Γράφει ο Θάνος Χρυσαειδής – Personal trainer

Είμαι σίγουρος ότι ξέρεις ότι η ζωή των περισσότερων ανθρώπων είναι πνιγμένη κάτω από αρκετό βάρος άγχους. Οι ρυθμοί είναι τόσο δυνατοί και γρήγοροι που οι περισσότεροι αναρωτιόμαστε που να βρούμε χρόνο για τον εαυτό μας. Έχεις αντιληφθεί ότι μιλάμε για το στρες, σωστά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είμαι σίγουρος ότι έχεις συνειδητοποιήσει ότι ζούμε σε κοινωνία με παχύσαρκα άτομα, άτομα τα οποία συνήθως είναι αρκετά αγχώδη, είτε για κοινωνικούς, είτε για συναισθηματικούς, είτε για επαγγελματικούς λόγους και ίσως για λόγους αξίας. “Πόσο αξίζω τελικά”;

Βλέπουμε λοιπόν αυτά τα δίδυμα αδέρφια να μεγαλώνουν μαζί στα περισσότερα άτομα.

Σε λίγο θα σου παρουσιάσω τι γίνεται και ποια είναι η μεγαλύτερη σχέση τους ώστε να μπορέσουμε να τη σπάσουμε και να πάει το καθένα στην θέση του. Έτοιμοι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η σχέση μεταξύ άγχους και έξτρα βάρους είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι πίστευες! Δηλαδή στο πείραμα υπήρχαν ποντικοί, οι οποίοι κάτω από συνθήκες στρες πήραν έξτρα βάρος ακόμα και αν οι θερμίδες που έπαιρναν κάθε μέρα δεν αυξάνονταν! Σημαντικό, άρα πόσο ρόλο παίζει σ,ένα άτομο η διατροφή στην απώλεια βάρους όταν αυτό είναι αγχωμένο;

Οι επιστήμονες επίσης αναφέρουν ότι μετά από 3 μήνες, τα ίδια ποντίκια έγιναν διπλάσια σε σχέση με την ομάδα χωρίς στρες, και φυσικά έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες!!!

Οπότε το άγχος μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους; Η απάντηση είναι ναι.

Αλλά όχι το ίδιο σε κάθε άτομο καθώς υπάρχουν άτομα που χάνουν την όρεξή τους και χάνουν βάρος κατά περιόδους στρες.

Για να δούμε τι γίνεται με το μεγάλο αδερφό που τα ελέγχει όλα, το στρες. Ίσως να γνωρίζεις ότι το στρες είναι ο τρόπος που αντιδρά το σώμα σε κάθε ερέθισμα. Είτε θετικό είτε αρνητικό!

Όταν επιλέγεις να αγχωθείς το σώμα σου εκκρίνει κάποιες χημικές ουσίες στο αίμα. Αυτή η διεργασία, σου δίνει δύναμη και ενέργεια που είναι απαραίτητα εάν πρόκειται να νικήσεις κάποιο φυσικό κίνδυνο, όπως να τρέξεις γρήγορα, ν’ αντιδράσεις γρήγορα κλπ, όμως είναι καταστρεπτικά όταν η αντίδραση οφείλεται σε κάποιο καταπιεσμένο συναίσθημα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει διέξοδος για αυτήν την επιπλέον δύναμη και ενέργεια. Θα συνεχίζεις να την καταπιέζεις;

Δύο κύριες ορμόνες εκκρίνονται, η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Αυτές σε προετοιμάζουν για στιγμές εκτάκτου ανάγκης. Είναι σημαντικές για να σε κρατούν ζωντανό σε δύσκολες συνθήκες που η προσοχή που χρειάζεσαι πρέπει να είναι υψηλή.

Όλα αυτά είναι θετικά όταν έρχεσαι ν’ αντιμετωπίσεις έναν κίνδυνο που απειλεί τη ζωή σου, καθώς σε ενεργοποιούν!

Πότε το άγχος είναι αρνητικό και επηρεάζει το βάρος σου;

Φαντάσου μία στιγμή στην οποία δε θα αντιμετώπιζες πραγματικό κίνδυνο και θα καθόσουν στο καναπέ του σπιτιού σου. Το λογικό της υπόθεσης είναι να κάθεσαι και να χαλαρώνεις αφού όλα γύρω σου είναι ήρεμα. Όμως εσύ εκείνη τη στιγμή φέρνεις στο μυαλό σου μνήμες που σου προκάλεσαν δυσάρεστες καταστάσεις και αρνητικά συναισθήματα. Τι κάνεις;

Αμέσως μπαίνεις σε διαδικασία στρες και έκκρισης ορμονών που μόνο καλό δε σου κάνουν! Και τί γίνεται μετά;

Οι αρνητικές επιδράσεις της υψηλής και διαρκούς έκκρισης κορτιζόλης είναι φανερές στο βάρος, αφού διαταράσσουν το θυροειδή και το σάκχαρο του αίματος.

Οι λειτουργίες του σώματος αλλάζουν και έτσι το λίπος δημιουργείται και αποθηκεύεται! Σου μιλάω για το κοιλιακό λίπος που είναι το πιο επικίνδυνο κι αυτό ευθύνεται για αρκετά προβλήματα υγείας.

Η κορτιζόλη διαφέρει από άτομο σε άτομο. Έρευνες δείχνουν ότι η έκκριση της κορτιζόλης σε αντίδραση προς το άγχος προσφέρει στο άτομο μία αίσθηση πείνας. Το φαγητό που επιλέγει το άτομο είναι περισσότερο σε υδατάνθρακα και αυτό γιατί οι στρεσορμόνες δημιουργούνται από υδατάνθρακα και λίπος!

Έτσι ο οργανισμός ζητάει περισσότερο υδατάνθρακα…

Γνωρίζεις επίσης ότι το άγχος αναστέλλει το μεταβολισμό, αυτό σημαίνει αυτόματα μία αύξηση βάρους και είμαι σίγουρος ότι δεν το θες!

Μπορεί να τρως την ίδια ποσότητα φαγητού με πριν και να κάνεις την ίδια άσκηση με πριν, αλλά το σώμα σου να παίρνει βάρος, το οποίο μετατρέπεται σε λίπος.

Ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι όταν αγχώνεσαι, το σώμα σου δε ζητάει “τροφές”, ζητάει λιπαρά και σάκχαρο με σκοπό και πάλι να μην τρέφεσαι σωστά.

Έτσι είναι πιο πιθανό να θες ένα παγωτό ή πατατάκια για να αισθανθείς καλύτερα παρά μία υγιεινή σαλάτα.

Εκτός αυτού, το άγχος μπορεί να προκαλέσει ακαταστασία μεταξύ των συναισθημάτων και της πείνας σου. Με άλλα λόγια οτιδήποτε πέφτει στα χέρια σου να θες να το φας, για να νιώσεις καλύτερα. Ωστόσο σίγουρα δε χρειάζεσαι αυτήν την υπερβολική ποσότητα για να χορτάσεις, απλά το μυαλό σου δεν ικανοποιείται και σ’ αυτό… ευθύνεται το άγχος!

Από την άλλη μεριά, όταν δηλαδή έχεις λιγότερο άγχος, τότε σίγουρα δε θα θες να τρως με την ίδια μανία τροφές που σου χαλάνε το διατροφικό πλάνο.

Για αυτό κάθε φορά πριν πάρεις μία λαίμαργη απόφαση:

1. Πάρε μία βαθιά ανάσα πρώτα

2. Απελευθέρωσε την τάση σου και συνειδητοποίησε τι θα σου προσφέρει αυτό το που θες να φας!

3. Και πάντα να υπερχειλίζεις το μυαλό σου με θετικές σκέψεις!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης