Γράφει η Βασιλική Γκέσου Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Συνεχώς ακούμε ότι για το πόσο σημαντική είναι η υγιεινή διατροφή για τη υγεία μας και για να αποκτήσουμε το βέλτιστο βιοτικό επίπεδο. Ποιος γύρω μας δεν επιθυμεί να είναι υγιής και με φυσιολογικό βάρος; Είναι άραγε δύσκολο να το καταφέρουμε αυτό; Ας δούμε λοιπόν τις 7 διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσεις αν θες να είσαι υγιής!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνήθεια 1η: Το σωστό πρωινό

Στις μέρες μας ο απαιτητικός ρυθμός της ζωής μας κάνει να αποσυντονιζόμαστε και να προσπαθούμε να τα προλάβουμε όλα. Μέσα σε αυτόν το ρυθμό λοιπόν ξεχνάμε να καταναλώσουμε πρωινό. Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας μας καθώς έρχεται μετά από πολύωρη νηστεία και γεμίζει τις μπαταρίες μας για να ανταπεξέλθουμε στην ημέρα μας. Τι σημαίνει σωστό πρωινό; Γάλα χαμηλών λιπαρών με δημητριακά και φρέσκα φρούτα εποχής θα μπορούσαν να αποτελούν ένα τέλειο παράδειγμα!

Συνήθεια 2η: Πες ναι στη σαλάτα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το να καταναλώνουμε λαχανικά μαζί με το γεύμα μας είναι μια πολύ σημαντική συνήθεια που μπορούμε να καθιερώσουμε. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, και συμπληρώνουν για τον οργανισμό μας ότι χρειάζεται για να είναι υγιής. Επιπρόσθετα η σαλάτα μας βοηθάει να κατανοήσουμε το πότε έχουμε χορτάσει και έτσι ελέγχουμε ορθότερα τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουμε.

Συνήθεια 3η: Κρέας με μέτρο

Αυτό είναι ένα από τα συχνότερα λάθη που πέφτουμε. Καταναλώνοντας καθημερινά κρέας δεν έχουμε επαρκή ποικιλία στο διαιτολόγιο μας. Επιπλέον εκτοπίζουμε θρεπτικά φαγητά από τη διατροφή μας όπως όσπρια, λαχανικά και ψάρια και χάνουμε πολλά στοιχεία που θα έπρεπε να περιέχονται στη καθημερινή μας διατροφή.

Συνήθεια 4η: Όχι στις υγρές θερμίδες

Πολύ συχνά και χωρίς να το σκεφτόμαστε πίνουμε διάφορα υγρά όπως αναψυκτικά, χυμούς και ροφήματα για να καλύψουμε τη δίψα μας. Ωστόσο αυτά τα υγρά περιέχουν πολλές θερμίδες, τις οποίες δεν υπολογίζουμε, και επηρεάζουν αρνητικά και τα κιλά και την υγεία μας. Έτσι λοιπόν το μόνο υγρό που πρέπει να πίνουμε αλόγιστα είναι το νερό!

Συνήθεια 5η: Μέτρα σωστά

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν στη καθημερινότητα τους τις πιο σωστές διατροφικές συνήθειες αλλά παρόλα αυτά να μην μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους και τα κιλά τους. Ο συχνότερος λόγος λοιπόν για αυτή τη περίπτωση είναι ότι δεν καταναλώνουν τις σωστές ποσότητες που τους αναλογούν. Συμπερασματικά αυτό που θυμόμαστε είναι ότι δεν αρκεί η ποιότητα, βασική είναι και η σωστή ποσότητα.

Συνήθεια 6η: Υγιεινή μαγειρική

Στη διατροφή μας χρειαζόμαστε ποικιλία τροφίμων. Αυτά τα τρόφιμα για να μας δώσουν το βέλτιστο των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν και να κερδίσουμε μέσα από αυτά την υγεία μας πρέπει να είναι μαγειρεμένα σωστά. Απέφυγε τα τηγανητά τρόφιμα που σου προσφέρουν πολλές θερμίδες και «κακά» λιπαρά και προτίμησε ψητά ή βραστά φαγητά!

Συνήθεια 7η: Αλκοόλ με μέτρο

Το αλκοόλ αποτελεί κομμάτι της ζωής και συχνά συνοδεύει τις χαρές μας αλλά και τις λύπες μας. Για να είμαστε υγιείς πρέπει να καταναλώνουμε το αλκοόλ που επιλέγουμε με μέτρο. Και τι σημαίνει αυτό; 1 μερίδα για τις γυναίκες και  2 μερίδες την ημέρα.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης