΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΜΕ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ

Ο Νίκολας Κέιτζ επιστρέφει στο ρόλο του Ghost Rider, ενσαρκώνοντας μια πιο σκοτεινή άποψη για τον κλασικό χαρακτήρα της διάσημης σειράς κόμικ της Marvel, σαν αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τους σκηνοθέτες Μαρκ Νέβελνταϊν και Μπράιαν Τέιλορ. «Το μόνο που θέλαμε να κρατήσουμε από την πρώτη ταινία ήταν ο Νίκολας Κέιτζ. Θέλαμε να αλλάξουμε όλα τα υπόλοιπα. Και για καλή μας τύχη, αυτό ακριβώς ήταν το ζητούμενο και από την εταιρεία παραγωγής» λέει ο Μπράιαν Τέιλορ. «Η δημιουργία της ταινίας ήταν μια εντελώς διαφορετική, ριψοκίνδυνη εμπειρία» σχολιάζει ο Νίκολας Κέιτζ. «Ο σκηνοθέτης Μαρκ Νέβελνταϊν θυμίζει κασκαντέρ, ρισκάρει τη ζωή του εκατοντάδες φορές στα γυρίσματα καθώς κρέμεται από σύρματα ή κινηματογραφεί πάνω σε ρόλερ». Εκεί που άλλοι θα επέλεγαν την ευκολία του ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι Νέβελνταϊν/Τέιλορ προτίμησαν την αμεσότητα της πραγματικής δράσης: «χρησιμοποιήσαμε κασκαντέρ και πραγματικές σκηνές καταδίωξης με μηχανές. Πιστεύουμε ότι είναι καλύτερη η εμπειρία του θεατή όταν βλέπει κάτι που συμβαίνει αληθινά».

Για τον Νίκολας Κέιτζ, η προσέγγιση του χαρακτήρα έγινε από νέα βάση: «σε πολλά σημεία ήταν σα να ξεκινούσα από το μηδέν. Ο Τζόνι Μπλέιζ είναι τελείως διαφορετικός, έχει πια συνηθίσει να ζει μαζί με τον Ghost Rider. Στην πρώτη ταινία προσπαθούσε διαρκώς να παραμένει νηφάλιος, αποφεύγοντας καταστάσεις που πυροδοτούσαν το μυαλό του όπως π.χ. το αλκοόλ. Τώρα όμως έχουν περάσει χρόνια, το μυαλό του έχει εκραγεί και έχει μάθει να ζει με αυτό» λέει ο πρωταγωνιστής. «Ο Νικ μπορεί να παρουσιάζεται σαν ‘τρελός’ στους ρόλους του, είναι όμως πολύ εγκεφαλικός στον τρόπο που προσεγγίζει την υποκριτική. Υπάρχει μια μέθοδος στην τρέλα του, δεν το παίζει απλά τρελός» λέει ο Μπράιαν Τέιλορ. «Κάθε μέρα ερχόταν στα γυρίσματα με νέες ιδέες που μας ωθούσαν να γίνουμε καλύτεροι κινηματογραφιστές» παρατηρεί ο Μαρκ Νέβελνταϊν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πρώτη φορά, ο Νίκολας Κέιτζ υποδύεται και το alter ego του, τον Ghost Rider – στην πρώτη ταινία το ρόλο είχαν αναλάβει διάφοροι κασκαντέρ των οποίων το πρόσωπο είχε αντικατασταθεί από το περίφημο φλεγόμενο κρανίο. «Ο Μπράιαν Τέιλορ επέμενε να παίξω και τον Ghost Rider για να μπω βαθιά στην αίσθηση της θυσίας, και να νιώσω τον πόνο της αρχικής συμφωνίας με το διάβολο» θυμάται ο ηθοποιός. «Αυτό μου άνοιξε πολλούς νέους δρόμους. Για πρώτη φορά αναλάμβανα ένα ρόλο που δεν ήταν ανθρώπινος. Ήταν συναρπαστικό για μένα». Ο Μπράιαν Τέιλορ εξηγεί: «τον αντιμετωπίσαμε πραγματικά σα διπλό ρόλο. Ο Ghost Rider είναι ο Τζον Μπλέιζ όταν κυριαρχείται από το δαίμονα Ζάραθος. Ο Νικ έπρεπε να φανταστεί πώς μοιάζει ένας δαίμονας όταν μπαίνει σε ένα ανθρώπινο σώμα».

Ο Κέιτζ και οι σκηνοθέτες συνεργάστηκαν στενά για την τελική απεικόνιση του δαιμονικού πνεύματος. Σκέφτηκαν να του προσδώσουν κάτι από τον αέρα αρχαίου φαραώ, σε συνδυασμό με την κίνηση της κόμπρας όταν υπνωτίζει τον αντίπαλό της πριν την επίθεση. Και παρότι οι θεατές δεν βλέπουν ποτέ το πρόσωπο του Νίκολας Κέιτζ όταν υποδύεται τον Ghost Rider, ο ηθοποιός παρ’ όλα αυτά ερχόταν στα γυρίσματα με μακιγιάζ σκελετού δικής του έμπνευσης και σκούρους φακούς επαφής που έκρυβαν όλη την επιφάνεια των ματιών του. Γιατί όμως ένα τόσο εξεζητημένο μακιγιάζ όταν το κεφάλι του επρόκειτο να αντικατασταθεί από ένα φλεγόμενο κρανίο; Για τον Κέιτζ, η απάντηση είναι απλή: για να βοηθήσει τους συμπρωταγωνιστές τους στις αντιδράσεις τους απέναντί του. Οι ηθοποιοί βέβαια είναι συνηθισμένοι να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για τα εφέ που πρόκειται να προστεθούν στο post production, τίποτα όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πραγματικότητα. «Αφού ο Ghost Rider δεν είναι άνθρωπος, θα πρέπει να υπάρχει κάποια απόσταση και ένα αποπνέει ένα είδος φόβου με την παρουσία του» εξηγεί ο Κέιτζ.

Ημερομηνία Εξόδου 10 / 5 / 2012
Είδος ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
Σκηνοθεσία ΜΑΡΚ ΝΕΒΕΛΝΤΑΪΝ, ΜΠΡΑΪΑΝ ΤΕΪΛΟΡ
Σενάριο ΣΚΟΤ Μ. ΓΚΙΜΠΛ, ΣΕΘ ΧΟΦΜΑΝ, ΝΤΕΪΒΙΝΤ Σ. ΓΚΟΓΙΕΡ, βασισμένο στη γνωστή σειρά κόμικ της Marvel
Παραγωγή ΣΤΙΒΕΝ ΠΟΛ, ΑΣΟΚ ΑΜΡΙΤΡΑΖ, ΜΑΪΚΛ ΝΤΕ ΛΟΥΚΑ, ΑΒΙ ΑΡΑΝΤ, ΑΡΙ ΑΡΑΝΤ
Πρωταγωνιστούν ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΕΪΤΖ, ΣΑΪΡΑΝ ΧΑΪΝΤΣ, ΒΙΟΛΑΝΤΕ ΠΛΑΣΙΝΤΟ, ΤΖΟΝΙ ΓΟΥΙΤΓΟΥΕΡΘ, ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΛΑΜΠΕΡΤ, ΑΪΝΤΡΙΣ ΕΛΜΠΑ
Δ/ση Φωτογραφίας ΜΠΡΑΝΤΟΝ ΤΡΟΣΤ
Κοστούμια ΜΠΟΓΙΑΝΑ ΝΙΚΙΤΟΒΙΤΣ
Μουσική ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΣΑΡΝΤΙ
Διάρκεια 95’
Διανομή AUDIO VISUAL ENTERPRISES S.A.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης