Η αντίστροφη μέτρηση για τη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ έχει ξεκινήσει, καθώς στις 02.00 (ώρα Ελλάδος) ο Μπίλι Κρίσταλ θα καλωσορίσει για ακόμα μία χρονιά το κοινό και τους υποψηφίους.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά, οι ταινίες που θα «κονταροχτυπηθούν» για την απόσπαση των περισσότερων Χρυσών Αγαλματιδίων θα είναι η βωβή ταινία «The Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους, που έχει αποσπάσει συνολικά 10 υποψηφιότητες, και το «Hugo» του Μάρτιν Σκορτσέζε, με 11 υποψηφιότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

The AristΓια το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας επικρατέστερες είναι οι ταινίες «The Artist», «Οι Απόγονοι» του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν και το «Hugo». Το Όσκαρ σκηνοθεσίας θα απονεμηθεί, σύμφωνα με τα προγνωστικά, στον Μισέλ Χαζαναβίσιους για το «The Artist», καθώς του έχει ήδη απονεμηθεί το βραβείο του Σωματείου Σκηνοθετών της Αμερικής. Τα στοιχήματα, όμως, έχουν ψηλά και τον Μάρτιν Σκορτσέζε για το «Hugo».

Αναφορικά με το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου δεν είναι μεγάλες, αλλά δεν είναι και λίγες οι πιθανότητες να πάρει το τρίτο του Χρυσό Αγαλματίδιο στην ιστορία του, ο Γούντι Άλεν για το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», όπως κέρδισε και τη Χρυσή Σφαίρα πριν από λίγους μήνες. Όσο για το βραβείο διασκευασμένου σεναρίου, το διεκδικούν με αξιώσεις ο Νατ Φάξον και ο Τζιμ Ρας για το γλυκόπικρο δράμα «Οι Απόγονοι». Ωστόσο, και ο περσινός νικητής Άαρον Σόρκιν για το «The Social Network», ο οποίος σε συνεργασία με τον Στιβ Ζέλιαν διασκεύασε το «Μoneyball», έχουν πολύ καλές πιθανότητες.

Οι απόγονοιΓια το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου επικρατέστεροι είναι ο Ζαν Ντεζαρντάν για το «The Artist»- αν το κερδίσει θα είναι ο πρώτος Γάλλος ηθοποιός στην ιστορία του θεσμού που θα βραβευτεί με Όσκαρ αυτής της κατηγορίας- και ο Τζροτζ Κλούνεϊ για τους «Απόγονους», αφήνοντας πίσω τον Μπραντ Πιτ για το «Μoneyball». Το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου διεκδικεί με αξιώσεις η Βαιόλα Ντέιβις για την ερμηνεία της στην ταινία «Οι υπηρέτριες», αλλά και η Μέριλ Στρηπ για τον ρόλο της ως Μάργκαρετ Θάτσερ στην «Σιδηρά Κυρία». Μάλιστα, είναι η 17η φορά που είναι υποψήφια για Χρυσό Αγαλματίδιο, ενώ, αν κερδίσει φέτος, θα είναι το τρίτο Όσκαρ της καριέρας της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπηρέτριεςΣε ό, τι αφορά στο Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, το μεγάλο φαβορί είναι ο Κρίστοφερ Πλάμερ για την ερμηνεία του στην ταινία «Οι πρωτάρηδες», αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τη νίκη θα πάρει τελικά ο Μαξ φον Σίντοφ για το «Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά» για την απολύτως βωβή ερμηνεία του, καθώς στην ταινία δεν λέει λέξη, παίζοντας αποκλειστικά με τις εκφράσεις του προσώπου του. Όποιος και από τους δύο 82χρονους ηθοποιούς τελικά κερδίσει, το σίγουρο είναι ότι θα είναι ο γηραιότερος που πήρε ποτέ Όσκαρ. Αδιαφιλονίκητο φαβορί για το Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου είναι η ταινία «Οι υπηρέτριες», καθώς και οι δύο της δευτεραγωνίστριες, Οκτάβια Σπένσερ και Τζέσικα Τσαστέιν, διεκδικούν με αξιώσεις το Αγαλματίδιο.

Στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας, το «Ένας χωρισμός» από το Ιράν δύσκολα θα χάσει. Για την πρωτότυπη μουσική πιθανότατα να βραβευτεί ο Λουντοβίκ Μπουρσέ, για το «The Artist», που μπορεί να μην είχε λόγια, είχε όμως πολλή μουσική. Στα φετινά Οσκαρ υποψήφια τραγούδια είναι μόνο δύο, από τη νέα ταινία των Μάπετς και από την ταινία κινουμένων σχεδίων Rio, με τη ζυγαριά να γέρνει υπέρ των Μάπετς.

Διαβάστε επίσης H «μάχη» των Όσκαρ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης