Η κατανάλωση αυγών μαζί με ωμά λαχανικά αυξάνει τη θρεπτική τους αξία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015, 15:00
Η κατανάλωση αυγών μαζί με ωμά λαχανικά αυξάνει τη θρεπτική τους αξία

του Λάμπρου Μελίστα Διαιτολόγος Διατροφολόγος PhD

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη δείχνουν ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση ολόκληρων αυγών και λαχανικών μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών καροτενοειδών. Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, αυτό θα σήμαινε ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση λαχανικών-αυγών θα μπορούσε να αποτελεί έναν τρόπο να αυξηθεί η θρεπτική αξία των λαχανικών, λαμβάνοντας, παράλληλα, τα διατροφικά οφέλη των κρόκων των αυγών.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Διατροφής του Πανεπιστημίου Purdue των ΗΠΑ Wayne Campbell και η ερευνητική του ομάδα  διεξήγαγαν μελέτη για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αυγών στην απορρόφηση των καροτενοειδών από μια σαλάτα μικτών ωμών λαχανικών που περιλάμβανε ντομάτα, καρότα, σπανάκι και μαρούλι. Δεκαέξι υγιείς νέοι άνδρες έτρωγαν τρεις παραλλαγές της σαλάτας - μία χωρίς αυγό, μία με 1,5 ολόκληρο αυγό ομελέτα, και μία ακόμη με 3 ολόκληρα αυγά ομελέτα. Όσοι κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα των αυγών με την σαλάτα παρουσίασαν 3-9 φορές μεγαλύτερη απορρόφηση των καροτενοειδών. 

 Αυτά τα καινούρια ευρήματα αποτελούν πολύ καλά νέα δεδομένου ότι τα αυγά θεωρούνται πολύ πιο ακίνδυνο τρόφιμο από ότι παλαιότερα, αφού η χοληστερόλη τους μάλλον δε σχετίζεται με υπερλιπιδαιμίες και καρδιοπάθειες, όπως νομίζαμε. Άλλωστε, σύμφωνα με την πρόσφατη επιστημονική έκθεση «Διαιτητικές Οδηγίες του 2015» του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, οι ανησυχίες μας για την κατανάλωση αυγών έχουν μειωθεί σημαντικά. 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015, 15:00