Γράφουν οι Κύρα Ειρήνη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.& Καρακώστα Νεκταρία, Δημοσιογράφος Μ.Α.

Ο φραπέ έχει συνδυαστεί στο μυαλό των περισσοτέρων με ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές παρέα με φίλους σε μία καφετέρια ή το απογευματάκι στο μπαλκόνι του σπιτιού, με αγαπημένα πρόσωπα. Σε άλλους πάλι, θυμίζει το «στήριγμά» τους σε μία δύσκολη μέρα στη δουλειά ή στις πανελλήνιες! Όταν όλα αυτά όμως, δένουν με την παράλληλη θρεπτική αξία του καφέ, τότε, σαν να μεγαλώνει και η απόλαυση που παίρνει κανείς από κάθε δροσιστική γουλιά του φραπέ. Με λίγο γάλα, ζάχαρη και πολλά πολλά παγάκια, είναι ένας από τους αγαπημένους καφέδες των Ελλήνων, χειμώνα-καλοκαίρι…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο φραπέ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας απλός καφές. Είναι το σύμβολο της απόλυτης απόλαυσης και συνδέεται με την έξοδο από το σπίτι και την παρέα με φίλους. Κάτι πολύ διαφορετικό από τα espresso bars της Ιταλίας, όπου κάποιος μπαίνει, πίνει έναν καφέ μονορούφι στο διάλειμμά του από τη δουλειά και μετά επιστρέφει πίσω στο γραφείο. Μια συνήθεια δηλαδή που και μόνο που το γράφουμε, μας στρεσάρει! Το στρες όμως βλάπτει την καρδιαγγειακή υγεία, όπως δείχνουν οι έρευνες, επηρεάζοντας συγκεκριμένους δείκτες αγγειακής λειτουργίας και δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για αθηρωματική νόσο. Φραπέ – εσπρέσσο λοιπόν, 1-0!

Όταν κάποτε λέγαμε «πάω για καφέ», σήμαινε πως πηγαίναμε να μιλήσουμε, να ξεσκάσουμε, να πούμε τα νέα μας, πίνοντας τον καφέ μας. Θα θυμάστε και εσείς τη διάρκεια που είχαν οι καφέδες των φοιτητικών σας χρόνων; Μετά τα μαθήματα στη Σχολή, με τους συμφοιτητές σας όπου όλα τα θέματα έπεφταν στο τραπέζι τόσο από κοριτσοπαρέα όσο και από αγοροπαρέες: από τα μαθήματα και τους καθηγητές, μέχρι τη μόδα, τις επικείμενες διακοπές και τα ωραία αγόρια ή κορίτσια.

Απολύτως υγιές, αν σκεφθεί κανείς και τα δεδομένα πρόσφατης έρευνας του καθηγητή Εξελικτικής Ψυχολογίας δρ Ρόμπιν Ντάνμπαρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος αναφέρει ότι οι παρεΐστικες συζητήσεις έχουν ζωτική σημασία για την επιβίωση και μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Σε αυτή τη καλύτερη ζωή συμβάλλει και διαφορετικά ο καφές αφού δεν είναι λίγα τα επιστημονικά δεδομένα που συνδέουν τοv καφέ με προστατευτική επίδραση σε πολλαπλούς τομείς της υγείας: προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης και πιθανώς πρόληψη της εκδήλωσης διαβήτη, θωράκιση της ηπατικής λειτουργίας και πρόληψη ακόμη και ηπατικής κίρρωσης, πρόληψης της νόσου Parkinson αλλά και της γεροντικής άννοιας (Alzheimer). Και αυτό, διότι ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά ροφήματα, συνεισφέροντας δυναμικά στην άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στην επίθεση των κακών – ελευθέρων ριζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φραπέ αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από ένα ρόφημα: είναι μια συνήθεια που προσφέρει υγεία και είναι συνώνυμη με τη μέγιστη κοινωνικοποίηση, την επαφή με τους φίλους και την συζήτηση, και φυσικά το αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι… Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι εκτός από την υπέροχη γεύση και απόλαυση, στον φραπέ χρωστάμε πολύ περισσότερα: Πόσες εξεταστικές «βγήκαν» εις πέρας χάρη στον φραπέ και πόσες μέρες δουλειάς και έντασης, ο φραπέ εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αποτελεί το μεγαλύτερο στήριγμά μας.

Διατροφή στο medNutrition.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης