Εξαιρετικά ελπιδοφόρα είναι τα ευρήματα νέας μελέτης του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber σχετικά με τις νέες γυναίκες που πέρασαν καρκίνο του μαστού και θέλουν να κάνουν παιδιά.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν, κατά μέσο όρο για 11 χρόνια, 200 γυναίκες που είχαν κάνει θεραπείες για καρκίνο του μαστού και διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες που προσπάθησαν να μείνουν έγκυοι στη συνέχεια, τα κατάφεραν και απέκτησαν τουλάχιστον ένα παιδί.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), η μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς απαντά σε πολλά ερωτήματα που είχαν αφήσει «ανοιχτά» προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα ποσοστά εγκυμοσύνης και ζώντων γεννήσεων μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο του μαστού.
Παλαιότερες μελέτες ήταν περιορισμένες επειδή περιελάμβαναν επιλεγμένες υποομάδες ασθενών, παρακολουθούσαν ασθενείς για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και οι ερευνητές δεν είχαν ρωτήσει τις συμμετέχουσες κατά τη διάρκεια της μελέτης εάν είχαν προσπαθήσει να μείνουν έγκυοι.
Στη νέα μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ποσοστά εγκυμοσύνης και των ζώντων γεννήσεων σε γυναίκες που είχαν περάσει καρκίνο του μαστού και είχαν προσπαθήσει να μείνουν έγκυοι μετά τη διάγνωση του καρκίνου.
Οι ασθενείς συμμετείχαν στη «Μελέτη Καρκίνου του Μαστού Νέων Γυναικών», η οποία παρακολουθεί την υγεία μιας ομάδας γυναικών που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε ηλικία κάτω των 40 ετών. Από τις 1.213 συμμετέχουσες, οι 197 γυναίκες (ηλικίας κατά μέσο όρο 32 ετών όταν έγινε η διάγνωση) ανέφεραν ότι προσπάθησαν να μείνουν έγκυοι μέσα σε αυτά τα 11 χρόνια. Οι περισσότερες είχαν διαγνωστεί με θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού.
Οι 7 στις 10 έμειναν έγκυοι
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 73% των γυναικών που προσπάθησαν να συλλάβουν τα κατάφεραν και το 65% έφεραν στον κόσμο ένα ζωντανό μωρό.
Οι γυναίκες που είχαν επιλέξει να κάνουν τη διαδικασία διατήρησης της γονιμότητας με κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων πριν από τη θεραπεία του καρκίνου είχαν υψηλότερα ποσοστά ζώντων γεννήσεων. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης και γεννήσεων.
Οι συμμετέχουσες στη μελέτη είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε διάφορα στάδια, από το στάδιο 0 (καρκίνοι που περιορίζονται στο εσωτερικό του γαλακτοφόρου πόρου) έως και στάδιο III, στο οποίο ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση δεν συσχετίστηκε στατιστικά με την επίτευξη εγκυμοσύνης ή τη γέννηση ζωντανού τοκετού.
«Για πολλές νεαρές γυναίκες με καρκίνο του μαστού, η δυνατότητα να κάνουν παιδιά μετά από θεραπεία είναι κάτι που τις ανησυχεί πάρα πολύ», είπε η επικεφαλής της μελέτης, Κίμια Σορούρη από το Dana-Farber. «Τα ευρήματα της μελέτης μας είναι χρήσιμα κατά την παροχή συμβουλών σε ασθενείς σχετικά με θέματα γονιμότητας. Το εύρημα ότι η κατάψυξη ωαρίων/εμβρύων πριν από τη θεραπεία συσχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό ζώντων γεννήσεων υπογραμμίζει την ανάγκη πρόσβασης σε υπηρεσίες διατήρησης της γονιμότητας για αυτές τις γυναίκες.”