του Εμμανουήλ Δημητρούλη, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος

Εάν νιώθετε φουσκώματα και δυσπεψία μετά την κατανάλωση γάλακτος, πιθανώς να πάσχετε από δυσανοχή στη λακτόζη. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι 70 % του πληθυσμού παγκοσμίως φαίνεται να έχει γαστρεντερικές ενοχλήσεις έστω και σε μικρό βαθμό μετά την κατανάλωση γάλακτος. Η δυσανοχή στη λακτόζη έχει γεννετικό υπόβαθρο και οι περιοχές στις οποίες εμφανίζεται συχνότερα είναι η Αφρική, η Ασία καθώς και η Μεσογειακή Ευρώπη. Η συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων δε γνωρίζει ότι έχει δυσανοχή στη λακτόζη ή πιστεύει ότι πάσχει από κάποια άλλη εντερική διαταραχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταση των συμπτωμάτων στο γαστρεντερικό σύστημα εξαρτάται από το βαθμό της έλλειψης του οργανισμού σε λακτάση, τό ένζυμο που μεταβολίζει τη λακτόζη (το σάκχαρο που περιέχεται σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα). Η ποσότητα λακτόζης που δε μεταβολίζεται παραμένει στο έντερο και δεν απορροφάται προκαλώντας δυσπεψία, πόνο, αέρια ή διάρροια Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από δυσανοχή στη λακτόζη μπορούν να πιούν ένα ποτήρι γάλα χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές.

Συστάσεις για άτομα με δυσανοχή στη λακτόζη:

  • Πίνετε μικρές ποσότητες γάλακτος (150-200 ml) κάθε φορά
  • Πίνετε γάλα μαζί με τα γεύματα και αποφεύγεται να το καταναλώνεται χωρίς άλλα τρόφιμα
  • Καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ή με λιγότερη λακτόζη
  • Δοκιμάστε να πιείτε γάλα σόγιας εμπλουτισμένο με ασβέστιο
  • Αν δε μπορείτε να καταναλώσετε επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών, προσθέστε στη διατροφή σας προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως χυμοί και ψωμί
  • Το ελβετικό τυρί και το Cottage cheese έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη και φυσιολογικά η κατανάλωση τους δεν προκαλεί συμπτώματα
  • Διαβάζετε τα συστατικά στα τρόφιμα που αγοράζεται καθώς κάποια όπως η σκόνη γάλακτος και άλλα παραπροϊόντα των γαλακτοκομικών περιέχουν σημαντικές ποσότητες λακτόζης.
  • Αναφορικά με την κατανάλωση γιαούρτιού, μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι βοηθούν στο μεταβολισμό της λακτόζης. Ωστόσο το παγωμένο γιαούρτι φαίνεται να προκαλεί κάποιες γαστρεντερικές δυσλειτουργίες.


Πώς θα καταλάβετε ότι πάσχετε από δυσανοχή στη λακτόζη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δοκιμάστε να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυριά) για 2 εβδομάδες. Εάν νιώσετε ανακουφισμένοι από τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις επανεισάγετε σταδιακά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έτσι ώστε να συμπαιράνετε σε τι ποσότητες μπορεί να τα ανεχτεί καλά ο οργανισμός σας. Εξάλλου η δυσανοχή στη λακτόζη μπορεί να διαπιστωθεί και από εξέταση αίματος ή από μέτρηση του υδρογόνου αναπνοής.

Σε κάθε περίπτωση ο πειραματισμός αναφορικά με την ποσότητα και την ποιότητα γαλακτοκομικών την οποία μπορεί να ανεχθεί ένα άτομο που πάσχει από δυσανοχή στη λακτόζη είναι απαραίτητος, καθώς η πλήρης αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν ενδείκνυται στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης