Κινηματογραφικές Πρεμιέρες-Πέμπτη 18 Οκτωβρίου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, 04:39
Κινηματογραφικές Πρεμιέρες-Πέμπτη 18 Οκτωβρίου

Νικόλας Αρώνης

Asterix et Obelix: Au Service de Sa Majeste (2012)

Μεταφρασμένος Τίτλος: Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία

Γνωστό επίσης ως: Asterix and Obelix: God Save Britannia - Asterix and Obelix: On Her Majesty`s Secret Service

Για τέταρτη φορά οι αγαπημένοι ήρωες μικρών και μεγάλων ζωντανεύουν στη μεγάλη οθόνη, με τον απολαυστικό Ζεράρ Ντεπαρντιέ και πάλι στο ρόλο του Οβελίξ, ενώ τον Αστερίξ υποδύεται ο Εντουάρ Μπαέρ. Μαζί τους τα πιο γνωστά ονόματα του γαλλικού κινηματογράφου με πρώτη και καλύτερη την απόλυτη ντίβα, Κατρίν Ντενέβ, στο ρόλο της Αυτού Μεγαλειότητος.

 Oι θρυλικοί Αστερίξ κι Οβελίξ ταξιδεύουν αυτή τη φορά στη Βρετανία μεταφέροντας ένα βαρέλι με το διάσημο μαγικό φίλτρο, για να βοηθήσουν τη Βασίλισσα στον αγώνα κατά των Ρωμαίων. Έξαλλος, ο Καίσαρας επιστρατεύει τους Νορμανδούς, αλλά πολύ σύντομα Γαλάτες, Βρετανοί, Νορμανδοί και Ρωμαίοι μπλέκονται σ’ ένα τρελό κυνηγητό για ν’ αποκτήσουν το φίλτρο που θα τους χαρίσει τη νίκη…

 Βρισκόμαστε στο 50 π.Χ. και ο Καίσαρας διψάει για καινούργιες κατακτήσεις. Ως επικεφαλής των δοξασμένων λεγεώνων του, αποφασίζει να εισβάλλει στο νησί που βρίσκεται στην άκρη του γνωστού μέχρι τότε κόσμου - εκείνη τη μυστηριώδη γη, γνωστή και ως Βρετανία.

 Η νίκη είναι γοργή και απόλυτη. Ή μάλλον… σχεδόν απόλυτη. Μόνο ένα μικρό χωριουδάκι κατορθώνει να αντισταθεί, αλλά οι δυνάμεις τους συνεχώς εξασθενούν. Η Κορντέλια, η Βασίλισσα των Βρετανών, αποφασίζει να στείλει τον πιο έμπιστο αξιωματικό της, το Αντικλίμαξ, να ζητήσει βοήθεια από τη Γαλατία - όπου βρίσκεται ένα άλλο χωριουδάκι, διάσημο για την πεισματική αντίστασή του απέναντι στους Ρωμαίους.

 Στο χωριουδάκι περί ου ο λόγος, ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ είναι ήδη πολύ απασχολημένοι. Ο Αρχηγός τούς έχει αναθέσει να πάρουν τον Χαβαλεδίξ, τον μπελαλή πρωτευουσιάνο ανιψιό του που μόλις έφτασε από την Λουτετία, και να τον κάνουν άντρα. Δυστυχώς η αποστολή τους πόρρω απέχει από την πραγματοποίησή της.

 Όταν ο Αντικλίμαξ φτάνει στο χωριό για να ζητήσει βοήθεια, οι Γαλάτες αποφασίζουν να του δώσουν ένα βαρέλι με το φημισμένο μαγικό φίλτρο τους. Ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ θα τον συνοδεύσουν στη Βρετανία, μαζί με τον Χαβαλεδίξ: αυτό το ταξίδι άλλωστε είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την εκπαίδευση του νεαρού. Δυστυχώς, όμως, τίποτα δεν πάει σύμφωνα με τα σχέδια…

 Monsieur Lazhar (2011)

Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Εξαιρετικός Κύριος Lazhar

Γνωστό επίσης ως: Mr. Lazhar


O κύριος Lazhar, από την Αλγερία, προτείνει τον εαυτό του ως αντικαταστάτη της δασκάλας που αυτοκτόνησε σε ένα δημοτικό σχολείο του Καναδά.

Από την στιγμή που προσλαμβάνεται κάνει τα πάντα για να έρθει πιο κοντά στα παιδιά, να τους συμπαρασταθεί και να τους εξηγήσει την ανεξήγητη ακόμη και για τους μεγάλους πολλές φορές δύναμη της απώλειας, κατευνάζοντας τις παιδικές ψυχές αλλά και τους δικούς του δαίμονες.

Ωστόσο, κανείς απ'τους συναδέλφους, γονείς, ακόμη κι απ'τα παιδιά δε γνωρίζει το παρελθόν του κυρίου Lazhar κι ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί απελαθεί.

H ταινία είναι μία προσαρμογή του θεατρικού έργου της Evelyne de la Cheneliere, όπου ο κύριος Lazhar ενσαρκώνει την συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων και την δύναμη της ειλικρίνιας. Ο σκηνοθέτης Philippe Falardeau με χιούμορ, ευαισθησία και ειλικρινή "ψέματα" προσφέρει μία ταινία που γοητεύει.

 

Barbara (2012)


Καλοκαίρι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας το 1980. Η γιατρός Μπάρμπαρα, έχει υποβάλει αίτηση για να μεταναστεύσει προς τη Δύση. Τιμωρείται με μετάθεση μακριά από την πρωτεύουσα, σ' ένα νοσοκομείο μιας κωμόπολης. Ο εραστής της στη Δύση, Γιοργκ, σχεδιάζει την απόδρασή της μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Για την Μπάρμπαρα είναι ένα παιχνίδι αναμονής. Το νέο της διαμέρισμα, οι γείτονες, το καλοκαίρι και η ύπαιθρος δεν την κάνουν ευτυχισμένη. Παρόλο που προσέχει ιδιαίτερα τους νέους ασθενείς της στο τμήμα παιδιατρικής χειρουργικής υπό το νέο αφεντικό της, Αντρέ, είναι σκόπιμα ψύχραιμη με τους συναδέλφους της. Η ζωή της, σκέφτεται, θα ξεκινήσει αργότερα. Ο Αντρέ την μπερδεύει. Πρώτα, πιστεύει ακλόνητα στις επαγγελματικές της ικανότητες, μετά είναι ο τρόπος με τον οποίο φροντίζει, και το ακατανίκητο χαμόγελό του. Τι τον κάνει να την καλύψει όταν βοηθά  την νεαρή Στέλλα, να το σκάσει; Μήπως την κατασκοπεύει; Είναι ερωτευμένος; Η Μπάρμπαρα αρχίζει να χάνει την αυτοπεποίθηση, τα σχέδια και την καρδιά της. Η ημέρα της προγραμματισμένης διαφυγής πλησιάζει.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, 04:53