Λίγες μόλις ημέρες έμειναν, προτού η όμορφη Σύρος μετατραπεί ξανά – για δεύτερη φορά φέτος – σε Νο 1 προορισμό πολιτιστικού τουρισμού. Η υπέροχη πρωτεύουσα των Κυκλάδων, μετά το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της, το οποίο έσβησε φέτος τον Αύγουστο τα δυο του κεράκια, μας καλεί φέτος για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, να ξεκινήσουμε την κινηματογραφική μας σεζόν με μια καθιερωμένη πλέον σινέ-γιορτή, αυτή του Animasyros.

Από τις 2 μέχρι τις 5 Οκτωβρίου θα προβληθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι καλύτερες ταινίες animation που απασχόλησαν τη διεθνή γνώμη τη χρονιά που μας πέρασε – ταινίες οι οποίες καλύπτουν ένα τεράστιο κινηματογραφικό και κοινωνικοπολιτικό φάσμα, προερχόμενες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Παράλληλα, πέρα από τις καθιερωμένες προβολές, που φέτος δηλώνουν ξεκάθαρα την πρόθεση του φεστιβάλ να μας χαρίσει ολοκληρωμένες κινηματογραφικές εκπλήξεις – με εμπνευσμένα αφιερώματα, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, θερινό σινεμά στην όμορφη πόλη, παρουσιάσεις και μίνι συζητήσεις με ενδιαφέροντες ανθρώπους στο πλαίσιο των προβολών -, η οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ υπόσχεται και ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις, για μικρούς και μεγάλους animaniacs!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ταινίες που διαγωνίζονται για το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ είναι περίπου 50 και πρόκειται για μικρά, ανεξερεύνητα διαμάντια που εξερευνούν τις σύγχρονες τάσεις του animation και προτείνουν μια εναλλακτική ματιά στο σινεμά. Η κριτική επιτροπή, η οποία θα έχει ομολογουμένως μια δύσκολη δουλειά στο φετινό Animasyros, αποτελείται από τον εκπρόσωπο του Αμερικανικού στούντιο LAIKA, Μαρκ Σαπίρο, τον Εσθονό σκηνοθέτη, Ούλο Πίκοβ και τον Έλληνα δημοσιογράφο, Γιώργο Μητρόπουλο.

Ανάμεσα στα ξεχωριστά θεματικά αφιερώματα ξεχωρίζει φέτος το πρόγραμμα Women in Anima, μια όμορφη πρωτοβουλία για την ισότητα των δυο φίλων, που αποσκοπεί στην ανάδειξη της κοινωνικής ανισότητας εις βάρος των γυναικών, καθώς επίσης και η παρουσίαση του Άγγελου Ρούβα για τα 70 Χρόνια Ελληνικού Animation.

Αν λοιπόν είστε φαν του animation – και του σινεμά γενικότερα – και αρνείστε πεισματικά να δεχτείτε το τέλος του καλοκαιριού, το φετινό Animasyros είναι έτοιμο να σας υποδεχτεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης