της Ευγενία Ηλιάδου Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital 

Πολύς κόσμος αποφεύγει την κατανάλωση αμυγδάλων εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λίπος και θερμίδες, αγνοώντας πιθανώς την πραγματική συμβολή τους στην απώλεια βάρους. Τα αμύγδαλα παρέχουν σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, όπως επίσης και καλής ποιότητας λιπαρά. Σας παρουσιάζουμε 5 οφέλη που συνδέουν τα αμύγδαλα με την απώλεια βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 1. Πιο υγιεινά από τους υδατάνθρακες

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές περιοδικό παχυσαρκίας αναφέρει ότι άτομα που ακολούθησαν πρόγραμμα διατροφής με χαμηλά λιπαρά και συμπεριέλαβαν αμύγδαλα στη διατροφή τους, είχαν καλύτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους (18%), συγκριτικά με αυτούς που συνδύασαν το πρόγραμμα διατροφής με υδατάνθρακες (11%).

 2. Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία δρουν ευεργετικά στον οργανισμό, όταν καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες. Πιο συγκεριμένα, βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, και μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Διεγείρουν το μηχανισμό μεταβολισμού του λίπους στο σώμα πολύ καλύτερα από κάθε άλλο τύπο λιπαρών.

3. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Ακόμα κι αν μία μερίδα αμύγδαλα (1/4 φλιτζανιού) αποδίδει περίπου το 11% των ημερησίων αναγκών μας σε θερμίδες, η θρεπτική τους αξία μας αποζημιώνει στο έπακρο. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ιχνοστοιχείων (όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο), και βιταμινών (βιταμίνη Ε και βιταμίνη Β2). Οι θερμίδες που αποδίδουν στον οργανισμό τα αμύγδαλα δεν φαίνεται να αυξάνουν το βάρος, όπως οι θερμίδες από άλλα τρόφιμα, καταρρίπτωντας ίσως τη θεωρία ότι όλες οι θερμίδες είναι ίδιες.

4. Δίνουν ενέργεια

 Τα αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα υψηλά σε ενέργεια λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, όπως: βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β2, πρωτεΐνες, μαγγάνιο και χαλκός. Τα συστατικά αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη διαδικασία απώλειας βάρους, επειδή βοηθούν να παραμείνουν ενεργές οι διαδικασίες του οργανισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου δαπανώνται περισσότερες θερμίδες ημερησίως.

5. Στοιχεία που συνδέονται με την απώλεια βάρους

 Μια μελέτη που διεξήχθη για 28 μήνες στην Ισπανία και συμμετείχαν σχεδόν 9.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι, η κατανάλωση αμυγδάλων, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα οδήγησε σε 31% λιγότερες πιθανότητες επαναπρόσληψης βάρους συγκριτικά με εκείνους που δεν συμπεριλάμβαναν ξηρούς καρπούς στο διαιτολόγιό τους. Τα μονοακόρεστα λιπαρά που συναντώνται στη σύνθεση τους, εκτιμάται ότι διεγείρουν τους μηχανισμούς καύσης λίπους του σώματος.

Σε συνεργασία με το diettv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης