Captain Phillips (2013)

Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Tom Hanks (Forrest Gump, Cast Away), ενώνει τις κινηματογραφικές του δυνάμεις με τον υποψήφιο για Όσκαρ σκηνοθέτη Paul Greengrass (The Bourne Ultimatum, The Bourne Supremacy), σε μια συναρπαστική, ηρωική, αληθινή ιστορία. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το Captain Phillips διηγείται μια πολύπτυχη ιστορία σύγχρονης πειρατείας που συγκλόνισε την Αμερική το 2009, αφού πρόκειται για το πρώτο περιστατικό κατάληψης αμερικανικού πλοίου που σημειώθηκε τα τελευταία διακόσια χρόνια. Η ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του Greengrass υπόσχεται μια αγωνιώδη, αλλά και εκλεπτυσμένη ταινία δράσης για τις σύνθετες επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, ενώ η εξαιρετική πρωταγωνιστική ερμηνεία μπορεί να ξαναφέρει τον Tom Hanks στα Όσκαρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πλοκή πυροδοτεί η κατάληψη του αμερικανικού φορτηγού πλοίου Maersk Alabama από Σομαλούς πειρατές. Η ταινία επικεντρώνεται στη σχέση ανάμεσα στον Captain Phillips (Tom Hanks) και τον Σομαλό ομόλογό του (Barkhad Abdi), καθώς και οι δύο θα εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις που αφορούν ανθρώπινες ζωές, αλλά και οικονομικές δυνάμεις που είναι εκτός του ελέγχου τους.

Σκηνοθεσία: Paul Greengrass Σενάριο (βασισμένο στο βιβλίο του Richard Phillips με τίτλο A Captain’s Duty: Somali Pirates):Billy Ray, Stephan Tatty/Παίζουν:Tom Hanks, Barkhad Abdi, Catherine Keener, Max Martini, Chris Mulkey

Ain`t Them Bodies Saints (2013)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Μείνε Δίπλα μου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εβδομάδα Κριτικής Φεστιβάλ Καννών 2013
Βραβείο Φωτογραφίας και το Βραβείο Παραγωγής (Ιndian Paintbrush Producer’s Award) στο Φεστιβάλ του Σάντανς 2013

Με φόντο τις αχανείς εκτάσεις του Τέξας, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, ένα ερωτευμένο ζευγάρι παρανόμων γνωρίζει το οδυνηρό συναίσθημα της απώλειας. Η καταδικασμένη τους αγάπη, ντυμένη με έναν μοναδικό, μελαγχολικά λυρικό μανδύα, εξελίσσεται στην πιο τραγική και ανεκδιήγητα δραματική ιστορία ανθρώπινης οδύνης.

Ο Μπομπ (Κέισι Άφλεκ) αναλαμβάνει την ευθύνη για ένα έγκλημα που διέπραξε η γυναίκα του, Ρουθ (Ρούνι Μάρα), καταλήγοντας στη φυλακή, ενόσω εκείνη προσπαθεί να μεγαλώσει ολομόναχη τη μονάκριβη κόρη τους. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Μπομπ έχοντας μόλις δραπετεύσει, θα επιχειρήσει το αυτονόητο, την επανασύνδεσή του με τη γυναίκα και το παιδί του, οδηγώντας τη συγκλονιστική αυτή ιστορία σε μια μελαγχολική σπουδή πάνω στην εύθραυστη φύση του έρωτα. Όπως αποδεικνύεται όμως, η ζωή έχει άλλα σχέδια γι’ αυτούς…

Το «Μείνε Δίπλα Μου», φέρει έντονα τα σημάδια που προκαλεί ο έρωτας, η μητρότητα και η αναζήτηση της ειρήνης, όταν αυτά έρχονται αντιμέτωπα με το παρελθόν. Η ποιητική του ματιά, χαμηλότονη και μεθυστική, προσδίδει ρυθμούς ευλαβικούς, μέσα σε ένα πρωτόγνωρο σύμπαν λογοτεχνικής, καταδικασμένης, αγάπης – ενός ζευγαριού παρανόμων στην παρακμή του Αμερικάνικου Νότου. Παρουσιάζει τα κοινωνικά τεκταινόμενα και τις συνέπειες της φθοράς του “αμερικάνικου ονείρου”, καθώς αυτό χάνεται με την πάροδο του χρόνου και φανερώνει τους αληθινούς ανθρώπους που «κρύβονται» στον αληθινό κόσμο, με όλες τις ατέλειες και τους προβληματισμούς τους. Κι όλο αυτό φυσικά το πετυχαίνει μέσα από απόλυτα ρεαλιστικά γεγονότα σε μια ιδιαίτερα ρομαντική, αυθόρμητη, αποτύπωση της πιο αγνής ανθρώπινης ανάγκης.

Η διακριτική της ομορφιά, και το φιλόδοξο κάλλος της, ενώ παρουσιάζουν, αρχικά, μια τυπική ιστορία αγάπης, καταλήγουν σε έναν ισχυρότατο διαλογισμό, πάνω στις τρομακτικές συνέπειες της μοναξιάς.

 
Don Jon (2013)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Δον Ζουάν

Ο Τζον Μαρτέλλο είναι ένας όμορφος παλιομοδίτης. Οι φίλοι του τον αποκαλούν “Don Jon”, λόγω της ικανότητας του να σαγηνεύει τις γυναίκες. Παρ’όλα αυτά, βρίσκει πολύ μεγαλύτερη ευχαρίστηση μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του. Η Μπάρμπαρα είναι μια πανέμορφη κοπέλα, που μεγάλωσε με καλές ρομαντικές κομεντί, κι ονειρεύεται τη μέρα που θα βρει τον ιππότη της για να φύγουν μαζί στο ηλιοβασίλεμα. Ενάντια στις κοινωνικές φαντασιώσεις και τα όνειρα τους, οι δυό τους θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την πραγματική οικείοτητα, σ’ αυτή την απρόσμενη και ξεκαρδιστική κωμωδία.

Ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ , στέκεται για πρώτη φορά πίσω από τις κάμερες, και μας παραδίδει την πρώτη μεγάλου μήκους του ταινία “Δον Ζουάν», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Σε πολύ μικρή ηλικία, απέσπασε το Βραβείο Young Artist, για το ρόλο του στο δράμα του Ρόμπερτ Ρέντφορντ A River Runs Through It.

Έγινε γνωστός από την τηλεοπτική σειρά του NBC, “3rd Rock from the Sun.” Μετά από έξι επιτυχημένες σεζόν, σταμάτησε την υποκριτική για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Ο Γκόρντον-Λέβιτ ίδρυσε και διοικεί την εταιρία παραγωγής hitRECord. Οποιοσδήποτε έχει μια σύνδεση στο ίντερνετ μπορεί να συμμετέχει στην διαδικτυακκή κοινότητα χιλιάδων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια η εταιρία έχει προβάλλει τις μικρού μήκους παραγωγές της στο Σάντανς και σε άλλα φεστιβάλ, έχει εκδόσει βιβλία, δίσκους και έχει οργανώσει περιοδείες μουσικών. Για κάθε παραγωγή, τα έσοδα μοιράζονται ακριβώς στη μέση. Αυτή τη στιγμή, ο “RegularJOE” (όπως είναι γνωστός στην ιστοσελίδα) εργάζεται για τη μεγαλύτερη συνεργασία που είχε ποτέ η εταιρία— το HITRECORD ON TV! Η σειρά θα παιχτεί για πρώτη φορά στο νέο κανάλι Pivot, τον Ιανουάριο του 2014.

Του Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ

Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ Σκάρλετ Γιόχανσον Τζούλιαν Μουρ Τόνι Ντάνζα

L`Ecume des Jours (2013)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Αφρός των Ημερών

H σουρεαλιστική και ποιητική ιστορία του Κολίν, ενός εφευρετικού και ιδεαλιστή νέου και της Κλοέ, μιας νεαρής κοπέλας που μοιάζει να είναι η φυσική ενσάρκωση του ήχου του Ντούκ Έλινγκτον.

Ο ειδυλλιακός τους γάμος θα πάρει άσχημη τροπή, όταν η Κλοέ χτυπηθεί από μια σπάνια ασθένεια. Ένα λουλούδι μεγαλώνει στους πνεύμονες της.

Σε ένα μαγικό – με τον μοναδικό τρόπο του Γκοντρί – Παρίσι, ο Κολίν θα αναγκαστεί να καταπιαστεί με μια σειρά από απίστευτα παράλογες δουλειές, ώστε να καταφέρει να καλύψει τα ιατρικά της έξοδα. Παράλληλα, ο Κολίν και η Κλοέ περιβάλλονται από ένα διαμέρισμα με… τη δική του προσωπικότητα και φίλους εκτός ελέγχου – μεταξύ των οποίων ο ταλαντούχος Νικολάς και ο Τσικ, φανατικός του φιλοσόφου… Ζαν-Σολ Πάρτρ.

«Ο Αφρός των Ημερών» βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπορίς Βιαν που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Νεφέλη.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μισέλ Γκοντρί
ΠΡΩΤΑΓΩΜΙΣΤΟΥΝ: Ρομάν Ντουρί, Οντρέ Τοτού, Γκαντ Ελμαλέχ, Ομάρ Σι, Άισα Μάιγκα, Σαρλότ Λε Μπον, Φιλίπ Τορετόν

Cloudy with a Chance of Meatballs 2 (2013)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Βρέχει Κεφτέδες 2

Μετά την κινηματογραφική έκπληξη Βρέχει Κεφτέδες (2009) έρχεται η συνέχεια με ακόμα πιο απολαυστικούς χαρακτήρες, έξυπνο χιούμορ και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το «Βρέχει Κεφτέδες 2» είναι μια απολαυστική κωμωδία κινουμένων σχεδίων που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους χάρη στην ξεκαρδιστική της υπόθεση και την εντυπωσιακή της παραγωγή, προσφέροντας ένα πραγματικά χορταστικό θέαμα.

Η ιδιοφυΐα του εφευρέτη Flint Lockwood επιτέλους αναγνωρίζεται όταν το είδωλό του, Chester V, τον προσλαμβάνει στην εταιρεία The Live Corp Company, μαζί με τους καλύτερους και λαμπρότερους εφευρέτες του κόσμου. Το όνειρο του Flint ήταν ανέκαθεν να αναγνωριστεί ως μέγας εφευρέτης, αλλά όλα αλλάζουν όταν ανακαλύπτει ότι η κακόφημη μηχανή του -η οποία μετατρέπει το νερό σε φαγητό- εξακολουθεί να λειτουργεί παράγοντας μεταλλαγμένα υβρίδια τροφίμων, τα “foodimals”. Ο Flint και οι φίλοι του αναλαμβάνουν μία ακόμα διασκεδαστική αποστολή, παλεύοντας με πεινασμένους τακόδειλους, γαριδομπαντζήδες, τυραράχνες και άλλα πλάσματα τροφίμων.

Σκηνοθεσία: CODY CAMERON
Σενάριο: ERICA RIVINOJA, JOHN FRANCIS DALEY

OST: Original Soundtrack (2013)

Το ost-original soundtrack είναι ένα ντοκιμαντέρ για τη μουσική στον κινηματογράφο. Αποτελεί μια ανεξάρτητη παραγωγή και μια συλλογική προσπάθεια ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που μας μπόλιασαν και μας μύησαν σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε original soundtrack.

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης