του Εμμανουήλ Δημητρούλη Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Οι ευεργετικές ιδιότητες του αυγού σε 10 βήματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1)Τα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, περιέχοντας σχεδόν όλα τα απαραίτητα για τον άνθρωπο θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, φυλικό οξύ, βιταμίνες Β5, Β12, Β2, φώσφορο, σελήνιο, βιταμίνες Α, D, K, Β6, ασβέστιο και ψευδάργυρο.

2)Το αυγό περιέχει χοληστερίνη αλλά η κατανάλωση του δεν επηρεάζει τη χοληστερίνη του αίματος των ανθρώπων.

3)Η κατανάλωση αυγού έχει συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4)Τα αυγά συγκαταλλέγονται στις καλύτερες πηγές χολίνης, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των ανθρωπίνων κυττάρων και του εγκεφάλου. Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι σε πολλές χώρες πάνω από το 80% του πληθυσμού δε λαμβάνει επαρκή ποσότητα χολίνης.

5)Η κατανάλωση αυγών σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες συσχετίζεται με μετατροπή των μικρών μορίων LDL (κακής) χοληστερόλης σε μεγαλύτερα μόρια LDL χοληστερόλης, γεγονός που συνδέεται με μειωμένο ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων.

6)Το αυγό περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, 2 αντιοξειδωτικά συστατικά άμεσα συνδεδεμένα με την υγεία των ματιών και την αποτροπή παθήσεων όπως ο καταρράκτης.

7)Στην περίπτωση των αυγών που είναι εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα, τότε αυτά βοηθούν στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

8)Τα αυγά περιέχουν μεγάλες ποσότητες από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία βοηθούν σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, είναι απαραίτητα για τη συντήρηση της μυϊκής μάζας, για την υγεία των οστών, για τη συντήρηση υγιούς βάρους, για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και για πολλά άλλα.

9)Θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα αυγά μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση εμφραγμάτων.

10) Η κατανάλωση αυγών αυξάνει το αίσθημα κορεσμού με συνέπεια να οδηγεί στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων και να βοηθά στην προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Το αυγό λοιπόν φέρει πολλά πλεονεκτήματα για την ανθρωπινή υγεία και ευεξία. Ένας από τους γευστικότερους τρόπους για να φάτε αυγά είναι σίγουρα η ομελέτεα.

Η ομελέτα είναι ένα πιάτο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κυρίως γεύμα ή και σαν βραδινό. Περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης αλλά και λιπαρών τα οποία όμως δεν είναι κορεσμένα και βλαβερά. Μπορεί επίσης να την πάρετε στη δουλειά, καθώς είναι εύκολη στη μεταφορά και χορταίνει. Δύο εύκολες συνταγές για τέλειο αποτέλεσμα χωρίς πολλές θερμίδες είναι οι παρακάτω:

Ομελέτα με κολοκύθα (για 2 άτομα):

Συστατικά:

4 αυγά

2/3 κούπας πολτός κολοκύθας (180 γρ. Κολοκύθα αλεσμένη σε μίξερ)

1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά

1 κρεμμύδι

10 γρ. καστανή ζάχαρη

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

30 γρ. τριμμένο τυρί light

Θρεπτική ανάλυση ανά μερίδα (1/2 συνταγή):

Ενέργεια: 342 kcal

Υδατάνθρακες: 8.5 g

Πρωτεΐνη: 18 g

Λιπαρά: 26.5 g.

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ σπάστε τα 4 αυγά και χτυπήστε τα. Κατόπιν προσθέστε τον πολτό κολοκύθας στα αυγά και αναδεύστε το μείγμα για να γίνει σχετικά ομοιογενές και τέλος προσθέστε 30 γρ. τριμμένο τυρί light. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίξτε την πιπεριά ψιλοκομμένη και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Τσιγαρίστε με 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο για 5-7 λεπτά. Ακριβώς πριν ρίξετε το μείγμα του αυγού στο τηγανι προσθέστε άλλη 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο στο αντικολλητικό. Στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα αυγού και χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια. Μετά από 8-10 λεπτά γυρίστε με ένα πιάτο την ομελέτα έτσι ώστε να ψηθεί και από την άλλα μεριά για άλλα 8-10 λεπτά. Η ομελέτα σας είναι έτοιμη.

Συνταγή για ομελέτα με μανιτάρια (για 2 άτομα):

Συστατικά:

4 αυγά

150 γρ. φρέσκα μανιτάρια

1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά

1 κρεμμύδι

1 1/2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

30 γρ. τυρί light

Θρεπτική ανάλυση ανά μερίδα (1/2 συνταγή):

Ενέργεια: 298 kcal

Υδατάνθρακες: 6.5 g

Πρωτεΐνη: 19 g

Λιπαρά: 19 g.

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ σπάστε τα 4 αυγά και χτυπήστε τα. Κατόπιν προσθέστε 30 γρ. τριμμένο τυρί light. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίξτε την πιπεριά, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια όλα ψιλοκομμένα καθώς και τη ζάχαρη. Ψήστε τα χωρίς ελαιόλαδο για 7-8 λεπτά. Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε 1 1/2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο στο αντικολλητικό. Στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα αυγού και συντηρήστε τη φωτιά σε μέτρια. Μετά από 8-10 λεπτά γυρίστε με ένα πιάτο την ομελέτα έτσι ώστε να ψηθεί και από την άλλα μεριά για άλλα 8-10 λεπτά. Η ομελέτα σας είναι έτοιμη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης