Οι γυναίκες που έχουν πάρει περισσότερο ασβέστιο και ψευδάργυρο τρεις μήνες πριν μείνουν έγκυοι, έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπερτασικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα αποτελέσματα αυτά, δείχνουν πόσο σημαντική είναι η διατροφή όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και πριν από αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόσληψης ασβεστίου και ψευδαργύρου μέσω της διατροφής -πριν από τη σύλληψη- στη μείωση του κινδύνου υπερτασικών διαταραχών της εγκυμοσύνης», δήλωσε η Λίπινγκ Λου, επίκουρη καθηγήτρια του Αμερικανικού Ball State University.

«Υψηλότερη πρόσληψη ψευδαργύρου και ασβεστίου πριν από τη σύλληψη, που προέρχεται από τη διατροφή και συμπληρώματα, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο υπερτασικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», είπε η Λίπινγκ Λου.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές της εγκυμοσύνης και μπορεί να βλάψει τόσο την έγκυο όσο και το έμβρυο. Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιυπερτασικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στην πρόληψη επικίνδυνων διαταραχών που σχετίζονται με την υπέρταση (όπως η προεκλαμψία) μέσω τροποποιήσιμων παραγόντων όπως είναι η διατροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές φορές οι γυναίκες εστιάζουν στην υγιεινή διατροφή αφού μείνουν έγκυοι. Οι ερευνητές τονίζουν όμως ότι η διατροφή της γυναίκας πριν τη σύλληψη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μπορεί να περάσει καιρός πριν ο οργανισμός «διορθώσει» τις τυχόν ελλείψεις ή ανισορροπίες.

«Η υγεία των γυναικών την περίοδο προ της σύλληψης συνδέεται στενά με την έκβαση της εγκυμοσύνης. Οι επαρκείς «αποθήκες» θρεπτικών ουσιών ή μετάλλων στον οργανισμό πριν από τη σύλληψη μπορούν να εξασφαλίσουν τα βέλτιστα επίπεδα θρεπτικών συστατικών για τη σύλληψη και να υποστηρίξουν τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου», είπε η Λίπινγκ Λου.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν δύο ξεχωριστές μελέτες χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερες από 7.700 εγκύους στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παρείχαν πληροφορίες για την υγεία και τη διατροφή τους. Η μία μελέτη επικεντρώθηκε στο ασβέστιο ενώ η άλλη στον ψευδάργυρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης κάθε μετάλλου πριν από τη σύλληψη και των ποσοστών υπερτασικών διαταραχών της εγκυμοσύνης, αφού έλαβαν υπόψη τους δημογραφικούς παράγοντες, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας της γυναίκας, παράγοντες που σχετίζονται επίσης με τον κίνδυνο υπέρτασης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • Οι γυναίκες που έπαιρναν το περισσότερο ασβέστιο πριν από τη σύλληψη είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπερτασικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σύγκριση με εκείνες που έπαιρναν το λιγότερο.
  • Οι γυναίκες που έπαιρναν το περισσότερο ψευδάργυρο πριν από τη σύλληψη είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπερτασικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με εκείνες που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη ψευδαργύρου.

Τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με άλλες μελέτες που έχουν συνδέσει την υψηλότερη πρόσληψη των δύο μετάλλων με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την υπέρταση εκτός εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στις μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με τη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων, παρέχοντας μια εύλογη βιολογική εξήγηση όσον αφορά το γιατί αυτά τα μέταλλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη διαταραχών της αρτηριακής πίεσης.

Οι συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής προτείνουν ότι οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 1.000 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου και 8 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης