Ο Αντρέ Μπέντζαμιν (André 3000) των Outkast παραδίδει μια εκπληκτική ερμηνεία στο ρόλο του ανεπανάληπτου Τζίμι Χέντριξ, σε ένα αποκαλυπτικό βιογραφικό φιλμ από τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναριογράφο και σκηνοθέτη Τζον Ρίντλεϊ.

Καλύπτοντας μια χρονιά από τη ζωή του Τζίμι Χέντριξ, μεταξύ 1966-67, από όταν ήταν ακόμα ένας άγνωστος κιθαρίστας που έπαιζε στο Cheetah Club της Νέας Υόρκης, μέχρι τη θεαματική είσοδό του στη μουσική σκηνή του Λονδίνου και λίγο πριν από τον θρίαμβό του στο Φεστιβάλ του Monterey Pop, η ταινία παρουσιάζει το κοντινό πορτρέτο ενός ευαίσθητου και συνεσταλμένου νέου μουσικού στο μεταίχμιο της μεταμόρφωσής του σε θρύλο της ροκ. Καταγράφοντας μια ελάχιστα γνωστή σελίδα από την ιστορία της ροκ μουσικής, το φιλμ ξετυλίγει την περίοδο εκείνη από τη ζωή του νεαρού αυτού άνδρα κατά την οποία μετατράπηκε πραγματικά σε Τζίμι Χέντριξ, την προσπάθειά του να τα βγάλει πέρα στους δρόμους και στα club του Λονδίνου, τις ερωτικές του σχέσεις, τους φίλους και τους συνεργάτες που τον βοήθησαν να φτάσει ως εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζον Ρίντλεϊ (Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για το «12 Χρόνια Σκλάβος») αφιερώνει μεγάλο μέρος της αντισυμβατικής αυτής βιογραφίας στις σχέσεις του Χέντριξ με τις γυναίκες, την αγάπη και τον έρωτα, και τον τρόπο που επηρέασαν την καριέρα του, ενώ στο φόντο παρελαύνουν σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής σκηνής της εποχής, από τον Έρικ Κλάπτον και τον Κιθ Ρίτσαρντς μέχρι τους Beatles. Ταυτόχρονα, περιγράφει έμμεσα και τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Μεγάλη Βρετανία όταν υποδέχτηκε τον νεαρό μουσικό. Ένας εκκεντρικά ντυμένος μαύρος άνδρας με τεράστια άφρο κόμμωση, που φτάνει για πρώτη φορά στο Λονδίνο της δεκαετίας του’60, έχει να αντιμετωπίσει και το πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο που ορίζει τη βρετανική πρωτεύουσα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρίντλεϊ θέλει τον Χέντριξ να λέει: «Όταν η δύναμη της αγάπης ξεπεράσει την αγάπη για δύναμη, τότε θα αρχίσουν να αλλάζουν τα πράγματα».

Κινηματογραφημένο στην Ιρλανδία, αλλά αναπαριστώντας με εντυπωσιακή πειστικότητα και αυθεντική vintage αίσθηση τη δημιουργική έκρηξη και την ψυχεδελική ατμόσφαιρα του Λονδίνου των ’60s, το φιλμ είναι αποτέλεσμα χρονοβόρας έρευνας και συμπυκνωμένου ταλέντου. Την ίδια στιγμή, απαλλαγμένο και απελευθερωμένο από τις συμβάσεις και τα στερεότυπα μιας κλασικής βιογραφικής ταινίας, το «Τζίμι Χέντριξ: Η Τύχη Είναι με τους Βιρτουόζους» αποτελεί μια αισθητικά και αφηγηματικά τολμηρή εκδοχή του είδους, η οποία σκιαγραφεί το ουσιαστικό πορτρέτο ενός απαράμιλλου καλλιτέχνη και μιας ολόκληρης εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνοθεσία, σενάριο: Τζον Ρίντλεϊ
Παραγωγή: Σον ΜακΚίτρικ, Τζεφ Κουλότα, Ντάνι Μπράμσον, Μπράντον Φρίμαν, Άντονι Μπερνς, Τρίσταν Όρπεν Λιντς, Νάιτζελ Τόμας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Τιμ Φλέμινγκ
Μοντάζ: Χανκ Κόργουιν
Μουσική: Γουάντι Γουάχτελ, Ντάνι Μπράμσον
Πρωταγωνιστούν: Αντρέ Μπέντζαμιν (André 3000), Χέιλι Άτγουελ, Ίμοτζεν Πουτς, Άντριου Μπάκλεϊ, Ρουθ Νέγκα, Άντριαν Λέστερ, Όλιβερ Μπένετ

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης