Ο Αξέχαστος Μήνας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014, 04:30
Ο Αξέχαστος Μήνας

Στο ψαροχώρι Τickle Head του Καναδά, οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει αναπολούν τις παλιές, καλές μέρες με νοσταλγία. Η κατάρρευση της τοπικής ιχθυο-βιομηχανίας έχει δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ανέχειας, και η ουρά για το επίδομα ανεργίας δεν παύει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα… κάτι που έχει πληγώσει τον εγωισμό και την περηφάνεια των κατοίκων. Η κρίση τελικά αγγίζει βαθιά τον Μόρεϊ (ο χαρισματικός Brendan Gleeson), όταν η γυναίκα του αποφασίζει να τον εγκαταλείψει έχοντας βρει δουλειά στην πόλη. Με τον δήμαρχο να φεύγει κρυφά μέσα στη νύχτα, ο Μόρεϊ αναλαμβάνει την δημαρχία, και κατι αρχίζει να λαμπυρίζει στον ορίζοντα του ειδυλλιακού χωριού.

Ύστερα απο σειρά επαφών, μία πολυεθνική εταιρεία αποφασίζει να χτίσει ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης, δίνοντας δουλειά και προοπτική. Το συμβόλαιο όμως θέτει ένα όρο: την παρουσία ενός γιατρού. Έτσι ο Μόρεϊ βάζει σε ενέργεια το δαιμόνιο του, για να πείσει ένα νεαρό κοσμοπολίτη γιατρό (ο Taylor Kitsch), ο οποίος δέχεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του δοκιμαστικά για ένα μήνα.

Με το μέλλον του Tickle Head να κρέμεται από την παραμονή του γιατρού, ο Μόρεϊ καταστρώνει ένα σχέδιο με την συνεργασία όλων τον κατοίκων για να δελεάσουν τον νεαρό επισκέπτη να μείνει μόνιμα. Από την ανάπλαση του χωριού μέχρι την παρακολούθηση των ερωτικών τηλεφωνημάτων του, και την προσπάθεια να του βρούν μία ωραία φιλενάδα, ακολουθεί μία απολαυστική σάτιρα γεμάτη ανθρωπιά και ευαισθησία με πολλαπλά μηνύματα.

Θα μπορέσει άραγε ο απονήρευτος γιατρός, που από την πρώτη στιγμή σκύβει με ειλικρίνεια στα προβλήματα των ανθρώπων να παραμείνει, ώστε να χτιστεί το εργοστάσιο, να επέλθει η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν οι πολυπόθητες θέσεις εργασίας, για να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων;

Γυρισμένο στο γραφικότατο Νewfoundland του Καναδά, Ο Αξέχαστος Μήνας έκανε την παγκόσμια του πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2013 όπου χειροκροτήθηκε θερμά από το ενθουσιώδες κοινό. Στα Καναδικά «Όσκαρ», τα κινηματογραφικά βραβεία Canadian Screen Awards του 2014, βραβεύτηκε με το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου (Gordon Pinsent) και ήταν υποψήφιο για τα βραβεία:

- Καλύτερης Ταινίας

- Α’ Ανδρικού Ρόλου (Brendan Gleeson)

- Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου

 Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014, 04:30