Μια διατροφή για όγκο μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σας, ή ο χειρότερος εχθρός σας, ανάλογα με το πόσο μακριά θα το πάτε, πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται σε αυτή τη διατροφή καθώς και στα αποτελέσματα που βλέπετε.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να τρώνε το καταπέτασμα για ένα μήνα, και να είναι σε θέση να προσθέσουν ένα καλό ποσό ποιοτικών μυών στο σώμα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι, με την ίδια ποσότητα φαγητού, παίρνουν λίπος γρήγορα και φουσκώνουν σαν μπαλόνια. Ωστόσο, αν δεν δοκιμάσετε ποτέ, χωρίς φόβο και πάθος, δεν θα μάθετε και ποτέ πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας σε μια τέτοιου είδους διατροφή.

Ίσως ήδη ζείτε σε μια συνεχή κατάσταση θερμιδικού ελλείμματος. Ίσως έχετε έναν πραγματικά υψηλό μεταβολισμό και δεν μπορείτε να δείτε μεγάλη μυική ανάπτυξη – παρά την απίστευτα σκληρή προπόνηση που κάνετε – γιατί απλά δεν τρώτε αρκετά. Ίσως απλά φοβάστε μη χάσετε τους κοιλιακούς που με τόσο κόπο κάνατε να φανούν. Θέλετε όμως να βάλετε μάζα!

Βασικά, τι είναι διατροφή για όγκο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια διατροφή για όγκο είναι ουσιαστικά θερμιδική υπερπρόσληψη. Τρώτε δηλαδή, καθημερινά, περισσότερες θερμίδες από τις ανάγκες του σώματός σας. Ένας εύκολος τρόπος να βρείτε τις καθημερινές θερμιδικές σας ανάγκες είναι να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αυτό, αφού πρώτα έχετε βρει το βασικό μεταβολικό σας ρυθμό. Ο υπολογισμός των καθημερινών σας Θερμιδικών Αναγκών με βάση το επίπεδο δραστηριότητας είναι ένας πολύ χρήσιμος παράγοντας όταν κάποιος θέλει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής όγκου καθώς έτσι θα είναι σε θέση να ξέρει σε τι όρια θα πρέπει να κινηθεί. Και τα όρια για μια διατροφή για όγκο είναι… προς τα επάνω.

Εδώ θέλει όμως προσοχή

Προσθέτωντας “κενές” ή άχρηστες θερμίδες δεν κάνετε ουσιαστικά τίποτα παραπάνω από το να προσθέτετε εξτρά λίπος στον οργανισμό σας. Μια διατροφή για όγκο θα πρέπει να είναι όσο ανθρωπίνως “καθαρή” γίνεται ώστε να αποφύγετε μετά τον πανικό όταν εισέλθετε σε φάση γράμμωσης και κόψετε μαχαίρι το φαΐ, που μόνο κακό θα κάνει. Όλα με μέτρο και πρόγραμμα. Ένα επίσης σημείο που θέλει προσοχή είναι το πόσο θα τραβήξει η διατροφή για όγκο. Πολλοί προχωρημένοι bodybuilders φτάνουν μέχρι τους 8 μήνες συνεχούς υπερπρόσληψης. Δεν είναι ανάγκη να πάτε τόσο μακριά. Ένα 6μηνο το πολύ, αν προσέχετε τι τρώτε, θα σας δώσει τον όγκο που επιθυμείτε.

Ωστόσο, η ουσία είναι μία. Με μια διατροφή όγκου θα βάλετε και λίπος.

Μη σας ξεγελά κανένας που σας υπόσχεται ότι θα γίνετε τεράστιοι, τρώγοντας, ενώ ταυτόχρονα θα κρατήσετε την γράμμωση που πετύχατε το καλοκαίρι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλά να δοκιμάσετε. Έστω για έναν μήνα και έπειτα επιστρέψτε στην κανονική σας διατροφή. Επιτρέψτε στο εαυτό σας πολλούς υδατάνθρακες με παρανοϊκές ποσότητες πρωτεΐνης. Δείτε πως αντιδρά το σώμα σας σε αυτή την αλλαγή και αποφασίστε αν θα συνεχίσετε και με τι ποσότητες.

Πώς μπορείτε να ωφεληθείτε από μια διατροφή όγκου

Μια διατροφή όγκου κάνει εν μέρει καλό, καθώς εστιάζετε περισσότερο σε δυνατές προπονήσεις που απαιτούν περίσσια ενέργεια για να εκτελεστούν και αρκετά θρεπτικά στοιχεία για να αναρρώστε από αυτές. Θα έχετε περισσότερη ενέργειας με την υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων, και θα οι μυς σας θα επουλώνονται γρηγορότερα λόγω της μεγαλύτερης πρόσληψης των πρωτεϊνών που παρέχουν στο αίμα τα απαραίτητα αμινοξέα. Το έξτρα λίπος που τρώτε (αναγκαστικά…) θα κάνει καλό στις αρθρώσεις σας επίσης!

Εάν είστε ψηλός ή αδύνατος με μακριά άκρα και στενή μέση ή έχετε λεπτό σκελετό, μια διατροφή όγκου μπορεί να σας βοηθήσει πολύ. Αν και σε τέτοιου είδους σωματότυπους, μια διατροφή όγκου είναι σκέτο βασανιστήριο, ωστόσο με λίγο υπομονή μπορείτε να προσθέσετε στη φιγούρα σας μια καλή δόση από μυς (δυστυχώς με εξτρά υγρά και λίπος, αλλά δεν πειράζει!) το οποίο θα σας δώσει νέα ώθηση να εργαστείτε ακόμα πιο σκληρά στο γυμναστήριο.

Εάν βρίσκετε δύσκολο με την παρούσα διατροφή που έχετε να ρίξετε το σωματικό σας λίπος, τότε μια διατροφή όγκου ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα για εσάς. Ίσως μια πιο αργή και σταδιακή αύξηση του σωματικού σας βάρους να είναι ένα ασφαλέστερο σχέδιο και να σας κρατήσει μακριά από το σωσίβιο το οποίο θα είναι σχεδόν αδύνατο να ρίξετε μετά.

Εν κατακλείδι, για να προσθέσετε μυϊκή μάζα χρειάζεται ένα κάποιο ποσοστό ειδικής διατροφής. Το ποσό εξαρτάται από την γενετική σας προδιάθεση και τους στόχους που έχετε θέσει. Το μόνο ερώτημα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας είναι: Πόσο λίπος είστε πρόθυμοι να βάλετε ώστε να προσθέσετε νέα μυϊκή μάζα; Ξεκινήστε αργά, εφαρμόζοντας την κοινή λογική πάντα, και στο δρόμο προσαρμόστε τη διατροφή σας ανάλογα με το πόσο σας ικανοποιούν τα αποτελέσματα

Σε συνεργασία με το genenutrition.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης