Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

W.E. (2011)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «W.E.» είναι μια ρομαντική διερεύνηση της μυστηριώδους σχέσης μεταξύ δύο γυναικών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του πόθου τους και που τις χωρίζουν πολλές δεκαετίες.

Στο Μανχάταν, εγκλωβισμένη σε έναν δυστυχισμένο γάμο, η κακοποιημένη και απογοητευμένη Γουόλι (Άμπι Κόρνις) ταυτίζεται με την Γουόλις Σίμσον (Άντρεα Ράισμποροου), την Αμερικανίδα ζωντοχήρα, που κατάφερε να γοητεύσει τον άνδρα που έμελλε να γίνει ο Βασιλιάς της Αγγλίας (Τζέιμς Ντάρσι), ο οποίος με τη σειρά του, απαρνήθηκε τον θρόνο για χάρη της.

Ως Δούκισσα του Ουίνσδορ, η Γουόλις πέρασε την υπόλοιπη ζωή της στην αχλή της κοινωνικής εξορίας. Με πηγή έμπνευσης την αποφασιστικότητα της Δούκισσας να κυνηγήσει τον έρωτα της ζωής της, η Γουόλι θα βρει καταφύγιο στην αγκαλιά ενός άλλου άνδρα (Όσκαρ Άιζακ), ο οποίος της προσφέρει μιαν άνευ όρων αγάπη που την απελευθερώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μαντόνα, μαζί με μια διεθνούς φήμης ομάδα, πίσω από τις κάμερες, παρουσιάζει ένα κλασσικό έπος αγάπης και αποφασιστικότητας, ευαισθησίας και ομορφιάς, με την σαρωτική οπτική της «Εξιλέωσης» και το επαναστατικό πνεύμα του «Λόγου του Βασιλιά».

Το «W.E.» (από τα αρχικά των Γουόλις και Έντουαρντ) αποτελεί ένα μεστό, κινηματογραφικό πορτρέτο δύο δυνατών γυναικών που είναι αποφασισμένες να βρουν και να βιώσουν τον έρωτα και το πάθος.

Σκηνοθεσία: Μαντόνα

Πρωταγωνιστούν: Άμπι Κόρνις, Άντρεα Ράισμποροου, Τζέιμς Ντάρσι, Όσκαρ Άιζακ.

Beauty and the Beast (1991)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Πεντάμορφη και το Τέρας

Η παραμυθένια ταινία της Disney επιστρέφει για να μαγέψει μικρούς και μεγάλους με νέα θεαματική 3D επεξεργασία. Η Μπελ, μια χαρισματική πανέμορφη κοπέλα ξεκινά το ταξίδι της σε έναν άγνωστο, μυστηριώδη κόσμο, όταν ένα αποκρουστικό τέρας την φυλακίζει στο κάστρο του. Σταδιακά, η Μπελ αιχμαλωτίζει την καρδιά του μαγεμένου προσωπικού του κάστρου. Γρήγορα, όμως, κι εκείνη θα δώσει την καρδιά της στο τέρας, που κάτω από την αποκρουστική του εμφάνιση κρύβει την ψυχή και την καρδιά ενός αληθινού πρίγκιπα.

Τα Walt Disney Animation Studios’ παρουσιάζουν την μαγική κλασική ταινία “Η Πεντάμορφη και το Τέρας” σε θεαματικό Disney Digital 3D™.

Η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που προτάθηκε για Oscar® Καλύτερης Ταινίας.

Υποψήφιο για 6 Oscar

Oscar Καλύτερου Τραγουδιού
(Alan Menken & Howard Ashman)
Καλύτερης Μουσικής(Menken)

Beli, Beli Svet (2010)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Άσπρος, Άσπρος Κόσμος

Γνωστό επίσης ως: White White World, White White World: The Miner`s Opera

Μια μοντέρνα τραγωδία για τη μοίρα, την αμαρτία και τη δύναμη της αυτοθυσίας! Όταν το τραγούδι είναι η τελευταία σου ευκαιρία στη ζωή! Μια βαλκανική όπερα Μπρεχτικού τύπου, του Όλεγκ Νόβκοβιτς.

Στον αργόσυρτο ρυθμό του τάνγκο του συνθέτη Μπόρις Κόβατς, πένθιμα τραγούδια αναδύονται απ’ την μελαγχολία των Βαλκανίων, ερμηνευμένα από χαρακτήρες ηττημένους, αποδεκατισμένους, που πασχίζουν να βρουν ισορροπία και νόημα στη ζωή τους, που αγκιστρώνονται απ’ όσα και όσους έχουν ανάγκη. Το σενάριο, που υπογράφει η συγγραφέας και ποιήτρια Μιλένα Μάρκοβιτς, εστιάζει στις κατεστραμμένες ζωές των ηρώων, αντανακλώντας τα απομεινάρια μιας αποσαθρωμένης κοινωνίας, όπως αυτή περιγράφεται με φόντο την πόλη Μπορ της νότιας Σερβίας. Χαρακτηριστικός ο υπότιτλος της ταινίας: «Η όπερα του μεταλλωρύχου».

Ο σαραντάχρονος Κινγκ έχει ένα μπαρ στο Μπορ της Σερβίας, μια πόλη ορυχείων σε παρακμή. Ο Κινγκ είναι μοναχικός τύπος, ζει μόνο για το παρόν και τη μηχανή του. Χρόνια πριν, η ερωτική του σχέση με τη Ρούζιτσα, γυναίκα του καλύτερού του φίλου, Άνιμαλ, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του τελευταίου και την καταδίκη της Ρούζιτσα για φόνο. Ο Κινγκ αποφεύγει τους πάντες, εκτός από τον Ζλάταν, τον μικρό αδελφό του Άνιμαλ που πάσχει από διανοητική αναπηρία και τον οποίο ο Κινγκ φροντίζει επειδή νιώθει ενοχές ή οίκτο. Παρόλο που η Ρούζιτσα νιώθει ακόμη έλξη για τον Κινγκ, όταν αποφυλακίζεται έχει σκοπό να παντρευτεί τον Ουάιτι, έναν καλό άνθρωπο που έχει αποδείξει την ακλόνητη αγάπη του γι’ αυτήν. Η έφηβη κόρη της Ρούζιτσα, Ρόζα, είναι προβληματική κι ατίθαση, εξαρτημένη απ’ τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Μια νύχτα, η Ρόζα συναντά για πρώτη φορά τον μυθικό Κινγκ. Αυτός ελκύεται απ’ τη νιότη της Ρόζας, από την αδάμαστη φύση της που μοιάζει με τη δική του, ή ίσως κι απ’ την ομοιότητα με τη μητέρα της: ο Κινγκ ούτε ξέρει, ούτε νοιάζεται.

Σκηνοθεσία: Oleg Novkovic
Σενάριο: Milena Markovic
Παραγωγή: Milena Trobozic Garfield, Uliks Fehmiu
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Miladin Colakovic
Πρωταγωνιστούν: Uliks Fehmiu, Hana Selimovic, Jasna Djuricic, Nebojsa Glogovac, Boris Isakovic
Μοντάζ: Lazar Predojev
Σχεδιασμός Παραγωγής: Aljosa Spajic

Journey 2: The Mysterious Island (2012)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Ταξίδι 2: Το Μυστηριώδες Νησί

Σκηνοθεσία: Μπραντ Πέιτον

Πρωταγωνιστούν: Τζος Χάτσερσον, Ντουέιν Τζόνσον, Μάικλ Κέιν, Βανέσα Χάτζενς, Λούις Γκάζμαν, Κριστίν Ντέιβις

Ο Τζος Χάτσερσον («The Kids are All Right», «The Hunger Games») επιστρέφει στον ρόλο του νεαρού τυχοδιώκτη Σον Άντερσον, στη συναρπαστική συνέχεια της μεγάλης κινηματογραφικής επιτυχίας «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης 3D», – της πρώτης live-action ταινίας που γυρίστηκε σε digital 3D.

Μαζί του, ο Ντουέιν Τζόνσον, στον ρόλο του πατριού του, Χανκ Πάρσονς, ο Μάικλ Κέιν, ως ο παππούς του, Αλεξάντερ Άντερσον, αλλά και οι Λούις Γκάζμαν, Βανέσα Χάτζενς και Κριστίν Ντέιβις.

Η ιστορία ξεκινάει όταν ο Σον λαμβάνει ένα κωδικοποιημένο σήμα κινδύνου από ένα μυστηριώδες νησί, το οποίο δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη – ένα νησί με περίεργα όντα, βουνά από χρυσό, θανατηφόρα ηφαίστεια και πολλά εντυπωσιακά μυστικά. Ο πατριός του, βλέποντας ότι δεν μπορεί να τον αποτρέψει, θα αποφασίσει να τον συνοδεύσει στην αποστολή του. Μαζί με έναν πιλότο ελικοπτέρου και την πανέμορφη και ξεροκέφαλη κόρη του, θα αρχίσουν, να αναζητούν το νησί, να σώσουν τον μοναδικό κάτοικο του και να φύγουν πριν από τα σεισμικά, ωστικά κύματα εξαφανίσουν το νησί και τους θησαυρούς του μια για πάντα.

Το «Ταξίδι 2» έχει φτάσει σε εισπράξεις τα 270 εκατομμύρια δολάρια, έχοντας ξεπεράσει ήδη τις εισπράξεις της πρώτης ταινίας ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ (240 εκατομμύρια δολάρια).

La Source des Femmes (2011)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Πηγή των Γυναικών

Γνωστό επίσης ως: The Source

Οι γυναίκες ενός απομονωμένου χωριού στο βουνό Άτλαντας του Μαρόκο αναγκάζονται να κουβαλούν καθημερινά νερό στο χωριό απ’ τις πηγές του βουνού. Μια μέρα, μετά από ένα τραγικό συμβάν αποφασίζουν ότι όλα τελειώνουν εδώ. Τέρμα οι αγκαλιές. Τέρμα το σεξ με τους συντρόφους τους. Απεργία από κάθε συζυγικό καθήκον μέχρι να δεχθούν οι άνδρες να φέρνουν εκείνοι το νερό στο χωριό.

Οι γυναίκες διεκδικούν την ισότητα μέσα από το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή. Ο Ρουμάνος στην καταγωγή αλλά εγκατεστημένος πια στη Γαλλία σκηνοθέτης Radu Mihaileanu, βασισμένος στην κωμωδία του Αριστοφάνη, που γράφτηκε και διδάχθηκε το 411 π.Χ. παρουσιάζει στην πέμπτη του ταινία, τη Λειλά (Leila Bekhti – «Paris, Je t’aime») ως μία μοντέρνα Λυσιστράτη στο εξωτικό περιβάλλον του Μαρόκου. Στο σύγχρονο – feelgood ανατολίτικο παραμύθι που κατέπληξε το κοινό των Καννών στο Φεστιβάλ 2011, η Λεϊλά, διεκδικεί με μοναδικό της όπλο τον έρωτα, ισότητα στη μόρφωση, στα δικαιώματα και στη ζωή, σήμερα και εν έτη 2012. Στο πλάι της ο σύζυγος της αλλά και η γηραιά χήρα του χωριού που όλοι σέβονται. Ο φρέσκος αέρας της «ξένης» που έρχεται από άλλον τόπο, της δίνει τη δύναμη να εναντιωθεί στα κατεστημένα και τις παρωχημένες αξίες των άγραφων παραδόσεων. Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Glynn Speeckaert τονίζει την αντίθεση μεταξύ του ξερού περιβάλλοντος με την άμμο και τα βουνά από τη μία, και τις χυμώδεις γυναίκες με τα έντονα χρώματα από την άλλη, κάνοντας αυτονόητη την πηγή της ζωής. Το εξαιρετικό καστ της ταινίας κερδίζει τις εντυπώσεις και μεταφέρει το μήνυμα ενός εκσυγχρονισμού με την ευγένεια, τη μαχητικότητα, τη ζωντάνια και την ομορφιά που διακρίνουν το γυναικείο φύλο. Μία ωδή στην αγάπη και την ίδια τη γυναίκα.

Κωλόπαιδα (2011)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Jerks

Αύγουστος. Εξάρχεια. Καλλιδρομίου, Θεμιστοκλέους, λόφος του Στρέφη. Τρεις κολλητοί φίλοι, ο Φοίβος (Γιώργος Καφετζόπουλος), ο Ανδρέας (Αινείας Τσαμάτης) και ο Σάββας (Διογένης Σκάλτσας), ξενυχτάνε στις γνώριμες γειτονιές των Εξαρχείων όπου μεγάλωσαν, δώδεκα ώρες πριν εγκαταλείψουν μόνιμα την Αθήνα. Ένα χρόνο πριν, είχαν ορκιστεί να μαζέψουν χρήματα για να εγκατασταθούν μαζί στο Βερολίνο, αναζητώντας νέες ευκαιρίες με προοπτικές. Στη διάρκεια της βραδιάς και λίγο πριν το ταξίδι, απρόβλεπτα γεγονότα βγαίνουν στην επιφάνεια, που θα αποκαλύψουν άγνωστες πτυχές της ζωής των τριών φίλων.

Του Στέλιου Καμμίτση, με τους Γιώργο Καφετζόπουλο, Αινεία Τσαμάτη, Διογένη Σκαλτσά, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Πολυξένη Σάββα

Πρώτη Υλη (2011)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Raw Material

Ντοκιμαντέρ του Χρήστου Καρακέπελη

Από έναν καταυλισμό Αλβανοτσιγγάνων στην καρδιά της Αθήνας, με πανοραμική θέα στον Παρθενώνα, χωρίς όμως νερό και ρεύμα, ως τα πρωτόγονα χυτήρια του Ασπρόπυργου και τις μεγάλες ελληνικές χαλυβουργίες και από εκεί ως κάποια ζώνη ανοικοδόμησης στο Λίβανο, η ταινία ακολουθεί τις κερδοφόρες διαδρομές του scrap και το παγκοσμιοποιημένο ταξίδι του χρήματος σε αντίστιξη με τις μονότονες διαδρομές των ηρώων της στους σκουπιδοτενεκέδες της Αθήνας. 7 συλλέκτες scrap, ανάμεσά τους και ένα παιδί είναι οι πρωταγωνιστές της Πρώτης Ύλης. Θα τους δούμε να ταίζουν με φτηνή πρώτη ύλη τα καμίνια των χαλυβουργιών. Να πλουτίζουν μια αλυσίδα μεσαζόντων. Να κρατούν μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες όμοιούς τη φωτιά της ανακύκλωσης αναμμένη και το πάθος αυτού του κόσμου για την παραγωγή νέων αγαθών άσβεστο. Για όλα αυτά, οι πρωτόγονοι αυτοί χειρώνακτες θα έχουν κερδίσει ένα πιάτο φαί και το δικαίωμα, από τις σπηλιές τους, να γίνονται περιστασιακά και εφήμερα θεατές μιας δυτικής μεγαλούπολης που διογκώνεται αδιάκοπα γύρω τους.

Contraband (2012)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Το Τελικό Χτύπημα

Ο καταξιωμένος Ισλανδός ηθοποιός και σκηνοθέτης Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ (Μολυσμένο Αίμα, Η Θάλασσα) σκηνοθετεί τον υποψήφιο για Όσκαρ Μαρκ Γουόλμπεργκ και την Κέιτ Μπέκινσεϊλ στο Χολιγουντιανών προδιαγραφών remake του ισλανδικού αστυνομικού θρίλερ Ρέικιαβικ – Ρότερνταμ με πρωταγωνιστή έναν πρώην διαβόητο λαθρέμπορο που προσπαθεί να μπει (αλλά και να παραμείνει) στον ίσιο δρόμο παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει εργαζόμενος σε εταιρεία security. Οι πειρασμοί όμως είναι πολλοί, ακόμα και από το οικογενειακό περιβάλλον…

Friends with Kids (2011)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Κολλητοί με Παιδί

Ο Τζέισον και η Τζούλι γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια. Παρά το ότι έχουν τριανταρίσει και παραμένουν ελεύθεροι, είναι οι καλύτεροι φίλοι και παρατηρούν τα ζευγάρια γύρω τους να αλλάζουν -προς το χειρότερο- αμέσως μόλις παντρεύονται και κάνουν παιδιά. Ο Τζέισον και η Τζούλι αποφασίζουν να τα βάλουν με το κατεστημένο: θα κάνουν ένα παιδί μαζί, αλλά θα ζουν την ερωτική τους ζωή χώρια. Η πρωτοποριακή τους ιδέα μπαίνει σε εφαρμογή, πόσο μπορεί όμως να κρατήσει;

Η νεϋορκέζα κωμικός Τζένιφερ Γουέστφελντ (“Kissing Jessica Stein”, “Ira & Abby”) γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σ’ αυτή την ανεξάρτητη ρομαντική κωμωδία, γύρω από τη ζωή των σύγχρονων ζευγαριών της μεγαλούπολης. Ένα ταλαντούχο καστ που έχει περάσει από το καυστικό χιούμορ του “Saturday Night Live” όπως η Κρίστεν Ουίγκ (“Bridesmaids”), ο Τζον Χαμ (“Mad Men”), ο Άνταμ Σκοτ (“The Vicious Kind”, “Our idiot Brother”), αλλά και αστέρια όπως η Μέγκαν Φοξ(“Transformers”) κι ο Έντουαρντ Μπερνς (“15 Minutes”, “Man On a Ledge”), κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μια απολαυστική rom-com που επιχειρεί να… νικήσει το σύστημα.

/Uploads/Media/VMIX/Video/2012/Mar/14/135768521.jpg

Tied Red Thread (2010)/ Μεταφρασμένος τίτλος: Δεμένη Κόκκινη Κλωστή

Σε ένα ορεινό χωριό της ελληνικής επαρχίας μετά την συμφωνία της Βάρκιζας τον Φεβρουάριο του 1945, ένοπλοι παρακρατικοί με αρχηγό τον Μίχα προβαίνουν σε εκφοβισμούς, δολοφονίες, και χυδαιότητες απέναντι στους αριστερούς που δεν έχουν δηλώσει την υποταγή τους. Ένας από αυτούς τους αριστερούς είναι και ο Λάμπρος με την γυναίκα του και τον μικρό τους γιο.

Η «Δεμένη Κόκκινη Κλωστή» είναι το συνταρακτικό φιλμ που βάζει στο επίκεντρό του την ανθρώπινη ψυχολογία που μέσα σε ένα περιβάλλον κλιμακούμενης βίας ξεπερνάει τα ηθικά όρια της πολεμικής αντιπαράθεσης και με ασύλληπτη αγριότητα οδηγείται στην αποκτήνωση και σε πράξεις που σήμερα είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές. Μια άγρια ιστορία για μια εποχή που η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμιά αξία, για μια Ελλάδα που μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες αιμορραγούσε από τον εμφύλιο.

Σκηνοθεσία: Κostas Charalambous

Σενάριο: Κostas Charalambous

Φωτογραφία: Dionissis Petroutsopoulos

Μοντάζ: Christos Tsoubelis

Ηθοποιοί: Thanos Samaras, Tasos Nousias, Efi Gousi, Stefania Goulioti

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Έτος Παραγωγής: 2010

Διάρκεια: 106′

Γλώσσα: Ελληνικά

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης