Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Yek Khanevadeh-e Mohtaram (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Μια Αξιοπρεπής Οικογένεια
Γνωστό επίσης ως: A Respectable Family

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο Ιράν δεν έχουμε κάποια λέξη για τη λογοκρισία. Έχουμε την επιτήρηση», δηλώνει ο Ιρανός σκηνοθέτης – που έχει βραβευτεί στο παρελθόν για τα ντοκιμαντέρ του- Massoud Bakhshi παρουσιάζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας με τον δηκτικό τίτλο «Μια Αξιοπρεπής Οικογένεια». Ως γνήσιος εκπρόσωπος της ιδιαίτερης και δημοφιλούς, στα διεθνή φεστιβάλ, κινηματογραφικής σκηνής του Ιράν, ο Bakhshi εμπνέεται από τη θεσμοθετημένη διαφθορά της πατρίδας του και διηγείται μια πραγματική, προσωπική ιστορία. Μπορεί η πλοκή της ταινίας να διαδραματίζεται σε διάστημα μερικών ημερών, η ιστορία της όμως ξεκινά από την επανάσταση του 1977, συνεχίζει κατά τη διάρκεια του πολέμου και καταλήγει στο σήμερα, στην τωρινή εμπειρία της πολυτάραχης Τεχεράνης. Εγκιβωτίζοντας στη ροή της ιστορίας μνήμες της τραυματικής παιδικής του ηλικίας, αρχειακό υλικό και πλάνα μέσα από μισάνοιχτες πόρτες, αντανακλάσεις και καθρέφτες ο σκηνοθέτης στήνει έναν λεπτομερή καμβά της οικογένειας του ως μια κλειστοφοβική μικρογραφία της πατρίδας του. Με όχημα τη θητεία του στο ντοκιμαντέρ, ο Bakhshi δεν καταφεύγει ποτέ σε περίτεχνα πλάνα, αλλά αφήνει την ιστορία να αναβλύσει από διαφορετικές πηγές με τη φυσικότητα και τον αυθορμητισμό μίας πραγματικής ιστορίας. Η ταινία συμμετείχε το 2012 στο «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» των Καννών, το πιο ανανεωτικό τμήμα του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ που επιδιώκει σταθερά την αποκάλυψη νέων ταλέντων.

Ο Arash είναι ένας Ιρανός ακαδημαϊκός που ζει στη Δύση. Μετά από 22 χρόνια επιστρέφει στην πατρίδα του για να διδάξει στο Σιράζ, μία πόλη μακριά από την Τεχεράνη, όπου ζει η μητέρα του. Εκεί, βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια δίνη από οικογενειακές και οικονομικές ίντριγκες, ενώ ανακαλύπτει ξανά μια χώρα που λειτουργεί με κώδικες πλέον άγνωστους σε αυτόν. Με τον θάνατο του πατέρα του, μαθαίνει τα μυστικά της «αξιοπρεπούς οικογένειάς» του και τότε αναγκάζεται να κάνει τις επιλογές του.


They Glow in the Dark
(2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Λάμπουν στο Σκοτάδι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάικλ και ο Τζιμ είναι δύο μεσήλικες γκέι φίλοι που έχουν χαθεί για πάνω από είκοσι χρόνια μέχρι που ο Μάικλ ψάχνει και βρίσκει τον Τζιμ, που έχει επιστρέψει στην οικογένειά του άρρωστος με Aids, άνεργος και με διαλυμένη ζωή. Του προτείνει να ενώσουν τις τύχες τους και να πάνε να ζήσουν στη Νέα Ορλεάνη, που είναι η αγαπημένη πόλη του Μάικλ, εκεί όπου έφηβος κατέφυγε – όταν το έσκασε από το σπίτι του- και όπου για χρόνια έζησε πουλώντας το κορμί του. Φτάνουν στη Νέα Ορλεάνη αμέσως μετά τον τυφώνα Κατρίνα και προσπαθούν να επιβιώσουν φτιάχνοντας και πουλώντας κουκλάκια. Κουβαλάνε και οι δύο ένα παρελθόν που από την μία τους πονάει, ενώ από την άλλη τους βοηθάει να βρίσκουν το κουράγιο να συνεχίζουν παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τα προβλήματα υγείας τους, ζώντας μέρα με την ημέρα, σαν κομήτες που λάμπουν για μερικές στιγμές καθώς πέφτουν από το στερέωμα.

Chinese Zodiac (2012)
Γνωστό επίσης ως: CZ12

Η θεαματική νέα περιπέτεια του Τζάκι Τσαν, τον μεταφέρει από το σατό και τους αμπελώνες της Γαλλίας και τους κρυμμένους κινδύνους της ζούγκλας στο Νησί των Νοτίων Θαλασσών, στον τρόμο μιας ελεύθερης πτώσης πάνω από ένα ενεργό ηφαίστειο! Η ιστορία πραγματεύεται μια αναζήτηση για τον εντοπισμό έξι χάλκινων γλυπτών, μέρος της συλλογής των δώδεκα αντιπροσωπευτικών ζώων του Κινεζικού Ζωδιακού Κύκλου. Τα γλυπτά εκλάπησαν από το Αρχαίο Θερινό Ανάκτορο στο Πεκίνο, όταν η πόλη κυριεύθηκε από ευρωπαϊκά στρατεύματα τον 19ο αιώνα και βρίσκεται σε εξέλιξη μια διεθνή εκστρατεία προκειμένου να απαιτηθεί η επιστροφή των κλεμμένων εθνικών θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους. Ο Τζάκι υποδύεται έναν μισθοφόρο, όχι υψηλής νοημοσύνης πατριώτη. Εμπλέκεται για τα χρήματα. Καθώς όμως τα γεγονότα παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή και σχηματίζονται παράξενες συμμαχίες, τα κίνητρα αλλάζουν…

Ο ταχύτερος μισθοφόρος του κόσμου, ο JC προσλαμβάνεται από ύποπτους εμπόρους αντικών για να εντοπίσει έξι χαμένες χάλκινες κεφαλές ζώων με οποιονδήποτε τρόπο.

Οι έξι κεφαλές αρχικά αποτελούσαν μέρος ενός συνόλου από δώδεκα, αντιπροσωπεύοντας τον Κινεζικό Ζωδιακό Κύκλο και κοσμούσαν μια πηγή στο Αρχαίο Θερινό Ανάκτορο έξω από το Πεκίνο. Λεηλατήθηκαν και διασκορπίστηκαν όταν ο Αγγλο-Γαλλικός στρατός κυρίευσε το Θερινό Ανάκτορο το 1860. Ο JC και η ομάδα του από βοηθούς κατευθύνθηκαν στην αρχή στη Γαλλία, όπου επιστεύετο ότι βρίσκονταν οι χάλκινες κεφαλές σε μια ιδιωτική συλλογή. Η επιχείρηση «απελευθέρωσης» των χάλκινων κεφαλών από ένα ισχυρά φυλασσόμενο πύργο φέρνει τον JC σε μια περίεργη συμμαχία με την Κόκο, μια Κινέζα φοιτήτρια στο Παρίσι, η οποία δρα σε ένα παγκόσμιο κίνημα για την επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων στις πατρίδες τους. Κατά την πορεία, ο JC δημιουργεί έναν θανάσιμο εχθρό τον Πιέρ, τον επιτελάρχη του Πύργου Μαρσό και έναν απροσδόκητο φίλο της Κάθριν, έναν χρεοκοπημένο αριστοκράτη στο σπίτι του οποίου βρίσκεται μία από τις χαμένες χάλκινες κεφαλές. Στην πορεία, ο JC και η ομάδα του, συμπεριλαμβανομένης της Κοκό και της Κάθριν, φτάνουν σε ένα ξεχασμένο τροπικό νησί των Νοτίων Θαλασσών, όπου βρίσκουν δύο χαμένες κεφαλές σε ένα ναυάγιο.

Μία πολυεθνική συμμορία πειρατών αποπειράται να εμποδίσει τη διαφυγή της ομάδας, αλλά η δεξιότητα του JC και η επινοητικότητά του σώζει την κατάσταση.

Πίσω στην πατρίδα, ο JC εκπλήσσεται όταν μαθαίνει ότι οι υπάλληλοί του είχαν εξ αρχής τη χαμένη έκτη χάλκινη κεφαλή και βάζει σκοπό να τους δώσει ένα μάθημα επειδή τον ξεγέλασαν. Στο μεταξύ, το κίνημα διαμαρτυρίας πείθει τους αγοραστές να σνομπάρουν τις δημοπρασίες των κλεμμένων εθνικών θησαυρών και οι ύποπτοι πωλητές απειλούν να καταστρέψουν δημόσια την έκτη χάλκινη κεφαλή. Είναι ικανή η συνείδηση του JC και η αίσθηση της εθνικής υπερηφάνειας του να τον ωθήσει στη διάσωση της τελευταίας χάλκινης κεφαλής από την καταστροφή;

Η απάντηση βρίσκεται στις πλαγιές ενός ενεργού ηφαιστείου…


Almanya: Willkommen in Deutschland
(2011)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Almanya: Καλώς Ηρθατε στη Γερμανία
Γνωστό επίσης ως: Almanya: Welcome to Germany

Ο 70χρονος Χουσεΐν Γιλμάζ, μετά από 45 χρόνια διαμονής στη Γερμανία, όπου πρωτοπήγε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ως Gastarbeiter («φιλοξενούμενος εργάτης»), ανακοινώνει στην οικογένειά του ότι αγόρασε ένα σπίτι στην Τουρκία, και ζητά να τον βοηθήσουν να το ανακαινίσει. Για εκείνον πρόκειται για ένα ταξίδι-επιστροφή στην πατρίδα, για τους υπόλοιπους όμως είναι μια περιπλάνηση σε μια ‘άγνωστη’ χώρα. Η πρότασή του, λοιπόν, όχι μόνο δε γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό, αλλά προκαλεί τριγμούς ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, αρκετά εκ των οποίων μοιάζουν να μη μπορούν να αποφασίσουν αν νιώθουν περισσότερο Τούρκοι ή Γερμανοί.

Παράλληλα, η Τσανάν, η φοιτήτρια εγγονή του Χουσεΐν, έχει τα δικά της προβλήματα, ερχόμενη αντιμέτωπη με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, την οποία παλεύει να κρατήσει κρυφή από τη μητέρα της. Υπάρχει πάντως κάποιος που τη βοηθάει να ξεχνιέται: ο 6χρονος ξάδερφός της Τσενκ, ο οποίος της ζητάει να του διηγηθεί την απίθανη ιστορία γνωριμίας ανάμεσα στον παππού Χουσεΐν και τη γιαγιά Φατμά, τότε που οι δυο τους ήταν ακόμη δύο ντροπαλοί νέοι σε ένα γραφικό χωριουδάκι της μακρινής Ανατολίας. Και, κυρίως, πώς ο Χουσεΐν κατέληξε να γίνει ο… 1.000.001ος Gastarbeiter της Γερμανίας!


Evil Dead
(2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Το Πρόσωπο του Κακού

Όταν το 1981 ο άγνωστος τότε Sam Raimi (τριλογία Spider Man) επιστράτευσε όλο του θάρρος και τη φαντασία για να κάνει το Evil Dead με πενιχρό προϋπολογισμό, δεν περίμενε ότι αυτό το παράτολμο project θα εκτόξευε την καριέρα του, προσφέροντας στο κοινό μια αξέχαστη εμπειρία τρόμου. Πάνω από τριάντα χρόνια μετά ο δαιμόνιος κινηματογραφιστής συνεχίζει να τολμά, αναλαμβάνει την παραγωγή και παραδίδει τη σκυτάλη του remake στον Fede Alvarez, έναν πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, με την υπόσχεση να επανέλθει με την τρομαχτικότερη ταινία όλων των εποχών. Και το καταφέρνει. «Το Πρόσωπο του Κακού» είναι ανελέητο και ασύλληπτα αιμοδιψές. Ανανεωμένο σεναριακά, με ετοιμοπόλεμο επιτελείο ηθοποιών και έναν φιλόδοξο σκηνοθέτη στο πηδάλιο, αυτό το σαρδόνιο remake όχι μόνο προκαλεί τις ανατριχίλες του original, αλλά ευθύνεται για την πιο θεαματική, ακόρεστη και οργιαστική αιματοχυσία στο σινεμά του τρόμου.

Η νεαρή Mia (Jane Levy) έχει βυθιστεί στις καταχρήσεις και χρειάζεται βοήθεια για να ξεφύγει από τους δαίμονες της – ή τουλάχιστον αυτό που οι αφελείς φίλοι της θεωρούν δαίμονες στο πρώτο τέταρτο της ταινίας. Έτσι, ο αδερφός της David (Shilon Fernandez), η κοπέλα του Natalie (Elizabeth Blackmore), οι παιδικοί τους φίλοι Olivia (Jessica Lucas) και Eric (Lou Taylor Pucci) αποφασίζουν να τη συνοδεύσουν στο εξοχικό της μέχρι να συνέλθει. Μόνο που το εξοχικό είναι μια απόμακρη καλύβα χωμένη σε αφιλόξενο δάσος με επικίνδυνο αναγνωστικό υλικό. Μόλις ο φιλομαθής Eric αρχίζει να απαγγέλει αποσπάσματα από το Βιβλίο των Νεκρών, οι δαίμονες του δάσους θα ξυπνήσουν. Οι πέντε φίλοι δεν είναι προετοιμασμένοι για αυτό που θα συμβεί. Κανείς δεν είναι.

Roughcut

Η Ελιάνα Αμπραβανέλ παρακολουθεί με την κάμερά της την Μπάμπι, μια τρανσέξουαλ φιλιππινέζα μετανάστρια που ζει στην Αθήνα δουλεύοντας ως κομμώτρια προκειμένου να μπορεί να συντηρεί την οικογένειά της – τη μητέρα, το σύζυγο και τον εξάχρονο γιό της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης