Πριν λίγες μέρες θυμηθήκαμε μερικά “διαμάντια” στην ιστορία του κινηματογράφου που είχαν την ατυχία να μην διακριθούν με το κορυφαίο βραβείο των Όσκαρ, εκείνο της Καλύτερης Ταινίας. Σήμερα, και όσο η απονομή των φετινών βραβείων πλησιάζει (βράδι Κυριακής), στρέφουμε την προσοχή μας στο παρόν και βγάζουμε το καπέλο μας σε όσες ταινίες και ερμηνείες αδικήθηκαν από την Ακαδημία και δεν βρίσκονται μεταξύ των υποψηφίων.

Δείτε την λίστα μας και πείτε μας αν συμφωνείτε μαζί μας:
Tom Hanks
Captain Phillips
Από την πρώτη στιγμή που βγήκε η ταινία στην μεγάλη οθόνη όλοι πίστεψαν ότι ο πολυβραβευμένος ηθοποιός θα έμπαινε ως φαβορί σε ακόμα μία κούρσα για βραβείο. Είχε άλλωστε στο παρελθόν 5 υποψηφιότητες και 2 χρυσά αγαλματίδια στην τροπαιοθήκη του. Και όμως έμεινε εκτός τελικής 5άδας υποψηφίων!
The Butler
Η ταινία του Lee Daniels συγκέντρωσε τα εύσημα των κριτικών όπου και αν προβλήθηκε. Ο Forest Whitaker ήταν εξαιρετικός και ακόμα και η Oprah Winfrey τα πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Παρ’ όλα αυτά η ταινία παραγκωνίστηκε παντελώς. Ούτε ο Whitaker προτάθηκε για το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου, ούτε η Winfrey για εκείνο του Β’ Γυναικείου Ρόλου, ούτε καν ο Lee Daniels για το όσκαρ Σκηνοθεσίας!
Robert Redford
All Is Lost
Αν και μόλις είδαμε ότι δεν προτάθηκε για βραβείο τόσο στα SAG Awards όσο και στα BAFTA, καταλάβαμε ότι δεν θα τα κατάφερνε και στα Όσκαρ. Αλλά πιστεύουμε ότι η ερμηνεία του στο All Is Lost ήταν συγκλονιστική. Όλη η εμπειρία του αποτυπωμένη στο πρόσωπό του διαρκώς και μια ολόκληρη ταινία ακουμπούσε στους μορφασμούς και τις κινήσεις του, σχεδόν χωρίς λόγια και ειδικά εφέ.
Daniel Bruhl
Rush
Η παρουσία του σε Β’ Ρόλο στην ταινία του Ron Howard ήταν παραπάνω από εξαιρετική. Έπεισε τους πάντες ότι ήταν ένας… κλώνος του Niki Lauda και δίκαια κέρδισε υποψηφιότητες στα βραβεία SAG, Critic’s Choice, BAFTA και Golden Globe. Τίποτα όμως από αυτή την ταινία δεν ήταν φαίνεται αρκετά καλό για την Ακαδημία που σνόμπαρε όλους τους συντελεστές της.
Adele Exarchopoulos
Blue Is The Warmest Color
Δεν είναι η ελληνική της καταγωγή που μας επηρρεάζει. Ούτε ξαφνικά έγινε… Meryl Streep από την παρθενική της εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη. Αλλά η ερμηνεία της ήταν αληθινά πειστική και μαζί με την Lea Seydoux έκαναν όλον τον κόσμο να συζητάει την ταινία. Επίσης κέρδισε υποψηφιότητες σε όλα τα άλλα ευυπόληπτα βραβεία (Critic’s Choice, BAFTA, Golden Globe) και -μεταξύ μας- περιμέναμε η Ακαδημία να την “προωθήσει” φέτος ως την επόμενη starlet-lolita του σύγχρονου σινεμά.
August: Osage County
Η ταινία κέρδισε δύο υποψηφιότητες για την Meryl Streep (ώ, τι έκπληξις!) και την Julia Roberts, αλλά έμεινε απ’έξω για τις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Προσαρμοσμένου Σεναρίου, όπου αρχικά θεωρείτο φαβορί.
Emma Thompson
Saving Mr. Banks

Η 54χρονη ηθοποιός ήταν μεταξύ των φαβορί για υποψηφιότητα στην κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία “Saving Mr. Banks” και είχε μάλιστα ξεχωρίσει με υποψηφιότητες στα βραβεία SAG, BAFTA, Critic’s Choice και Golden Globe. Ωστόσο η Ακαδημία την άφησε έξω από τον… χορό της Κυριακής, ενώ και η ίδια η ταινία ήταν σαν να πέρασε και να μην ακούμπησε καθόλου τα μέλη που ψήφισαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Film Bulletin

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης