Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Επίσημη Έναρξη του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε, παρουσία πλήθους καλεσμένων από τον πολιτικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό χώρο, η Επίσημη Έναρξη του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Πρεμιέρα, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, Μαρία Μπόμπολα, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δ. Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας, η πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Ελισάβετ Χατζηνικολάου.

Επιπλέον, πλήθος εκπροσώπων του καλλιτεχνικού χώρου όπως o Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Μητσικώστας, ο Διονύσης Φωτόπουλος, ο Δημήτρης Πιατάς, η Όλγα Μαλέα, η Θέμις Μπαζάκα, ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο Τάσος Νούσιας, o Γιώργος Χρανιώτης αλλά και οι σκηνοθέτες Γκασπάρ Νοέ και Λοράν Καντέ.

Το παρόν έδωσαν τέλος, εκπρόσωποι συνεργαζόμενων Πρεσβειών και σημαντικών πολιτιστικών φορέων όπως της Ελληνικής Ακαδημίας Κιν/φου, του Ελληνικού Κέντρου Κιν/φου, της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Νιάρχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κοινό υποδέχτηκε η ομάδα Traverso με ένα πρωτότυπο χορευτικό δρώμενο στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής το οποίο συνεχίστηκε μέχρι την αίθουσα.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον αγαπημένο Γιώργο Μητσικώστα, να υποδέχεται μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμα τους καλεσμένους, υποδυόμενος, όπως πάντα πετυχημένα, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Στη συνέχεια, ο κος Ανδρεαδάκης πήρε το λόγο και καλωσόρισε το κοινό, εκ μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, της Κινηματογραφικής Εταιρίας Αθηνών και του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ.

Στον σύντομο λόγο του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Athens Film Lab, το νέο παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ – ένα εργαστήριο επεξεργασίας κινηματογραφικών ιδεών και σεναρίων για μικρού μήκους ταινίες, καθώς και στο Concept Factory, για ταινίες μεγάλου μήκους σε αρχικό στάδιο, το οποίο υλοποιείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα 7 Ειδικά Αφιερώματα, στα 3 Διαγωνιστικά Τμήματα, στις εκλεκτές συνέργειες με άλλους πολιτιστικούς θεσμούς της Αθήνας και στις συνολικά 239 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, που θα προβληθούν στη διάρκεια του Φεστιβάλ. Αποκάλυψε το φετινό “Μυστικό” της αφίσας του Φεστιβάλ που θα ανακαλύψουμε από αύριο σε όλες της αίθουσες.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ευχαριστώντας τον ΟΤΕ TV, μεγάλο χορηγό του Φετινού Φεστιβάλ, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία η οποία βοηθά να γίνει το φεστιβάλ όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο – και στο περιεχόμενό του και όλους τους υποστηρικτές, χορηγούς και χορηγούς επικοινωνίας, ευχήθηκε καλό Φεστιβάλ και “μια καλή κινηματογραφική σεζόν, γεμάτη υπέροχα μυστικά που πρέπει να ειπωθούν”.

Μετά την προβολή της ταινίας ΝΙΟΤΗ του Πάολο Σορεντίνο, ακολούθησε δεξίωση στο Αίθριο του Μεγάρου.

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης