Καταλαβαίνω απολύτως μία έγκυο όταν μου λέει ότι αγαπάει τη γάτα της σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς της. Πρέπει όμως να γνωρίζει τι χρειάζεται να προσέξει ώστε να προστατευθεί από την τοξοπλάσμωση την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Κινδυνεύει η έγκυος από τις γάτες;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο κι αν αγαπάει μία έγκυος τις γάτες της, θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχουν κάποια μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα, από μικροερεθισμούς του δέρματος μέχρι και σοβαρές ασθένειες. 

Οι γάτες που ζουν και έξω από το σπίτι και κυνηγούν θηράματα, (πχ τρώνε ποντίκια) υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν την έγκυο τοξοπλάσμωση. Και πως θα κολλούσε μία έγκυος; Από την έκθεση στα κόπρανα της γάτας που έχει το μικρόβιο.

Τι είναι η τοξοπλάσμωση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τοξοπλάσμωση είναι μια συνηθισμένη λοίμωξη που προκαλείται από το παράσιτο T. gondii, η οποία σπανίως προκαλεί συμπτώματα σε ενήλικες. Για τις εγκύους όμως είναι πολύ επικίνδυνη λοίμωξη. 

Όταν μια γάτα τρώει τη λεία της, το παράσιτο απελευθερώνεται από τις κύστεις στην πεπτική οδό και μπορεί να μεταδοθεί μέσω των περιττωμάτων. Οι γάτες αποβάλλουν κύστεις (που μπορούν να επιβιώσουν για περισσότερο από έναν χρόνο) οι οποίες περιέχουν το παράσιτο τοξοπλάσμωσης από 3 έως 14 μέρες αφού μολυνθούν.

Πώς μπορεί να κολλήσει η τοξοπλάσμωση;

  • Αγγίζοντας ή καθαρίζοντας τα περιττώματα της γάτας
  • Αγγίζοντας το έδαφος όπου η γάτα περπάτησε ή έπαιξε
  • Τρώγοντας αρνί, χοιρινό ή οποιοδήποτε άλλο κρέας, που δεν έχει ψηθεί καλά

Ποια είναι τα συμπτώματα της τοξοπλάσμωσης στις εγκύους;

Εάν υπάρχει γάτα στο σπίτι, «απλά» συμπτώματα όπως αυτά, θα πρέπει να σας κάνουν να υποψιαστείτε το παράσιτο που προκαλεί τοξοπλάσμωση. 

  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός
  • Πόνοι στο σώμα
  • Κόπωση
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες

Μερικές φορές δεν υπάρχουν σαφή συμπτώματα. Εάν πιστεύετε  ότι έχετε εκτεθεί, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Οι έγκυοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν μετά την έκθεση στο τοξόπλασμα. 

Η πιθανότητα μόλυνσης ενός αγέννητου παιδιού, είναι σοβαρή υπόθεση. Περίπου το 1 στα 3 μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες, οι οποίες έπαθαν τοξοπλάσμωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν επίσης μολυνθεί. 

Οι κίνδυνοι για το μωρό περιλαμβάνουν: καθυστέρηση στην ανάπτυξη, απώλεια όρασης και ακοής. Υπάρχει ακόμα και κίνδυνος να χάσει τη ζωή του το μωράκι.

Τι πρέπει να κάνει η έγκυος που έχει γάτα;

Για να μειωθεί ο κίνδυνος από το τοξόπλασμα, μπορείτε να ταΐζετε τη γάτα σας με ξηρά τροφή η κονσέρβα ώστε να αποφευχθεί το  κακοψημένο ή ωμό κρέας. Κρατήστε τη γάτα σας σε εσωτερικό χώρο, το κουτί της άμμου καλυμμένο και βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι εμβολιασμένη και την έχει εξετάσει κτηνίατρος για την πιθανότητα λοίμωξης.

Πώς μπορεί να προληφθεί η τοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη;

Για να προστατευθεί η έγκυος, θα πρέπει να αλλάξει τις καθημερινές της συνήθειες.

  • Δεν πρέπει να αλλάζει η έγκυος την άμμο με τα περιττώματα της γάτας. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, φορέστε γάντια και πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας αμέσως μετά. 
  • Αλλάξτε κάθε μέρα την άμμο της γάτας. Το παράσιτο που προκαλεί τοξοπλάσμωση είναι μολυσματικό μόνο μέρες αφότου έχει περάσει στα κόπρανα μιας γάτας.
  • Φοράτε γάντια όταν κάνετε κηπουρική. Μολυσμένα κόπρανα γάτας μπορεί να υπάρχουν στον κήπο. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό όταν τελειώσετε την κηπουρική.
  • Μην παίζετε με αδέσποτες γάτες: Αποφύγετε τις αδέσποτες γάτες και τα γατάκια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 
  • Μαγειρέψτε σε ασφαλή θερμοκρασία τα τρόφιμα. Ένα θερμόμετρο τροφίμων είναι χρήσιμο στη μέτρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του κρέατος. Το χρώμα από μόνο του δεν δείχνει εάν το κρέας έχει μαγειρευτεί σε υψηλή θερμοκρασία, η οποία θα έχει εξουδετερώσει τις κύστεις τοξοπλάσμωσης.

Μπορεί να θηλάσει το μωρό της μία γυναίκα που είχε  τοξοπλάσμωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η πιθανότητα μετάδοσης τοξοπλάσμωσης από μία υγιή πλέον γυναίκα στο μωρό της μέσω του μητρικού γάλακτος είναι πολύ μικρή. Οπότε, ναι, μπορείτε να θηλάσετε. 

Εάν η θηλάζουσα έχει θηλές που αιμορραγούν ή εάν το στήθος της έχει φλεγμονή και το παράσιτο της τοξοπλάσμωσης βρίσκεται ακόμα στο αίμα της, υποθετικά η μόλυνση μπορεί να υπάρχει στο μητρικό γάλα. Η μετάδοσή του μέσω του μητρικού γάλακτος είναι πραγματικά απίθανη.

Ποια είναι η θεραπεία για την τοξοπλάσμωση;

Ένας υγιής άνθρωπος, μπορεί συνήθως να αναρρώσει από τοξοπλάσμωση χωρίς θεραπεία. Εάν κάποιος αρρωστήσει από το παράσιτο, υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί φαρμάκων, που περιλαμβάνουν τη σουλφαδιαζίνη, την πυριμεθαμίνη και το ανόργανο φολικό οξύ.

Υπάρχουν θεραπείες και για νεογέννητα, βρέφη και εγκύους. Το παράσιτο, ωστόσο, δεν μπορεί να καταστραφεί εντελώς. Το παράσιτο τοξοπλάσμωσης μπορεί να μείνει αδρανές στα κύτταρα των ιστών. 

https://www.webmd.com/baby/pregnancy-with-cats-what-to-know?ecd=wnl_nmn_072023&ctr=wnl-nmn-072023_promotwo_link_1&mb=h1ghxIkHdx%40e3vrfnDoP55GH1ghxIkHdx%40e3vrqDoI

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης